Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Especial Memòria, Illes Balears i Pitiüses, Memòria històrica

“Totes les Causes”, més de 300.000 documents sobre la repressió feixista a les Illes

Publicat per dia 20 juliol 2013 – 9:02Cap comentari | 388 views
Share to Google Plus

Quan hom visita, a l’Alemanya actual, un arxiu públic de documentació sobre el genocidi perpetrat pel Tercer Reich, no es topa amb cap dificultat d’importància per accedir als arxius. Si, a més a més, la persona en qüestió és familiar d’alguna víctima dels nazis que cerca informació sobre els seus familiars, el tracte que rep és sorprenent: un equip de psicòlegs l’acompanyarà i l’assessorarà en tot moment a l’hora d’accedir a una documentació d’inqualificable valor sentimental per aquesta persona. Endemés, si així ho desitja, aquesta persona sortirà de l’arxiu amb un còpia digitalitzada de tots els documents dins d’un CD, que es podrà emportar a casa. I gratis.

La senzilla comparació amb el que viuria aquesta mateixa persona si volgués accedir a una documentació semblant a l’Estat espanyol fa esfereir: manca de transparència, dificultats burocràtiques insalvables, traves i judicis de valor per part d’algun funcionariat d’ideologia propera al franquisme, documents desapareguts per sempre més no-se-sap-com o, si hi ha sort, conservats pels pèls, en un estat de deteriorament lamentable. És el pa de cada dia (a mesura que passen els anys, en menor mesura, s’ha de reconèixer) de les famílies de víctimes de la repressió franquista i de les entitats memorialistes que tresquen per trobar la veritat dels crims i recuperar la memòria de les víctimes.

Captura de 2013-07-20 00:51:47Aquest exemple és il·lustratiu de la manera en què, a l’Estat espanyol, el final del franquisme no ha implicat un intent de reconciliació i justícia envers les víctimes, sinó més aviat un oblit que ha perpetuat el projecte d’exaltació patriòtica dels vencedors i oblit dels vençuts que el mateix règim dictatorial posà en pràctica. Per sort, gràcies a la feina incansable de persones individuals i entitats que treballen per la recuperació de la memòria històrica, la tasca de conèixer la veritat i fer justícia amb les víctimes ha avançat molt en els darrers anys.

Conèixer la veritat és, entre d’altres coses, trobar papers. Consells de guerra sumaríssims, fotografies, carnets i llistats d’afiliacions polítiques o sindicals… L’accés a la documentació ha esdevingut un camp de batalla política i historiogràfica. Però també humana. Cal tenir present que, en molts de casos, uns simples papers amb informació -la que sigui- sobre alguna persona desapareguda és un dels pocs records materials que en queden, d’aquella víctima. És per això que l’accés a la documentació és, per als familiars de víctimes de la repressió, una part vital del procés de recuperació de la memòria: tant a l’àmbit social com personal i psicològic.

Durant els darrers anys l’Associació Memòria de Mallorca ha dut a terme una feina excepcional pel que fa a la recuperació de documents relacionats amb la repressió franquista a les illes. Es tracta del projecte «Totes la causes», en referència a les causes judicials dels processos sumaríssims als quals foren sotmesos ciutadans de les illes. L’associació memorialística ha treballat durant més de dos anys, amb mitjans propis i amb una subvenció del Ministeri de Presidència del govern espanyol, per fotografiar més de 300.000 documents relacionats amb les víctimes de la repressió.

Tota aquesta documentació inèdita es troba en el Jutjat Militar Territorial número 33 de Ciutat, on  roman desordenada i sense catalogar des de fa anys. I el que és pitjor, en un estat de conservació molt precari, cosa que la posa en seriós perill de desaparició. Per sort, la tasca de fotografiat de l’arxiu (encara incompleta) ha permès preservar per sempre, encara que sigui en format digital, aquests documents.

Captura de 2013-07-18 15:20:28A dia d’avui, la seva anàlisi ja ha permès documentar l’existència d’algues fosses comunes en diversos indrets de Mallorca, així com treure l’entrellat del destí que patiren nombroses víctimes de la repressió. A més a més, l’Associació Memòria de Mallorca s’encarrega de lliurar a les famílies els documents relacionats amb els seus avantpassats assassinats. Per suposat, es tracta d’uns papers que contenen informacions molt personals i d’una intensa càrrega emocional.  Val a dir que aquest és un procés lent puix que la informació dels arxius no està pas catalogada ni classificada en funció dels noms; és una tasca que d’ara endavant Memòria de Mallorca anirà fent una vegada assegurada la preservació de les causes judicials.

Com a part del projecte «Totes les causes», l’Associació ha obert una pàgina web homònima, www.toteslescauses.cat, que posa a disposició de les famílies de víctimes i persones que desitgin investigar l’accés als documents. La petició es realitza per mitjà d’un formulari que es troba en la mateixa pàgina.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.