Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori, Publicació oberta

‘Terraferida’, qüestionament del consum del territori i rebel contra el model econòmic depredador de terra fèrtil i valuosa

Publicat per dia 15 octubre 2015 – 10:30Cap comentari | 194 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Terraferida

Mallorca: massa terra ferida, malmenada, urbanitzada, encimentada, segellada… i molta més que es manté inalterada, fèrtil i bella… I és així com la volem!

Fa devers 4.000 anys que els humans arribàrem a Mallorca. De llavors ençà hem construït nuclis de població, hem llaurat la terra i hem modificat els paisatges per extreure’n els aliments i els recursos que necessitàvem per viure.

Ha estat als darrers 50 anys emperò, que el territori ha sofert una transformació mai vista. Molts dels sistemes naturals i agraris que havien sostingut la vida durant segles ara són taques urbanes que no aturen d’estendre’s com a taques d’oli.

El nou ordre econòmic i especulatiu imposat a les darreres dècades, impulsa aquesta expansió sobre les Illes com mai s’havia fet, devorant ecosistemes naturals i zones agràries sense control. Aquest nou ordre s’imposa i es “planifica” el territori sense tenir present el clima, els sistemes naturals, l’orografia, els nuclis històrics ni la cultura preexistent.

Golf Calvia 2012

Camp de Golf a Calvià (Mallorca – 2012). Font: SigPac

Els grups de poder impulsen aquest model d’escala internacional per treure’n profit personal i enriquir-se, imposant-nos el “creixement o mort”. Gran part dels recursos públics que generam entre tots, es dediquen a construir infraestructures caríssimes, que cerquen l’expansió urbana i el consum de recursos sense límit. Per altra banda, el resultat és la corrupció, pilotades, acaparament de recursos públics per part d’una casta dominant, contaminació, degradació de l’entorn, pèrdua d’espècies i ecosistemes, precarietat en constant augment…

A finals dels anys 50, les zones urbanes ocupaven a Mallorca manco de 50 km2. Avui ja superen els 250 km2. El ritme de transformació del territori ha estat proper a 1,5 hectàrees al dia.

Conscients d’això, milers d’illencs s’han mobilitzat durant dècades per frenar aquesta destrossa sense control, preservar els paisatges més valuosos i reivindicar una manera de viure digna que no impliqui acabar amb el territori.

Terraferida és un col·lectiu que qüestiona aquest consum de territori i es rebel·la contra el model econòmic basat en ocupar terra fèrtil i valuosa. D’ençà del gener de 2015 ens podeu trobar a twitter i a facebook, denunciant les agressions al paisatge i el model urbanístic depredador.

Aquest blog vol ser una veu més en defensa de Mallorca, la gent que l’estima i que creu que és possible viure dignament sense destrossar ca nostra. Terraferida aporta un àmbit de reflexió, de difusió de les problemàtiques territorials i de promoció d’un discurs crític amb aquest model depredador i dominador.

PROU TERRAFERIDA A MALLORCA !

Més info: http://terraferida.cat/

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.