Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Defensa del català, Illes Balears i Pitiüses, Politiqueig

Qui són la nova fundació Jaume III?

Publicat per dia 25 novembre 2013 – 12:201 Comentari | 411 views
Share to Google Plus

Fa dues setmanes les xarxes socials varen començar a bollir a causa d’un vídeo. En aquest audiovisual es pot veure com una mestra (amb un llaç en defensa del català ben visible) escriu unes frases en un català exageradament central i quan demana si s’hi ha de fer qualque correcció una nina s’aixeca i comença a tatxar mentre sona la banda sonora de la dramàtica “Requiem for a dream“. És destacable que fins i tot arriba a corregir el nom “Caterina” per “Catalina”, fet que recorda els intents de difamació que segons quins mitjans feien sobre la ‘independència de Catalunya i com els “López” es traduirien a “Llopis”

El vídeo no va sorgir de les xarxes socials, sinó dels informatius d’IB3, la televisió pública de les Illes, on va ser publicat tant al del migdia com al del vespre. Recordem que són els dos espais més vists d’aquesta televisió i que el cap dels informatius, Joan Mestre, és una persona afí al PP, com bé s’ha pogut comprovar en moltes ocasions. Remarcar també que el cap de la televisió, José Manuel Ruiz, no va voler contestar si aquests anuncis s’havien pagat o no.

A part del vídeo, El Mundo, també li ha fet la plena cobertura, i ha publicat a portada cada moviment de la fundació, a més d’una entrevista a doble pàgina amb el portaveu, Joan Font. Però d’on surten els integrants d’aquesta fundació?

Josep Zaforteza Calvet

002784_9667203e26bbehl4c637ec

Nascut l’any 1927 va ser senador per UCD a les eleccions del 1979. És misser ja retirat i el bufet que ell fundà està molt lligat al PP i actua com a defensa seva en moltes ocasions. A més, va ser president del Consell d’Administració d’”Editora Balear S.A.”, propietària del “Diario de Mallorca”, influència, per tant, important. Per altra banda, és hereu universal dels drets d’autor de Llorenç Villalonga, fet pel qual ha estat involucrat dins el món de la literatura a Mallorca.

Ocupa el lloc de president de la fundació, però de moment no ho fa notar, ja que ha mantengut un perfil més discret davant mitjans de comunicació.

Joan Font Rosselló

002784_9667203e26bbehl4c637ec

Professor de la UIB, del departament de física aplicada. Va ser diputat i regidor per Petra del PP però va deixar el partit el 2009 degut al seu desacord amb Bauzá, ja que era de la corrent de Delgado, de qui pensava que “és l’aire fresc que neccessita el PP”. Actualment és un dels principals membres de UPyD a Balears, partit que va amb la bandera del centre progressiu però que destil·la un ultranacionalisme espanyol propi d’altres èpoques. Recordem que aquest partit va qualificar el català com a dialecte a una carta enviada a la companyia Swiss Air en contra que utilitzés el català per a rebre els passatgers.

És col·laborador habitual d’El Mundo de fa temps i va ser a un d’aquests articles quan al 2005 es va fer conegut als grups en contra de l’homofòbia per qualificar l’homosexualitat com a “prácticas sexuales invertidas”.

És el vicepresident i portaveu de la fundació amb un perfil molt més mediàtic que no el president.

Es pot veure que baldament sigui una fundació que vetlla per interessos lingüístics i que maneja termes de sociolingüística, cap dels dos té estudis sobre filologia o lingüística. També, i el més remarcable, és que encara que l’organització es declara lliure de qualsevol dependència amb qualsevol partit, tengui el president i el vicepresident fortament vinculats a l’ala més conservadora del PP o a UPyD. A més, els mitjans que usen i que els fan publicitat (El Mundo, IB3, ABC…) delaten qui són realment aquesta “nova” fundació.

1 Comentari »

  • Sebastià Mengol escrigué:

    Qui sí té estudis de filologia catalana és en Xavier Pericay,  un dels ideòlegs de Ciudadanos. Col·laborador d’ABC i de les FAES i de tot allò que pudi a nacionalisme espanyol o carcúndia.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.