Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Opinió, Publicació oberta, Treball i economia

[Opinió] El comerç necessita eines per apoderar-se

Publicat per dia 31 octubre 2012 – 10:513 Comentaris | 366 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

El dimarts 30 d’Octubre va haver-hi una concentració a la Plaça de Cort impulsada per les patronals del comerç (AFEDECO i PIMECO) a la qual vaig assistir per dos motius concrets: Primer, perquè el lema ”O ens movem o morim” em semblava que convidava a un posicionament clar dels comerciants, i segon, per la determinació del manifest.

manifestacionWEB1Només nosaltres, comerciants, som amos de la nostra destinació com a col·lectiu empresarial, per això hem de manifestar el nostre descontent i per això hem de concentrar-nos pacíficament i dins d’un ordre contra unes decisions polítiques que atempten contra els nostres interessos i els de les nostres famílies.

Entenc que és difícil per a l’esquerra anticapitalista no xocar de front amb una concentració promoguda per empresaris, però convido a suspendre els judicis preestablerts per intentar preveure els camins que pot prendre una base social com aquesta.

D’una banda, la pancarta que encapçalava la concentració era un bon punt de partida: ”En comptes de dedicar diners al rescat de la banca, cal rescatar les pimes i els empleats”, la qual cosa és una reclamació molt semblada al ”pla de rescat ciutadà” defensat per alguns grups afins al moviment 15M. La diferència entre ambdues formes de plantejar la mateixa proposta és que els comerciants se centren en la idea del treball com a valor social, i per tant s’allunyen del discurs ”ciudadanista” que moltes vegades passa de puntetes o directament ignora aquesta qüestió.

Però no cal enganyar ningú, si bé suposa una base sòlida situar-se contra el rescat de la banca i apostar pel treball com a valor social anant un pas més enllà que les mobilitzacions articulades a partir del simple ”no a les retallades” (Agafant amb pinces les enquestes del CIS, crida l’atenció que les principals preocupacions dels espanyols siguin l’atur, els problemes d’índole econòmica i la classe política, estant molt lluny d’ells les retallades), els problemes que ens trobem són:

  • Un continu ”*quehaydelomío”. Aquest és el principal escull a superar, si la seva lluita es restringeix a la seva parcel·la són molt fàcils de desactivar políticament a través de petites negociacions i concessions.
  • La presa de decisions se centralitza en les cúpules de les associacions empresarials, la qual cosa ocorre perquè no existeix un apoderament real dels comerciants, afavorint al poder polític per posar en pràctica el que s’ha dit en el primer punt.
  • La presència de partits polítics que no dubtaran d’usar les mobilitzacions com a calador de vots i arma llancívola contra el Govern. En concret, a la manifestació es va poder veure tant Biel Barceló com Toni Verger. Això també és una conseqüència que no existeixi un apoderament dels comerciants, ja que permet cedir la veu a representants no triats per ells.

Per aquestes raons crec que cal participar en aquestes mobilitzacions i oferir la nostra experiència activista perquè els comerciants siguin capaços d’apoderarse. Només partint d’aquesta base es pot arribar a ser més ambiciós en desafiaments més propis de l’esquerra anticapitalista com és la vaga general.

Quines eines creieu que serien útils per apoderar els comerciants? Us convido a opinar en els comentaris.

NONAME

3 Comentaris »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.