Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Art i cultura, Defensa del català, Illes Balears i Pitiüses, Lloseta, Mitjans alternatius

Música i compromís polític en suport d’Ona Mediterrània

Publicat per dia 12 agost 2013 – 16:44Cap comentari | 259 views

Música i compromís polític en suport d’Ona Mediterrània

Share to Google Plus

Música i compromís polític es donaren la mà el passat divendres 9 d’agost en suport del projecte radiofònic d’Ona Mediterrània. El festival, realitzat al Palau d’Amaians a Lloseta, estigué organitzat pel grup promotor sota el lema “Construir, entre tots, una ràdio”, fet que evidencia la necessitat d’unir forces per tenir a la nostra illa una ràdio íntegrament en català. És sabut que són molts el atacs que ha sofrit la nostra llengua darrerament, especialment amb l’actual legislatura, i per això cal reivindicar-la a tots els espais, sobretot en els mitjans de comunicació. Ona Mediterrània pretén prendre el relleu d’Ona Mallorca, mitjà que deixà un buit important quan va desaparèixer l’any 2011 a mans del PP durant el desmantellament de Ràdio Televisió de Mallorca ([M]). Ni la incansable lluita de la societat civil va poder-ne evitar el tancament, malgrat les boniques accions com la d’un grup de persones que donà un minut més de vida a la ràdio en infiltrar-se als estudis de gravació.

El nou projecte d’Ona Mediterrània pretèn una ràdio íntegrament en català, amb programació de qualitat i amb un clar tarannà de lluita i defensa per la llengua i la cultura pròpia de les Illes, sempre amb l’objectiu de fugir del provincianisme que sovint atrapa les poques alternatives radiofòniques en català fetes a Mallorca.

Econòmicament, una ràdio de tal envergadura és difícil d’engegar. A més a més, el grup promotor del projecte no ha volgut anar a cercar finançament a entitats bancàries o de crèdit o institucions públiques o privades, per garantir-ne, així, la total llibertat i un funcionament sense lligaments que la condicionin en relació amb els continguts del mitjà. Fins al moment, s’ha treballat per aconseguir el capital inicial necessari mitjançant l’accionariat popular, és a dir, a per mitjà de les venda d’accions a un preu assequible per a totes les persones que hi vulguin donar suport. A més a més, la idea de fons és que la societat mallorquina sigui també partícip actiu del projecte i que la construcció del mitjà sigui possible amb una participació extensa i horitzontal.

En aquesta línia de finançament va ser engendrat el concert del passat 9 d’agost, que va comptar amb la col·laboració de grups tan coneguts i reivindicatius com Fermín Muguruza Kontrakantxa, Orxata Sound System, Taverners i el grup basc Zuloak, que s’estrenava a Mallorca, a més de diversos punxadiscs. Tots els artistes, els quals tenien en comú, la defensa dels drets lingḯstics individuals i col·lectius, també en les seves cançons, incidiren en la necessitat de defensar la cultura pròpia a través de les ones i donant suport en tot moment a Ona Mediterrània.

Zuloak fou el grup que va obrir el festival. Les basques oferiren un rock feminista punk i combatiu que va captivar el públic que anava arribant al palau.

Els següents a tocar foren Taverners, grup ja consolidat a l’illa, que versionaren cançons que a dia d’avui ja formen part del nostre patrimoni musical. Entre cançó i cançó no hi faltaren les referències a l’actualitat política en clau humorística o irònica.

Després arribà el torn de la Kontrakantxa de Fermín Muguruza, artista que, just baixar de l’avió, va ser aturat i identificat per la policia espanyola, juntament amb les components de Zuloak i Tomeu Martí, un dels promotors d’Ona Mediterrània. Fermín i la seva banda van ser un coet sobre l’escenari i enviaren missatges de suport al projecte de ràdio. L’ska i el reggae foren els protagonistes, amb nombroses cançons que feren un recorregut als més de 30 anys de la seva trajectòria musical. El públic vibrà recordant vells clàssics i gaudint de les notes de temes ja mítics com “El rock de la línia del frente” o “Sarri”. Com a cloenda perfecta de la seva actuació, Muguruza convidà les components de Zuloak a pujar de bell nou a l’escenari per tocar junts uns temes més. Cal recordar que Muguruza és l’autor del documental musical “Zuloak” que segueix la trajectòria d’aquest grup format per dones i que es presentà a Cine Ciutat el 8 d’agost.

Ben entrada la matinada, el torn fou per als Orxata Sound System, que allargaren una estona més la vetllada amb el seu techno mestís crític i en valencià. Durant una de les seves peces més representatives es féu ben visible sobre l’escenari una gran pancarta d’Arran amb el lema “El jovent apostam per una ràdio lliure i en català”.

Així, mitjançant el punk en euskera de les Zuloak, la música banyada de temàtica i sons mallorquins de Taverners, l’eco reggae dels temes punks més coneguts de Muguruza i l’eclectisme valencià d’Orxata amenitzaren un vespre marcat per la defensa del català a tots els espais.

Fotos de contrainfo.cat, @joanguila, @orxata, @cetamateu,

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.