Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Manacor

20 anys 20 dies, una iniciativa per a recordar Guillem d’Efak

Publicat per dia 30 gener 2015 – 14:55Cap comentari | 286 views

20 anys 20 dies, una iniciativa per a recordar Guillem d’Efak

Share to Google Plus

Ja us vam avançar la campanya 20 anys 20 dies fa una setmana, el 22 de gener, dia de la seva presentació.

L’associacionisme manacorí recorda enguany els 20 anys de la mort del cantautor Guillem d’Efak. Ho fa a través de la iniciativa 20 anys 20 dies, impulsada per l’entitat Xítxeros amb empenta, i amb el suport de la delegació local de l’Obra Cultural Balear i d’Art Cool Actiu.

La campanya començarà el proper dilluns 9 de febrer, amb una presentació a la Torres de les Puntes. El mateix dia quedarà inaugurada l’exposició “El regne enmig del marc”, on diversos artistes d’Art Cool Actiu tindran exposades obres basades en versos del cantautor. Aquesta és una de les 12 activitats que l’organització ja ha fet públiques, i que podeu trobar a la web 20anys20dies.cat.

Us empleçam el manifest de Xítxeros amb empenta sobre la campanya: 

Guillem d’Efak o la recuperació de la nostra història

Xítxeros amb empenta

Recordar Guillem d’Efak (Guinea Equatorial, 1929 – Palma, 1995) és anar a contracorrent. Parlar de Guillem d’Efak és subversiu i recitar Guillem d’Efak és un acte de protesta. És un nom incòmode i és precisament per això que hem de recuperar la seva obra. I la seva vida.

El “negret de Guinea” és recordat pels adults de Manacor, però no és divulgat per les institucions ni estudiat a les escoles i cada dia que passa cau un sac de terra sobre el seu nom. Guillem d’Efak cultivà la cançó tradicional mallorquina, el jazz, el blues, gravà discs, escrigué poesia i teatre i, fins i tot, participà com a actor en alguna pel·lícula de cinema. Fou un espavilat glosador i un promotor de la festa popular de Sant Antoni i de la figura mística i festiva del Dimoni Cucarell. També treballà com a guia turístic a Palma. I ara, el 15 de febrer de 2015, fa 20 anys de la seva mort.

Fou, a més, un dels precursors i dinamitzadors de la Nova Cançó i obrí bars musicals a Barcelona, la Cova del Drac i la Cucafera, on s’hi aplegaren els que ara sí són recordats. Deixà petjada en autores com Maria del Mar Bonet, també Joan Manuel Serrat o Ovidi Montllor, que també compleix vint anys de la seva mort i, al mateix temps, deixeble de Guillem.

Guillem d’Efak, doncs, va esser i és una figura incòmoda per als poderosos d’aquí perquè el seu compromís amb la història i la cultura de Mallorca va esser majúscul. Perquè no ha interessat fomentar una persona negra que va viure una vida bohèmia, sense fer cas a les normes del seu temps. D’Efak va demostrar també que qualsevol pot esser mallorquí o mallorquina i evidencià la vergonya colonial de l’exèrcit espanyol a Guinea.

Per tot això, Xítxeros amb Empenta entenem que la figura i obra de Guillem d’Efak no poden caure en l’oblit. Ell i el seu llegat són patrimoni de la cultura popular manacorina i catalana i mantenir-lo viu és responsabilitat de Manacor i de tothom. Seria ara encara una figura incòmoda i només aquesta qualitat, en aquesta època, ens mereix el nostre millor homenatge i el nostre millor regal: Mantenir-lo viu. Perquè els incòmodes, els molestos, els carregosos, com d’Efak, el citat Montllor o Toni Roig són imprescindibles.

Per tant, pretenem així, amb la campanya “20 anys, 20 dies”:
1. Que sigui un homenatge a la vida, obra i testimoni de Guillem d’Efak i una reivindicació de la seva figura.
2. Donar a conèixer i divulgar “el bruixot” a la resta de Mallorca i dels Països Catalans.
3. Fer veure, en dies difícils, que l’obra del manacorí és un cant a la vida i a la diversitat. Que Manacor és un empelt de diverses cultures i que Guillem d’Efak no era negre, ni blanc, que era mallorquí.

I com que, sens dubte, Guillem d’Efak va ser un dels personatges més polifacètics i exitosos del panorama cultural illenc del segle XX, hem volgut que el seu homenatge fos transversal, és a dir, que abraçàs diferents disciplines artístiques com ara la música, la poesia, la glosa, les arts plàstiques o el teatre, durant aquests 20 dies de campanya.

La notícia ha sigut obtinguda directament de laccent.cat, aquí us deixam l’article original.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.