Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Defensa del català, Illes Balears i Pitiüses, Politiqueig

Joves de Mallorca per la Llengua fa arribar una carta i un diccionari al Conseller Rafel Bosch

Publicat per dia 24 octubre 2012 – 16:123 Comentaris | 299 views

Joves de Mallorca per la Llengua fa arribar una carta i un diccionari al Conseller Rafel Bosch

Share to Google Plus

Avui, dimecres dia 23 d’octubre a les 10:30h, els representants de l’entitat Joves de Mallorca per la Llengua han fet entrega a la Conselleria d’Educació d’un obsequi al Conseller de Cultura, que no ha pogut rebre personalment perquè no era al seu despatx però que els Joves han dut al registre per tal que li facin arribar.

L’obsequi consisteix en una carta dirigida al conseller Rafel Bosch, juntament amb un objecte molt interessant: un diccionari castellà-català o, dit d’una altra manera més adient a la terminologia que empra la Conselleria darrerament, un diccionari de llengua oficial diferent a la catalana i llengua cooficial diferent a la castellana.

A continuació, podeu llegir la carta que han fet arribar al Conseller, en la qual es fa un repàs de la seva trajectòria i l’insta a rectificar en les darreres declaracions i accions preses pel que fa a la llengua catalana:

Molt honorable conseller Rafel Bosch,
Aprofitem l’avinentesa d’aquesta missiva per introduir-vos de manera breu i acurada en la feina que la nostra entitat, Joves de Mallorca per la Llengua, que fa més de devuit anys que duu a terme accions en defensa i promoció de la llengua catalana entre el jovent.

Segur que coneixereu esdeveniments com el Correllengua i l’Acampallengua que fa molt de temps que desenvolupam i  estionam per posar a l’abast del jovent recursos i activitats de lleure en català.
A banda d’això, l’objectiu d’aquesta carta és fer-vos arribar les preocupacions i inquietuds del conjunt de Joves de Mallorca per la Llengua arran de les darreres accions i declaracions que heu protagonitzat.

Nosaltres, els joves, estem cansats que es jugui amb el nostre futur des de les Institucions de Govern i, sobretot, estem molt preocupats i alarmats pel funcionament de la Conselleria d’Educació. Ens sembla que, a hores d’ara, la màxima preocupació i prioritat de la vostra Conselleria és exterminar la nostra llengua i cultura i fer-nos analfabets culturals a la nostra pròpia terra.

Esteu duent a terme una política d’educació en la qual el menys important són els alumnes. Sabeu la quantitat d’alumnes per aula i la gran mancança de professors que hi ha? Sabeu els desperfectes de les instal·lacions educatives? Des de Joves per la Llengua creim que els veritables problemes de l’educació a les Illes Balears us són desconeguts o, d’altra banda, preferiu ignorar-los.

Com a prioritat, la vostra Conselleria ha establert objectius il·legítims i d’extermini de la cultura pròpia de l’illa. Heu emprès una creuada perquè els pares triessin el castellà com a llengua vehicular en l’ensenyament primari. Els pares us ho deixaren ben clar: més del 90% dels pares volen pels seus fills ensenyament en català. Caldria destacar que 25 famílies sol·licitaren ensenyament primari plenament en català, però 11 famílies que el demanaren en castellà hi passaren per damunt. On és la
“llibertat” que tant reclameu? Quan el castellà, de manera injusta i a traïció, passa davant del català no és “injustícia ni imposició”?

No menys alarmants són les declaracions que féreu a Intereconomia on defensàreu eliminar la immersió lingüística, dit en altres paraules, posar totes les traves possibles perquè els nouvinguts no se sentin mai mallorquins, negant-los el dret universal de la cultura.

No, Senyor Bosch, la llengua catalana no és un obstacle, tampoc és un perill contra el qual hagueu d’apedregar quan no teniu solucions per a altres problemes. La llengua catalana és la nostra cultura, és la llengua que ens té lligats a les tradicions, a la terra i només amb ella els mallorquins i les mallorquines som realment quin som.

No tenim por de dir ben clar i alt que la nostra llengua és la catalana. Voler negar això és, simplement, incultura i desconeixement. Des de la Conselleria d’Educació promoveu la incultura i en feu bandera, fent-vos servir de paràfrasis per anomenar a la nostra llengua “llengua cooficial diferent a la castellana.”

Sapigueu que amb aquestes declaracions insultau i menyspreau els mallorquins. La nostra llengua té un nom, el català, i ben orgullosos en parlam el dialecte corresponent a la nostra illa, amb les seves particularitats que la fan molt rica. És la llengua de tots, la llengua d’antany i, no us càpiga el menor dubte que, tot i la vostra política educativa nefasta, treballarem perquè sigui la llengua del futur.

En conclusió, des de Joves de Mallorca per la Llengua volem deixar-vos ben clar que les vostres accions estan desencaminades, són errònies, mancades de raó i justificació, i a més que esteu sent còmplice d’una política ferotge d’extermini dels mallorquins.

Rectifiqueu ara i atureu aquesta campanya de deseducació i mentides.
Cordialment,
Comissió Permanent de Joves de Mallorca per la Llengua.

3 Comentaris »

 • Aurora Mir escrigué:

  Després de la Primavera Mallorquina i l’augment de combativitat de les lluites socials i nacionals a Mallorca, actuacions com aquesta fan riure, per no dir plorera. Si pensau que xorrades com aquesta, fer-se la foto fent el pallasso i partir cap a casa a enviar un comunicat de premsa, serveixen de res, anau ben errats.
   
   

  • Teresa escrigué:

   Idò jo pens ben al contrari de n’Aurora. Està molt bé respondre als atacs a la nostra cultura encara que sigui simbòlicament i amb performances. No crec que sigui cap xorrada ni fer el pallasso. Estic segura que aquests joves són gent seriosa que defensa de forma ben civilitzada la seva identitat. Tan és així que no s’ho pensen gens a l’hora de passar uns mals moments  per fer aquests gestos simbòlics que ajuden a obrir els ulls a la resta de pallassos com noltros dues Aurora, que només escriuen als foros amb aires de superioritat…

 • Bea escrigué:

  Idò jo estic d’acord amb n’Aurora. Aquestes accions no serveixen de res. S’ho passen pes forro!

  Acció directa ja!!! 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.