Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Defensa del territori, Illes Balears i Pitiüses, Turisme

Impost de turisme sostenible: podem debatre pujar-lo però abans cal aclarir com es reparteixen els fons

Publicat per dia 14 maig 2017 – 16:13Cap comentari | 545 views

Impost de turisme sostenible: podem debatre pujar-lo però abans cal aclarir com es reparteixen els fons

Share to Google Plus

El Parlament ha debatut aquesta setmana una proposta d’increment de l’impost del turisme sostenible (la mal-anomenada ecotaxa) a petició del grup parlamentari de PODEM. Tot i veure positiva, i fins i tot necessària, la mesura, el GOB recorda que el Govern té pendent treballar el tema del repartiment dels fons.

L’any passat el GOB ja denunciava que els projectes finançats distaven d’adreçar-se a rebaixar la càrrega ambiental del turisme a les nostres illes i que varen servir per suplir la manca de finançament de la Conselleria de Medi Ambient, en relació a dèficits de les infrastructures hidràuliques amb el pretext de la sequera.

“Veim positiu que es plantegi incrementar l’impost però abans hi ha temes fonamentals en relació al procediment i criteris d’adjudicació que s’han de resoldre.”

Des del GOB es considera que cal posar en valor l’impost turístic redefinint els objectius que pretén cobrir l’impost i la manera d’adjudicar-los. Motius ambdós que varen suposar el vot en contra a la proposta d’adjudicació dels primers 30.000.000 d’euros provinents de la recaptació de l’impost turístic.

Pel que fa a objectius i metodologia d’adjudicació

El GOB recorda que, d’acord amb l’article 47.3 del Decret 35/2016, de 23 de juny, pel qual es desplega la Llei de l’impost sobre estades turístiques i de mesures d’impuls del turisme sostenible, les funcions del Comitè Executiu són, entre altres:
a) Elaborar la proposta del pla anual d’impuls del turisme sostenible, que s’ha d’elevar al Ple per aprovar-lo.
b) Analitzar, valorar i seleccionar prèviament els projectes susceptibles de ser executats amb càrrec al fons per afavorir el turisme sostenible, els quals s’han elevar al Ple per aprovar-los.

El comitè executiu no va participar l’any passat de manera directa ni en l’elaboració de la proposta del pla anual ni en l’anàlisi, valoració i selecció prèviament dels projectes. I per enguany encara no s’ha convocat cap reunió en aquest sentit. Quina serà enguany la prioritat del pla anual? El comitè executiu que l’ha d’elaborar no ha estat ni tan sols convocat.

En relació als criteris d’adjudicació
El GOB ja va denunciar l’any passat l’absència absoluta de criteris de valoració i adjudicació que siguin objectivables i que ens permetin, als que hem de votar tenir un mínim d’informació dels projectes i “entendre” els criteris d’adjudicació, valorar, avalar i baremar amb criteris comuns els projectes, permetent una adjudicació coherent dels doblers públics.

En aquest sentit el GOB va aconseguir que al Ple de gener de 2016 s’acordàs treballar aquesta qüestió de cara a la propera convocatòria. A dia d’avui no hi ha hagut cap novetat en relació a aquesta qüestió ni cap convocatòria de reunió per a tractar-ho en el Comitè Executiu.

Exercici 2016, què ha passat?
En relació als projectes als quals s’adjudicaren fons de l’impost turístic al 2016, no hi ha cap tipus d’informació disponible i actualitzada a la web pel que fa a l’estat d’execució i tampoc no tenim constància de que el propi govern estigui fent cap tipus de seguiment de les inversions.

L’organització ecologista demana què ha passat amb la recaptació definitiva del 2016 que va pujar a més de 40 milions d’euros, dels que només es va fer proposta d’adjudicació per 30 milions.

Per tant, tot i veure en positiu que es plantegi incrementar l’impost, però recorda que abans hi ha temes fonamentals i urgents en relació al procediment i criteris d’adjudicació per a les noves convocatòries que no estan resolts i que són fonamentals per evitar la discrecionalitat alhora d’adjudicar els nous fons.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.