Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Illes Balears i Pitiüses, Manacor, Okupació i espais alliberats

Gran participació a la primera activitat de l’Ateneu Lo Tort

Publicat per dia 21 gener 2016 – 11:51Cap comentari | 288 views

Gran participació a la primera activitat de l’Ateneu Lo Tort

Share to Google Plus

Aquesta crònica ha estat extreta de la nova pàgina de l’Ateneu Lo Tort.

El dinar popular de Sant Antoni va ser la primera activitat feta per l’ateneu prèvia a l’obertura i va tenir una gran rebuda. Unes 140 persones van venir a dinar i contribuïren a fer d’aquesta primera activitat una magnífica experiència. A nosaltres ens va servir per poder explicar el projecte més a fons amb aquella gent que hi estava interessada i, a més, per finançar les despeses inicials de l’ateneu. I per si no fora poc, el dinar va ser de gran utilitat per teixir ponts i contacte amb persones d’altres ateneus i casals.

Sens dubte, una gran primera activitat. Des de l’Ateneu Lo Tort, moltes gràcies a totes les persones que vau venir.

Aquí podeu trobar una explicació de què és l’Ateneu, què vol ser, com funcionarà, com participar-hi:

L’Ateneu Lo Tort de Manacor és un espai de confluència que impulsen els dos col·lectius anticapitalistes de la comarca, Endavant i el col·lectiu Arrels.

Els motius que ens han conduit a capficar-nos en aquest projecte responen a les nostres necessitats, tant en l’àmbit personal com en el de col·lectiu, de comptar amb un lloc proper al qual acudir, en el qual compartir les nostres inquietuds i aprofundir en elles; tot això després de constatar la manca total d’espais així al nostre municipi.

Hi ha il·lusió i forces per dur endavant un Ateneu que neix amb l’objectiu de ser una eina contra la desmobilització social i l’anestèsia col·lectiva. Un espai social, polític i cultural des del qual tendrem l’oportunitat de plantar cara a l’actual model imperant d’oci i cultura consumista, des de la mateixa creació i construcció d’alternatives, així com un espai per a la formació, el treball, la lluita, la contrainformació i la difusió de les nostres idees mitjançant xerrades, tallers, debats, projeccions, jornades, exposicions, revistes, llibres, etc. És a dir, volem que l’Ateneu sigui un punt de trobada entre les diferents persones i col·lectius del municipi que vulguin caminar cap a la creació d’un nou teixit social.

En definitiva, l’Ateneu Lo Tort, i en la línia de les organitzacions que el gestionen, ha d’esdevenir un element més de contrapoder popular, basat en la defensa dels drets de les treballadores, del feminisme com a eix transversal en la lluita diària, de la defensa del medi ambient i del territori o la reivindicació d’un model de producció i transport d’aliments exempt d’explotació animal.

Es tracta d’un projecte autogestionat, o sigui, que té plena autonomia a l’hora de gestionar els assumptes relacionats amb l’Ateneu i no compta amb cap col·laboració, ni política ni econòmica, de cap autoritat, administració o empresa.

L’eina de funcionament de l’Ateneu és l’assemblea. És en aquesta on es prenen les decisions referents a la gestió de l’espai. Aquestes decisions sorgeixen dels acords als que s’arriba i reflecteixen la voluntat comú de totes les participants.

L’Ateneu també és un espai autofinançat: cercam la manera de poder construir i créixer sense dependre de ningú. Fomentam diferents formes de finançament que anirem treballant, com per exemple la creació de material (fanzines, camisetes, tassons, xapes, etc.) dinars i sopars populars, festes puntuals i les aportacions de les persones sòcies. A més, pretenem que l’Ateneu sigui un projecte estable i durador, per la qual cosa hem optat per la utilització d’un espai llogat.

Com s’ha dit, són Endavant i Col·lectiu Arrels qui impulsen l’espai, però la seva gestió és a través de l’assemblea. El projecte no és quelcom estàtic, sinó viu, en procés. És per això que l’assemblea està oberta sempre a la incorporació de nous col·lectius que, assumint el projecte com a propi –tant a nivell ideològic com de gestió–, vulguin ser un actor més en la seva vida quotidiana. Així, dependrà de l’assemblea la decisió d’acceptar noves organitzacions en el projecte. De la mateixa manera, l’espai està obert a la incorporació de persones que, a títol individual, sense pertànyer a cap dels col·lectius de l’ateneu, vulguin participar de la seva gestió.

A més, qui vulgui col·laborar econòmicament amb l’Ateneu Lo Tort tendrà l’oportunitat de fer-se soci o sòcia. Això implica una aportació trimestral, però també tota una sèrie d’avantatges que trobaràs explicades amb més detall a l’apartat Fes-te sòcia.

Per moblar l’ateneu i poder fer algunes feines esteim cercant els següents equipaments o materials. Si en teniu algun que no utilitzeu o pugueu donar podeu contactar per privat. Moltes gràcies a tothom!

- Taules
- Cadires
- Estanteries
- Geleres
- Pintura (blanca o de colors)
- Guix (d’obra)
- Ciment

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.