Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Illes Balears i Pitiüses

Es crea la Coordinadora Llibertària de Mallorca

Publicat per dia 25 maig 2012 – 17:4910 Comentaris | 794 views

Es crea la Coordinadora Llibertària de Mallorca

Share to Google Plus

La Coordinadora Llibertària de Mallorca ha manifestat mitjançant un comunicat el seu suport als estudiants criminalitzats per l’ocupació pacífica de la Conselleria d’Educació.

El passat dissabte 19 de maig es va constituir la Coordinadora Llibertària de Mallorca. Tot i que es tracta d’un projecte incipient, la novetat de la notícia i la frescor de la idea li fan guanyar importància.

La inquietud per materialitzar un espai de trobada de l’àmbit llibertari ve de 2011 i es va materialitzar amb la I Trobada de grups i individualitats llibertàries el 17 de març a Cura. D’aquell aplec es va sortir amb la idea de crear una coordinadora. Es va deixar temps per a què es generés debat a dins dels grups i es poguessin fer propostes. Així, el passat cap de setmana es van debatre tres ponències, de les quals va sortir un consens on tots els grups i individualitats es troben a gust.

La coordinadora vol ser el punt de trobada de tots aquells grups, organitzacions i individualitats que entenen que la desaparició de l’Estat i del Capitalisme són bàsics per a la consecució d’una societat més justa i més lliure. En aquesta segona assemblea participaren el grup d’estudis llibertaris Els Oblidats, la Universitat Lliure, el col·lectiu Arrels, Cultura Obrera, l’Ateneu Llibertari Estel Negre i la CNT, a més d’individualitats que per la seva situació no estan organitzades o que participen d’altres col·lectius. Així mateix, la porta està oberta a altres organitzacions que casin amb la idiosincràsia de la coordinadora.

Els acords del darrer cap de setmana són un principi, doncs marquen com es vol que sigui aquesta coordinadora. Ara, durant els propers mesos, s’hauran de desenvolupar i posar en marxa aquesta xarxa de suport mutu i d’afinitat.

A més, destacarem que la coordinadora es dibuixa com un espai sense dogmes on tenen cabuda les diferents maneres d’entendre el pensament anarquista, però en comú hi ha la crítica a l’autoritarisme, als dirigismes, al patriarcat, a totes les classes d’explotació, al militarisme i la guerra, als privilegis i a la propietat privada.

D’altra banda, la coordinadora no substituirà el treball de cap dels grups i organitzacions, sinó que serà un punt on aglutinar forces per objectius comuns. Aquests passen per mobilitzacions, celebració d’actes i jornades, creació estructures antirepressives i per començar a desenvolupar estructures alternatives per autogestionar els màxims aspectes de les nostres vides.

Per acabar, dir que aquesta proposta funcionarà sota principis de democràcia radical basats en l’assemblearisme, el consens i el reconeixement de les minories.

10 Comentaris »

 • PJ escrigué:

  Endavant amb la Coordinadora companys! Tots junts, coordinats, serem capaços encara d’arribar molt més lluny!

 • Un coordinat escrigué:

  Es va decidir que no s’entén (o no entenem) per llibertari ningú que rebi diners de l’Estat.

 • victor escrigué:

  A part crec que la CGT no té cap intenció d’integrar-se dins la coordinadora, encara que pels motius que diu el company no podrien entrar (rebre subvencions de l’Estat), però sí els seus afiliats a títol individual.
  Salut i ànims
   

 • Tomeu escrigué:

  Llavors tampoc s’entén per llibertari cap estudiant que rebi beques o cap tipus de funcionari, o ningú que col·labori o es beneficii d’alguna forma de l’estat, com per exemple tots els que fan ús de la seguretat social. 

  • un altre coordinat escrigué:

   Es va consensuar que no volem coordinar-nos amb COL·LECTIUS que rebran subvencions de institucions estatals o privades per una qüestió estratègica i en tant que volem fomentar l’autogestió. Jo personalment entenc que aquestos projectes tenen alta probabilitat de ser controlats per les institucions i plegats als seus interessos posant en perill els objectius de la coordinadora. Esta situació no crec que es de o almenys resulti tan perillosa quan es tracta d’individualitats que reben algun tipus de beca o ajuda del estat, ja que l’influència es delimitaria en tot cas a interessos només individuals, sense la mateixa pressió sobre el col·lectiu. A part crec que és molt més difícil autogestionar-se individualment (si és que és possible ara mateix) que en col·lectiu, que segur si és possible com ens demostren tants col·lectius autogestionats en tot el globus (de fet tots els que formen part de la coordinadora)
    
   salut!

  • miguel escrigué:

   los colectivos y organizaciones que apuestan por los subsidios estatales tienen la absoluta libertad de federarse, unirse o fusionarse entre sí y/o hacer lo que les de la gana.
   La coordinadora libertaria ha nacido a partir de unos acuerdos bien claros y entre ellos esta bien definido que solo formaran parte de la misma colectivos y organizaciones que accionan autogestivamente.
    

 • victor escrigué:

  Doncs seria el mateix si la beca fos per lluitar contra l’Estat i l’Autoritat, sinó el que diu Tomeu és demagògia. No és el mateix fer fenia i cobrar, que el tenir un col.lectiu o sindicat que teòricament lluita per eradicar el concepte d’Estat  i aquest estigui subvencionat pel mateix Estat.
  Jo crec, encara que de segur que aquestes subvencions ara mateix no arriben ni al 10% de les despeses  que té la CGT, que aquestes fan més mal que bé, però ja dic que això és un tema intern  de CGT i si qualcú hagués estat interessant en fer una altra proposta a les trobades cap problema,però es va presentar el que es va presentar i es va decidir el que es va decidir.
  Salut
   

 • mk escrigué:

  Donc jo veig que la CNT al ser una estructura gran i que tothom va “a la una” es portarà l’aigua al seu molí. Es a dir que capitalitzarà la Coordinadora per a els seus objectius per que cap altre col·lectiu serà capaç de tirar endavant amb iniciatives que no contin amb el seu vistiplau. Penso que la Coordi hi hauria haver estat lliure de sindicats, i desprès coordinar-se com a coordi globalment amb els sindicats per a campanyes socials. 

   

 • Un Coordinat escrigué:

  MK, supòs eres a Cura el dia de la posada en marxa de la coordinadora? allà es va decidir com funcionar per evitar aquests temes que comentes. La cosa és tan senzilla com funcionar per consensos de tots els grups i no per majories o majories percentuals per afiliació.
  De totes formes, podríes haver vingut i haver expressat aquesta opinió, que hagués estat ben rebuda.
  Salut

2 Pingbacks »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.