Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Illes Balears i Pitiüses, Memòria històrica, Sa Pobla

Es compleixen 79 anys de l’afusellament dels màrtirs poblers

Publicat per dia 11 març 2016 – 18:27Cap comentari | 330 views

Es compleixen 79 anys de l’afusellament dels màrtirs poblers

Share to Google Plus

No oblidem que un 11 de març com avui, fa 79 anys, els feixistes espanyols assassinaren els republicans defensors de la democràcia de sa Pobla. Crisanto Valcarcel Moll, Juan Orosco Trullà, Antonio Palazón López i Jaume Serra Cardell foren afusellats al Fortí de Illetes després d’una farsa total de pantomima judicial. Aquests 4 herois juntament amb en Pere Serra Seguí són considerats màrtirs poblers.

Des de Pinyol Vermell, reivindicam la data d’avui com a diada dels màrtirs poblers i consideram que les institucions haurien de fer valer més el pes històric i cultural que representen aquests cinc personatges per a sa Pobla, del qual, en són patrimoni cultural.

Des de l’any 2006, l’Associació Pinyol Vermell ha treballat amb el tema de la memòria històrica de la II República a sa Pobla i entre d’altres ha reivindicat pública i reiteradament la retirada dels carrers Calvo Sotelo i Doctor Gómez Ulla de sa Pobla per substituir-los per d’altres personatges més adequats per una societat democràtica.

10 anys després l’Ajuntament de sa Pobla ha anunciat obrir un procés participatiu per retirar-los i ho celebram si realment s’acaba confirmant la notícia apareguda en premsa.

En tot cas, aprofitam la data d’avui per anunciar que encara que ens alegram pel fet d’aquests dos carrers lamentam molt la col·locació paral·lela d’un carrer a sa Pobla a l’any 2016 en honor a Bartomeu Siquier. Tal i com apunta Memòria de Mallorca segons “la llei de Memòria Històrica no es pot fer exaltació pública del cop d’Estat de 1936 ni de la dictadura” i en Bartomeu Siquier fes lo que fes amb posterioritat no només hi col·laborà sinó que tal i com indica Memòria de Mallorca i d’altres testimonis a sa Pobla fou cap de Falange.

Aquest fet és una vergonya i demanam a Ajuntament de sa Pobla que rectifiqui d’immediat.

Per altra banda, recordam que a l’any 2006, a la plaça de la Concòrdia, es va col·locar una placa commemorativa a tots i totes les pobleres que moriren per defensar la llibertat en temps de la II República a sa Pobla. A més a més, des de l’any 2011, a sa Pobla també tenim el bosc de la memòria de Can Cirera Prim. En aquest espai es poden veure cinc plaques amb el nom de cada un dels republicans assassinats a l’època.

D’aquesta manera a sa Pobla disposam de dos indrets de record als republicans en espais públics. Des de Pinyol Vermell, vam instar en el seu dia a l’Ajuntament per realitzar aquestes accions i se’ns va autoritzar a fer-ho. D’aquesta manera i segons la legislació vigent una vegada acceptades aquestes accions l’obligació del manteniment dels espais públics va a càrrec de les institucions. Actualment, i des del principi , el manteniment de les plaques i les parcel·les ha anat a càrrec nostre. Per què l’ajuntament no fa valer el patrimoni que ja té i fa complir la llei de la memòria històrica també en aquest cas?

Des de la reivindicació hem volgut tancar el comunicat d’enguany. Perquè no ens conformam amb la situació actual ni aprop fer-s’hi. Volem reparació de danys. Volem justícia i anulació de sentències judicials als republicans, màrtirs i no màrtirs poblers. Volem que les institucions facin l’homenatge oficial que els màrtirs poblers es mereixen i que lis concedeixin els màxims mèrits, honors i distintius del nostre municipi.

La lluita continua, Visca els màrtirs poblers i visca la república!

Associació Pinyol Vermell

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.