Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Entrevista, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Salut

[Entrevista] “No vull que els meus fills i néts tenguin una sanitat com la d’Estats Units i que la puguin tenir sols si se la paguen”

Publicat per dia 17 febrer 2013 – 15:45Cap comentari | 232 views
Share to Google Plus

Avui s’han tancat metgesses i usuàries en defensa de la Sanitat Pública a Son Espases. Aquesta és una acció encaminada a preparar la mobilització del 23 de febrer i per recolzar la marea blanca que avui tornarà a inundar els carreres de Madrid contra el pla de privatització dels hospitals públics. Hem entrevistat Rafael Berlanga, membre de l’Assemblea de Treballadors i Usuaris de l’Hospital Son Espases (ATUHSE) perquè ens expliqui de primera mà la situació actual de la sanitat balear i com s’estan organitzant per defensar-la.

Contrainfo.cat: Rafa, ens podries explicar qui sou? Com us organitzeu? 

Rafael Berlanga: Som un col·lectiu que va néixer els darrers mesos de l’any passat, que és la continuació d’un grup de persones que durant el 2012 vàrem estar fent manifestacions i altres accions en contra de les retallades que suposen la privatització de la sanitat pública. A final de l’any creàrem una associació, l’Assemblea de Treballadors i Usuaris de l’Hospital Son Espases, i ens hem mobilitzat realitzant algunes accions a favor de la sanitat pública però el més important ara és que a Madrid hi ha formada una marea blanca, que és el resultat de la unió de col·lectius, sindicats, professionals, usuaris i moltíssima gent s’hi ha unit. La d’avui és la tercera marea amb l’objectiu d’unir centres i hospitals de tots els carrers de Madrid, convergint junts i anant cap a la Puerta del Sol. Aquella marea és la que ens agradaria que resultés aquí i hem començat amb aquesta tancada.

Contrainfo.cat: Heu teixit xarxes amb altres centres sanitaris i hospitals?

R. B.: L’any passat intentàrem que es creessin assembles com la nostra a altres hospitals però no van resultar. Ara hi ha diferents grups de persones que estan pensant, igual que nosaltres, però no estan organitzats. No tenen un web per expressar-se ni reunions per anar marcant les passes de la lluita. Doncs, ara intentem que es vagin mobilitzant i veure si es poden unir a aquesta marea.

Contrainfo.cat: Quina és la realitat d’un hospital de Mallorca?

R. B: Son Espases és un exemple de quina és la política sanitària en els darrers anys. Però nosaltres no protestam sols per l’estructura d’aquest hospital o la seva organització, el que volem és lluitar contra tota la sanitat privada i les polítiques privatitzadores. No vull que els meus fills i néts tenguin una sanitat com la de Estats Units i que la puguin tenir sols si se la paguen.

Contrainfo.cat: Com i quan us organitzeu?

R. B: Hem fet unes cinc assemblees en els darrers mesos, la darrera el passat dijous i vénen treballadores de l’hospital i usuaris. Normalment, aquests darrers ja estan en algunes associacions i en els Moviments Socials a favor dels sistemes públics i vénen per donar-nos suport. A les assemblees és allà  on decidim què podem fer i com ho farem. Què som pocs? Sí, som pocs però ja serem més.

Contrainfo.cat: Com veus el moviment en defensa de la sanitat a les Illes? Són moltes les diferències amb el de Madrid…

R.B.: Durant l’any passat, a l’illa hi van haver diferents accions que demostren que hi ha intenció i voluntat que la sanitat segueixi essent pública. Per exemple, plantar cara quan es volgué tancar l’Hospital Joan March, l’Hospital General, disminuir serveis d’urgències a l’Hospital de Manacor i altres que han fet que s’hagi anat mobilitzant la gent a les Illes Balears. No és casual que hi hagi hagut tres Conselleres de Sanitat. Això significa que no han deixat el seu càrrec sense cap motiu, sinó perquè la pressió ciutadana a polítiques que realitzaven ha estat suficient perquè aquestes persones dimiteixin o siguin reemplaçades del departament que estan gestionant. Què això és poc comparat amb el que passa a Madrid? És que Madrid n’és un exemple de la política privatitzadora. Aquí la situació és diferent, encara. Com diu la pancarta que tenim aquí: “estam preparats”. A la mínima expressió de privatització, esperem que siguem com el llevat que després es posa en la massa i al final tenim un pa.

Contrainfo.cat: I ja per acabar, com enfocau el 23F?

R.B.: Juntament amb altres marees, com per exemple Crida per una Educació Pública, i diferents col·lectius que estan participant també. I sortirem tots junts, uns per defensar la sanitat pública, altres l’educació, el funcionariat, etc. Jo crec que aquest moviment denominat Marea Ciutadana que aquí per exemple no ha fet cap manifestació: és el començament d’una història més sòlida d’algunes organitzacions que sorgiren a partir del 15M i no han arribat a quallar en la societat.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.