Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Corrupció, Illes Balears i Pitiüses, Manacor, Mobilitat i territori

El GOB denuncia la destrossa d’un puig protegit de la Serra de Llodrà a Manacor

Publicat per dia 14 abril 2012 – 15:52Cap comentari | 248 views

El GOB denuncia la destrossa d’un puig protegit de la Serra de Llodrà a Manacor

Share to Google Plus

El GOB ens ha fet arribar el següent comunicat:

La construcció d’una enorme pista forestal i un xalet just al cim del puig han provocat una destrossa vergonyosa.
Una autèntica barbaritat. No es pot qualificar d’altre manera el que aquests dies s’està fent a la Serra de Llodrà de Manacor, molt aprop de S’Ermita. Les obres de construcció d’una enorme pista forestal i d’un edifici just a damunt el cim del Puig d’es Collet estan capolant la carena de la Serra de Llodrà davant la passivitat de les diferents administracions.

Les obres es duen a terme dins una zona protegida com a Sòl Rústic Forestal, arribant fins al cim del puig a més de 225 metres d’alçada. El seu impacte és indiscutible i ja és visible des de diferents pobles com Manacor i Vilafranca. El GOB ha remès la denuncia a l’Ajuntament, el Consell, el Seprona i la Conselleria de medi ambient.

Algunes conseqüències són:

L’impacte ambiental i paisatgístic de les obres és indiscutible. El Puig ha estat arrasat de dalt a baix sols per a la construcció de la pista. L’entorn més immediat de l’Ermita (a 212 metres sobre el nivell de la mar) queda desvirtuat per aquesta pista aberrant, executada fins arribar a un dels punts més alts de tota la Serra (uns 225 metres) i per tant amb més impacte paisatgístic.

S’han arrasat més de 7.000 metres d’un bosc natural d’ullastrar i garriga d’alt valor ecològic i paisatgístic, intacte fins aleshores. La zona boscosa d’aquest puig ha patit una transformació molt acusada i ben segur tendrà efectes ecològics negatius sobre bona part de la zona degut a la fragmentació de l’hàbitat natural.

L’abocament de tones d’enderrocs sobre l’ullastrar i la profunda erosió que ha creat l’excavació a una zona de gran desnivell tendrà també un impacte ecològic greu sobre tot l’entorn del puig. El cimal del puig també ha estat arrasat. La profunditat del talús excavat arriba als 3 metres a certes zones

Cúmul d’incompliments.

a. Dins SR-Forestal la parcel·la mínima es de 50.000 m2. Segons el cadastre la parcel·la no arriba a aquesta superfície.

b. El projecte pista forestal ha de menester un projecte amb visat col·legial, la declaració d’interès general i la preceptiva llicència.

c. No es pot edificar sobre el cimals. La normativa existent (Llei del Sòl Rústic, Llei d’Espais Naturals i el Pla Territorial de Mallorca) especifiquen que no es pot edificar als cimals o promontoris.

En definitiva, es tracta d’una destrossa paisatgística inútil i evitable, com ja ha passat a molts altres indrets de la Serra de Llodrà. Fa 22 anys que el GOB reclama més protecció per aquesta zona natural de gran riquesa. Lamentablement el temps ens continua donant la raó. La Serra de Llodrà continua destrossant-se amb impunitat.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.