Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Convocatòries, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Treball i economia

El 19J tendrà un bloc “contra el pagament del deute, la repressió i per les alternatives socials”

Publicat per dia 16 juliol 2012 – 23:2411 Comentaris | 797 views

El 19J tendrà un bloc “contra el pagament del deute, la repressió i per les alternatives socials”

Share to Google Plus

Està circulant una convocatòria “contra el pagament del deute, la repressio i a favor de les alternatives socials” per aquest pròxim 19J, dia en què hi ha convocades nombroses manifestacions contra les noves mesures del govern de Rajoy. Aquesta crida es desmarca de les entitats convocants però no renuncia pas a prendre els carrers en aquesta jornada de lluita.

De fet, moltes de les darreres grans mobilitzacions ciutadanes de Mallorca han comptat amb la presència, quasi sempre, d’un o distints blocs crítics. Això passa perquè amplis sectors de l’activisme consideren que manifestar-se amb sindicats com CCOO i UGT, o amb certs partits polítics, és una contradicció, ja que sovint aquestes organitzacions formen part del problema contra el que es mobilitzen. Un exemple recent d’això és el pacte per a la jubilació als 67 anys signat per aquests dos sindicats i un govern del PSOE.

Aquesta postura crítica, però, no implica un boicot a aquestes manifestacions ni una renúncia a sumar-se a les protestes ciutadanes. Més aviat és al contrari: un bloc crític participa igualment de la marxa però ho fa desmarcant-se de la capçalera principal (que sol ser la de la foto i l’oportunisme) i difonent un missatge alternatiu o crític. D’aquesta manera, la manifestació és més plural: cadascú pot triar en quin sector vol participar en funció de les seves idees sense tant de risc que la seva presència sigui manipulada. A més a més, s’explicita el missatge que davant d’un mateix problema (les retallades socials, per exemple) es proposen solucions ben diferents i que van més enllà de les que se suggereixen des de sindicats com CCOO i UGT. D’aquesta manera, les reivindicacions que normalment són silenciades tenen més possibilitats de fer-se visibles si hi ha un bloc crític.

Precisament, aquest pròxim dijous, 19J, aquests dos sindicats, juntament amb la Plataforma Social en defensa del Estado de Bienestar y los Servicios Públicos contra la política de recortes del Gobierno, han convocat una manifestació d’àmbit estatal contra les retallades del govern de Rajoy. A les Illes s’ha afegit l’STEI-i a la convocatòria. És una marxa en què fins i tot estaran presents sectors descontents de les forces policials.

Evidentment, el fet de manifestar-se amb aquests sindicats -que per molta gent han traït la classe treballadora des de fa anys- i amb la policia planteja molts de dubtes a bona part de les activistes mallorquines. El debat està servit.

Tanmateix, des d’alguns sectors d’aquest activisme s’ha decidit no renunciar -i molt menys ara- a la lluita de carrer i a la mobilització. Per això ens han fet arribar una crida a manifestar-se el pròxim 19J, sí, però constituint un “bloc” alternatiu que digui NO al pagament del deute, NO a la repressió i SÍ a les alternatives socials de base.

Recordem algunes de les darreres mesures del govern de Rajoy:

- L’increment del 18 al 21% en l’IVA general (que suposa un 16,6% d’augment de preus) i del 8 al 10% en el reduït (un 25% d’augment de preus).
- La reducció de la prestació per desocupació a partir del sisè mes (que passarà del 60 al 50% de la base reguladora) en les noves aturades.
- L’eliminació d’una de les 14 pagues dels i les treballadores públiques, en concret la paga extra de Nadal. A més, se’ls ampliarà la jornada laboral.
- Una nova reforma de les pensions que es concretarà en un nou projecte de llei i que presumiblement accelerarà la pactada a inicis del 2011 pel govern Zapatero i els sindicats CCOO i UGT.
- La imposició de noves taxes a l’energia, que presumiblement incrementaran el preu dels rebuts de llum, gas i aigua.
- La supressió a partir del 2013 de la deducció per la compra d’un habitatge.
- Diverses mesures de liberalització i privatització del transport ferroviari i aeroportuari, així com de reducció del nombre d’empreses públiques.
- Supressió de bonificacions a la contractació de personal i, al mateix temps, reducció de les cotitzacions patronals.
- Reducció d’un 30% del nombre de regidors/es i disminució del sou d’alguns batlles i regidors.

Finalment, compartim la crida que hem rebut:

19J: MANIFESTA’T CONTRA EL PAGAMENT DEL DEUTE, CONTRA LA REPRESSIÓ I PER LES ALTERNATIVES SOCIALS

El pròxim dijous 19 de juliol s’han convocat noves manifestacions en contra de les retallades socials que el Govern de Rajoy està duent endavant. Companys i companyes hem estat debatent sobre la participació en aquestes, doncs se’ns presenten grans contradiccions. D’una banda, pensam que davant d’aquesta situació és més que necessari sortir al carrer i mobilitzar-se. És més, pensam que la mobilització ha de ser creixent. D’altra banda, tenim problemes morals per a anar a remolc de sindicats com la UGT i CCOO -igualment responsables de la situació que els polítics- que recentment pactaren la reforma de les pensions amb Zapatero o que a principi de 2012 acordaren retallades salarials amb el Govern de Rajoy. A més, a la convocatòria de dijous s’hi han sumat activament els sindicats de la policia, l’organització armada que duu temps colpejant i detenint les persones que es manifesten perquè no estan d’acord amb les pèrdues de drets socials i laborals. Disculpin les molèsties, però no ens agrada compartir manifestació amb la policia.

Després de la reflexió, consideram que hem de ser al carrer, perquè és l’espai on ara mateix estem desenvolupant el descontent i perquè tot i els convocants, qui sortim al carrer som, majoritàriament, el poble. Oportunistes i professionals no ens poden desplaçar.

Aquest dijous la reivindicació del NO pagament del deute, la denúncia de la repressió, el rebuig a la classe política i la demanda d’alternatives socials construïdes des d’avall també han de ser presents. Per això, emplaçam totes les persones que comparteixin aquesta reflexió a venir a la manifestació i sortir junts com ho hem estat fent durant el darrer any. La situació cada vegada és pitjor. És necessari un canvi i nosaltres mateixes hem de ser-ne les protagonistes.

No necessitam que ens rescatin. Necessitam que se’n vagin polítics i banquers.

CONVOCATÒRIA: El dijous 19 ens concentrarem a les 19 hores davant sa Foneta a la plaça d’Islàndia per partir totes juntes i així fer més visibles les nostres reivindicacions.

11 Comentaris »

 • grouxo ha vuelto escrigué:

  Manifestar-se amb la policia? Estam bojos o què?

  • ACABaramos escrigué:

   amic marxista:
   tan bojos com quan secundem una vaga promoguda pels sindicats grocs.
   L’objectiu, per si no has llegit l’escrit, és sortir al carrer amb un discurs ben diferenciat.
   Crec que les nostres reivindicacions no han d’abandonar les mobilitzacions ni deixar que la falsedat d’alguns sectors que ara diuen unir-se, es quedi sense una resposta clara.

 • Xavier escrigué:

  No has entes el missatge. torna’l a llegir. Es farà un bloc crític apart.
   
  salut
  x

 • Damià escrigué:

  Jo m’afegiré.
  Per cert: “L’increment del 18 al 21% en l’IVA general (que suposa un 16,6% d’augment de preus)”
  Voleu dir un 16.6% d’augment de l’impost. Els preus, en teoria, pujaran un 2.54%. Pel bàsic els preus pujaran un 1.85%
  Salut.

 • Jaume_OR escrigué:

  Serà un bloc dins sa manifestació de CCOOUGT o una manifestació a part, amb diferent recorregut, com se va fer el 29M  o el 1r de Maig amb el Bloc Unitari Anticapitalista (BUA)?
  Crec que lo millor, si es fa, és fer-ho com el 29M amb s’organització del BUA, a mem si des del BUA se diu res.
   
  Si és un bloc dins sa manifestació de CCOOUGT jo me pensaré bé si hi vaig. Ja està bé de manis estèrils dels sindicats grocs i vagues d’un dia. VAGA GENERAL INDEFINIDA JA!
   
  PD: Abans mort que manifestar-me amb policies (ACAB).

 • xxx escrigué:

  Jaume_OR es farà el millor que es sabrà. Tot depèn de la gent que siguem, la implicació, etc.
   
  A més del que comentes del 29M, el 19F va haver bloc anticapitalista a la manifestació de CCOO i UGT, deixant un espai ben diferenciat a la cua.
  Vinga ànim i a dur la lluita al carrer
   
   
   

 • Gaspar escrigué:

  Més oportunistes al sac: els polítics. PSIB, PSM-IV-ExM i EU hi aniran.

  Com han dit més a dalt, estaria bé que el BUA ressuscités d’aquí al setembre, que pareix que tornarà a haver una vaga general. La força que demostràrem plegades al 29M va ser increïble!

 • Joan escrigué:

  I el BUA???

  era un projecte engrescant i ha esdevingut decebedor! 

 • Iñaki escrigué:

   
  Esdeveniment de Facebook per la manifestació crítica d’avui.
  http://www.facebook.com/events/447405251958703/
   
  Important el missatge contra el pagament del deute. Xerrar només de retallades és quedar-se a la meitat del problema.
   

 • L'amo escrigué:

  Quin serà es recorregut de sa manifestació d’avui? Gràcies!

  • grumer escrigué:

   Uep L’amo.

   Crec que la manifestació “oficial” acaba a la Plaça de la Reina i, segons he vist per les xarxes socials, passa per Cort, així que supòs que el recorregut és aquest. O, si no passa per Cort, supòs que serà aquest.

   De totes formes, no sé si aquest bloc seguirà el mateix recorregut en la seva totalitat, suposo que sí. O a lo millor al final es divideix per xerrar entre nosaltres en lloc d’escoltar els parlaments sindicals, no ho sé…

   Disculpa el retràs en contestar!

   Salut! 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.