Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Treball i economia

[Crònica] El 1r de maig ens recorda la importància de lluitar contra els atacs a la classe treballadora

Publicat per dia 2 maig 2013 – 9:108 Comentaris | 578 views

[Crònica] El 1r de maig ens recorda la importància de lluitar contra els atacs a la classe treballadora

Share to Google Plus

El 1r de maig d’enguany ha tornat a ser una mostra de la necessitat d’organitzar-nos, ara més que mai, per lluitar contra els atacs que pateix la classe treballadora. A Palma, la jornada anticapitalista començà amb la manifestació convocada per CNT i que comptà amb diversos blocs paral·lels com el de l’Esquerra Independentista de Mallorca (sota el lema “Cream poder popular – Enfonsem la dictadura de l’euro”) o el de l’Assemblea Antipatriarcal. La marxa partí de la Plaça d’Espanya i recorregué l’Avinguda d’Alexandre Rosselló i Gabriel Alomar i Villalonga fins arribar al mar, on girà a la dreta encarant el tram final que la portà fins Ses Voltes. Durant el recorregut es varen poder escoltar diverses consignes prou conegudes com per exemple “A, anti, anticapitalistes!”, “Unió, acció, autogestió” o “Sense les dones, no hi ha revolució!”. També es féu una acció d’encartellar una entitat bancària per part de l’EIM. Paral·lelament, la CGT també realitzà una marxa que arribà al Parc de la Mar, on el sindicat organitzà un dinar popular. En aquesta convocatòria hi participàren col·lectius anticapitalistes com En Lluita, Revolta Global i Iniciativa Solidària.

A Ses Voltes, mentrestant, la CNT continuà amb l’acte polític de l’1 de maig. El míting comptà amb la intervenció del S. P. de la CNT Palma, que remarcà la importància d’aquesta data i criticà els diversos intents de boicot a la diada per part de les diferents institucions, tot reivindicant la importància de l’autogestió i el funcionament sense subvencions. A continuació intervingué un membre de la Coordinadora Llibertària de Mallorca, que posà èmfasi en la importància, ara més que mai, d’organitzar-nos i lluitar. Després arribà el torn de l’Assemblea Antipatriarcal, que va recordar la necessitat d’acabar amb l’explotació de classe i gènere, i la necessitat de vincular l’anticapitalisme i l’antipatriarcat. Com a punt i final del míting arribà l’esperada intervenció de Lucio Urtubia, històric militant anarquista que es troba de “gira” per Mallorca aquests dies. Lucio compartí algunes de les seves experiències i constatà que, avui, les idees anarquistes segueixen naixent per tot arreu. D’altra banda, hi hagueren altres intervencions més espontànies, com un company que pujà a anunciar la situació delicada del Jardí d’Epicur, sota amenaça de desallotjament, o algunes de les persones encausades per l’acció de la Conselleria, que mostraren una pancarta i llegiren un manifest. La jornada tirà endavant amb la paella popular i el concert sindical. A continuació compartim un recull fotogràfic.

Manifestació de la CNT juntament amb l’Esquerra Independentista de Mallorca i l’Assemblea Antipatriarcal

Fotos: Rosa Illa

Manifestació de la CGT amb Revolta Global, En Lluita i Iniciativa Solidària

Fotos: CGT

8 Comentaris »

 • afiliat a CNT escrigué:

   
  També cal remarcar la intervenció en el míting de l’Assemblea Antipatriarcal, que es va presentar i va fer incidència en què la lluita antipatriarcal és quelcom inherent a una lluita de la classe treballadora coherent.
   
  Durant la jornada també va haver més participacions d’altres col·lectius socials que van aprofitar el micròfon de l’escenari de ses Voltes per fer crides i denúncies. Així, pujaren a l’escenari un grup de persones encausades pel l’ocupació de la Conselleria d’Educació i un grup de persones vinculades al l’hort urbà Jardí d’Epicur.
   
  Per acabar, vull donar una dada per remarcar la participació en aquest acte. Ahir van dinar de les paelles oferides pel sindicat 325 persones. El concert ja és un altre assumpte, això sempre estira gent.
   
   
   
  Bona feina companyes de contrainfo.cat
   

 • onofre escrigué:

  aquest primer de maig,  sens dubte ha sigut el de menys participació i més divisió obrera.   entre totes les organitzacions,  responsabilitzant-nos uns als altres de la divisió sectaria,  hem aconseguit fer rialles al Govern i a la gran patronal.   crec que Lucio Urtubia en la seva intervenció ho deixava clar.  varem fer pena.
   
   
   

 • Jaume escrigué:

  Molt bé el seguiment de la diada i molt be les fotos, si no fos per vosaltres  (contrainfo i col·laboradors )semblaria que no existiríem. GRACIES!!!!!!!!!!!!!
   

 • Jaume escrigué:

  Molt bé el seguiment de la diada i molt be les fotos, si no fos per vosaltres  (contrainfo i col·laboradors )semblaria que no existim. GRACIES!!!!!!!!!!!!!
   

 • Adam Smith escrigué:

  És molt graciós veure com l’esquerra es divideix sense cap acció de la dreta. Tot això em recorda massa a La Vida de Bryan…

 • anònim escrigué:

  Doncs jo no veig cap problema en què hi hagin diferents manifestacions i actes en un dia com a aquest. Això no és Corea del Nord ni els EUA. Aquí, si hi ha diferents maneres d’entendre un fet, encara ho podem afrontar amb autonomia i podem mostrar les nostres peculiaritats.
  Onofre, pots dir-nos quan va ser el darrer pic que va haver un primer de maig unitari a Palma? Cada any hi ha diferents manifestacions. Parlar de sectarisme és una crítica fàcil. El que passa és que el primer de maig és una data en què per les diferents maneres que el plantegen les diferents organitzacions o per la seva idiosincràsia no hi ha consens i ja està. És molt fàcil criticar les organitzacions a internet, sobretot des de defora.
  I sí, el Govern, la dreta i n”Adam Smith es riuen de nosaltres, però no és pel primer de maig. És pel dia a dia. Aquests dies en Lucio també ens recordava que el primer de maig abans no era una festa, sinó un dia de revolta, sabotatge, etc. Vulguem o no, encara que li posam el nom de primer de maig combatiu som a anys llum d’un primer de maig dels d’abans. Però això no es soluciona. El problema és altre o altres.
   
   

 • Theodor escrigué:

  No és una catàstrofe, pero reconec q em faria il·lusió una manifestació unitària algun dia d’aquests jejejeje

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.