Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Art i cultura, Artà, Defensa del català, Illes Balears i Pitiüses, Politiqueig

[Crònica] Artà s’enllaça pel català

Publicat per dia 2 setembre 2013 – 10:51Cap comentari | 241 views

[Crònica] Artà s’enllaça pel català

Share to Google Plus

Ahir, diumenge 1 de setembre, es va dur a terme al poble d’Artà un acte en defensa de la nostra llengua organitzat per l’associació Joves Actius per la Cultura (JAC-IB).

L’acte va consistir, en primer lloc, en una xerrada a cparrec de Tomeu Martí, activista mallorquí i coordinador de l’Obra Cultural Balear. Martí explicà la delicada situació en què viu la nostra llengua pels continus atacs del Govern. El discurs, però, també va tenir un cert optimisme perquè es remarcà que la resposta de la societat mallorquina és exemplar i exemplificà aquesta protesta ciutadana amb diferents accions com la manifestació de l’any passat a favor de la nostra llengua, la vaga de fam de Tomeu Amengual i Jaume Bonet o la vaga de docents que es realitzarà a inici d’aquest curs.

Després de la xerrada es realitzà una passejada pel poble amb els xeremiers d’Artà i s’enllaçaren els llocs més simbòlics del poble. La gent participà de manera molt festiva amb la música dels xeremiers. El recorregut va ser des de Sant Salvador fins al Teatre i s’enllaçà la Residència, l’Ajuntament, la Biblioteca i el Teatre.

Finalment, es llegí el manifest escrit per l’associació, en el qual s’explicaven els motius d’aquest acte i es repartiren llaços per penjar a les cases particulars, els quals s’acabaren en un moment.
L’associació Joves Actius per la Cultura va fer una valoració positiva de l’acte, ja que prop de 150 persones participaren de la diada malgrat el poc temps de vida del col·lectiu de joves.

A continuació, teniu el manifest que es va llegir ahir a la cloenda de l’acte:

La nostra llengua es troba en una situació difícil. Després d’uns anys en què hi ha hagut una certa estabilitat política pel que fa a la llengua i un avenç cap a la normalització lingüística en el nostre territori, hem tornat al passat i hem patit un retrocés que marca un abans i un després. Aquest retrocés no ha estat casual, sinó que ha estat realitzat amb una clara intenció política del govern: acabar amb la nostra llengua i la nostra identitat. Per a fer-ho, han aconseguit que el català deixi de ser un requisit a l’administració pública, han prohibit la utilització de llaços en defensa de la nostra llengua als edificis públics, han eliminat mitjans de comunicació nostres i han fet la televisió autonòmica de les Illes a la seva mida, han aplicat el decret de llengües que deixa la nostra llengua en una situació secundària i marginal.

Davant d’això, però, la resposta de la societat ha estat exemplar i ens hem posicionat en contra d’aquestes barbaritats i hem organitzat moltes lluites, com per exemple les enllaçades als pobles que també representam avui aquí.  I és que la resposta dels joves és ben clara. Podeu atemptar contra la nostra identitat, podeu intentar esborrar les nostres arrels, el nostre passat, podeu mentir i imposar lleis contra la nostra llengua, aquesta que marca la nostra manera de ser i ocupa un espai en el nostre cor. Podeu intentar manipular mitjans de comunicació, mentir el poble i crear un conflicte lingüístic per aconseguir els vostres objectius.

Però teniu ben present que nosaltres som aquí i mai cedirem als vostres propòsits. Mai no dubtarem ni tendrem por de ser qui som. Mai no podreu esborrar la nostra història i el nostre passat perquè tenim memòria Representarem tots aquells que s’han esforçat per mantenir la llengua viva i sempre reivindicarem el que vàrem ser, el que som i el que smpre serem. Perquè Mallorca, la nostra terra, sempre serà en català.

Visca Mallorca!

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.