Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori, Politiqueig

Cort anuncia que mantindrà les terrasses al mig del Born, contradient el seu programa de govern

Publicat per dia 22 desembre 2015 – 12:42Cap comentari | 214 views
Share to Google Plus

20151221_terrassesborn_03L’Ajuntament de Palma, a través d’Aurora Jhardi, la tinent de batle de Funció Pública i Govern Interior, ha anunciat els resultats del referèndum sobre la presència de les terrasses del Born: un 80’6% de les participants (11.869) han votat que volen mantenir-les front un 19’4% que opten per retirar-les (2.854). En quant a la ubicació de les terrasses, les participants han preferit que aquestes es mantenguin al seu lloc actual, al centre del Born, (8.410 vots, un 79’23%) en lloc de deixar-les al lateral (2.204 vots, un 21,77%). La resta, 885 vots, han manifestat la seva indiferència a l’hora de situar la terrassa. A part, 932 persones sols han votat la segona pregunta -la de caràcter voluntari- i no la primera – la obligatòria-, pel que aquests vots s’han considerat com a no vàlids.

Per tant, de les 354.233 persones empadronades a Palma majors de 18 anys, de les quals sols podien votar les 293.165 que tenien targeta ciutadana, sols hi ha participat un 4’42% (15.655 participants). De la resta, un 17’24% (61.068 persones) no ha pogut votar degut a que no tenien la targeta ciutadana (irregularitat denunciada per la Federació d’Associacions de Veïns de Palma) i el 78’34% restant (277.510 persones) s’ha abstingut de la consulta.

Donada la rotunda victòria del manteniment de les terrasses on són, tot i la baixa participació, Jhardi ha anunciat, segons informen mitjans locals, que obeirà els resultats de la consulta que havia estat anunciada com no vinculant. Per tant, pareix que Cort prorrogarà el decret que finalitza el febrer de 2016 per tal que les terrasses segueixen al Born, encara que aquest no contempla cap tipus de renovació segons va denunciar la Federació d’Associacions de Veïns de Palma.

Recuperar l’espai públic limitant les terrasses: ‘mesura cost 0′ al programa de govern

A l’apartat ‘funció pública i interior’ del programa de govern de Cort, consensuat per les formacions PSIB-PSOE, MÉS per Palma i Som Palma, es contemplava la següent mesura:

MESURA COST 0. Plans d’usos per als espais públics i garantir la recuperació dels espais per als ciutadans i equilibrar els diferents usos compartits. Limitació dels excessos d’ocupació de les terrasses. Recuperació dels espais públics per a les persones.

De fet, el passat més de juliol, la pròpia Aurora Jhardi anunciava la retirada de les terrasses en acabar el projecte experimental el proper febrer de 2016, tot i que el decret que el posà en marxa no contempla cap situació de renovació ni tàcita ni expressa. Després de les crítiques i les pressions rebudes per, principalment, els comerços afectats i les patronals de comerç i restauració, i que aquests no acceptessin la proposta de la Federació d’Associació de Veïns de Palma de situar les terrasses al lateral del passeig, Cort va anunciar que posaria en marxa una consulta no vinculant per tal que les residents a Palma es manifestéssin.

Una campanya ‘regalada’ a la plataforma Sí al Born

L’Ajuntament de Palma, tot i haver anunciat prèviament la intenció de retirar les terrasses per tal que el Born fos recuperat per a la gent, s’ha mantingut neutre durant el període de votacions, sense posicionar-se. Per la seva part, Som Palma, partir del que forma part Aurora Jhardí, va demanar el ‘no’ explícitament sols un dia abans del tancament de les votacions, per les xarxes socials. Els dies anteriors el seu posicionament era prou ambigu ja que consideraven que, si havia d’haver terrasses, millor que estiguessin al lateral del passeig. En quant al PSIB-PSOE i a MÉS, que votaren en contra de l’Ordenança d’Ocupació de la Via Pública quan estaven en l’oposició l’abril de 2012, la qual suposà el massiu desplegament de terrasses a Ciutat mercantilitzant l’espai públic, no han fet gaire cosa per promoure el ‘no’.

20151221_terrassesborn_02Amb aquest panorama, els comerciants han tingut via lliure per fer campanya al carrer sense gaire oposició. Congregats sota la plataforma ‘Sí al Born’, actuant dia a dia al passeig, havent organitzat una xocolatada i tot -en la que es serviren gratuïtament 400 litres-, han aconseguit mobilitzar i convèncer a la gent perquè votin per mantenir les terrasses al Born. Els resultats, com hem vist, han estat aclaparadors.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.