Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Bunyola, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori, Sóller, Video

Centenars de persones participen a les marxes contra el peatge del Túnel de Sóller

Publicat per dia 16 desembre 2012 – 15:43Cap comentari | 287 views
Share to Google Plus

El matí del diumenge 16 de desembre centenars de persones han secundat les dues marxes contra el peatge del Túnel de Sóller. Des del costat de Sóller, més de 200 persones s’han manifestat amb una pancarta que resava “Mallorca Lliure de Peatges” i al so de la sirena, de xiulets i de nombrosos crits proferits com “volem un túnel lliure i gratuït”, “volem la subvenció”, “no volem pagar” o “els doblers”, en referència al deute de la subvenció del túnel. Aquesta s’ha realitzat per la carretera, per a després iniciar un recorregut pels carrers de Sóller fins a arribar al davant de l’Ajuntament, on s’ha llegit un contundent i crític manifest.

Des del costat de Bunyola, i convocades per l’Aviv de Bunyola, més d’un centenar de persones han partit de la plaça del poble amb una pancarta que resava “Rescat del túnel ja” al so de les xeremies, anant per la carretera de Sóller, moment en el qual s’han format llargues retencions de cotxes, fins a arribar a l’estació de peatges del túnel, la qual han obstruït mentre es llegia el manifest.

Des de Mallorca Lliure de Peatges es fa una valoració molt positiva, havent-se aconseguit mobilitzar dues nombroses marxes, mostrant així que les reivindicacions per la gratuïtat del túnel, per la subvenció i contra la repressió segueixen més vius que mai.

Manifest llegit a la marxa de Sóller

Una vegada més, hem sortit al carrer. Demostrant que som un poble viu i que no calla davant les injustícies, dues mobilitzacions han protestat per l’existència d’un problema comú: el peatge del Túnel de Sóller. Amb la marxa de Bunyola, amb X assistents, i amb la marxa de Sóller, amb X assistents, hem demostrat que la nostra reivindicació és més viva i forta que mai.

Avui som aquí per tres motius principals:

Volem la gratuïtat del túnel. Perquè tenim memòria, i tenim ben clar qui són els culpables de l’existència del peatge: l’exgovern corrupte de Gabriel Cañellas, el qual malversà els fons per a la construcció del Túnel de Sóller i no pagaren pel seu delicte, ja que va prescriure. El que havia de ser un punt de connexió amb la resta de Mallorca ha acabat esdevenint en una barrera. A dia d’avui, el Túnel de Sóller és l’única carretera de peatge directe de les Illes Balears, a més d’ésser el segon peatge més car de l’Estat Espanyol i un dels més insegurs d’Europa. No estam disposats a esperar fins a l’any 2022, any en que finalitza la concessió, al considerar que ja està més que sufragada, i en demanam el rescat. Ara bé, els governants actuals, emparant-se baix l’excusa de la crisi, mantenen que és inviable el rescat de la concessió del túnel de Sóller, el qual xifren en més de 38 milions d’euros, mentre sí que hi ha milers de milions d’euros per a rescatar a les entitats bancàries. I, curiosament, sabeu qui hi ha darrera la marca de Globalvía Infraestructuras S.A.? Doncs ni més ni menys que el Fomento de Construcciones y Contratas i Bankia.

Exigim el pagament de la subvenció del túnel. El Govern Balear ens ofega amb els més de 2.500.000 d’euros de deute acumulat amb la subvenció. A data d’avui ja suma dos anys d’impagamemt als més de 6.500 sollerics i fornalutxencs que són beneficiaris de l’ajuda, suposant un llast important per a moltes economies familiars amb membres que necessiten desplaçar-se a fora de la vall de forma continuada. Han estat moltes les falses promeses del president del Govern Balear, José Ramon Bauzá, assegurant el pagament de la subvenció del túnel. I també han resultat ésser paper banyat les mocions aprovades al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Sóller reclamant el pagament de la subvenció. Des de Mallorca Lliure de Peatges consideram que està esgotada la via institucional per tal d’exigir l’ajuda, excusa en la que es basa el batle de Sóller Carlos Simarro per no donar suport a les convocatòries d’avui. Tornam a recordar que ha estat la pressió dels ciutadans de Sóller, els quals han sortit al carrer i s’han mobilitzat, la que ha forçat que el Govern Balear es desdís de l’eliminació de la subvenció i la tornés a incorporar als pressuposts. A més, tampoc és casual que el pagament dels 250.000€ que s’abonaren la passada primavera es realitzàs pocs dies després de la gran insubmissió a pagar al peatge del túnel.

Una insubmissió en que més de 150 persones, en favor d’una millora col·lectiva, han estat represaliades per part de la Direcció General de Trànsit. Des de Mallorca Lliure de Peatges deim prou repressió als insubmisos. Perquè seguim considerant il·legals totes les multes, les quals sumen un total aproximat de 30.000€, i en demanam la seva retirada. Tot i la repressió, aquesta no ens ha agafat desprevinguts; hem al·legat i recorregut totes les sancions, estant disposats a arribar fins al contenciós si és necessari, i ens hem integrat en la plataforma Mallorca Fora Por, la qual aglutina tots els casos repressius de l’illa per tal de fer un front comú.

No volem acabar sense fer referència al fet de que ara mateix siguem aquí, al davant de l’Ajuntament de Sóller i no al davant de la boca del Túnel. Criticam la decisió de la Delegació de Govern d’haver denegat la marxa fins al Túnel justificant-se en la perillositat de la via. I denunciam l’intent de l’Ajuntament de Sóller d’amagar la protesta, amagant la marxa per carrerons enlloc de deixar-la circular pels carrers més cèntrics. Els molesta que els sollerics ens moguem, que reivindiquem el que és nostre. Segons paraules de Carlos Simarro, batle de Sóller, els ciutadans que penjam pancartes reivindicatives i cartells i que sortim al carrer a mobilitzar-nos “perjudicam la imatge de Sóller”. A això li volem respondre: mentre hi hagi polítics que prioritzin el seu enriquiment personal amb sous desorbitats per davant dels interessos dels ciutadans del poble, allà ens trobaran! Ni tan sols contemplam la possibilitat de quedar-nos aturats i aturades!

Per l’eliminació del peatge, per la subvenció del túnel i contra la repressió, deim tots ben fort: MALLORCA LLIURE DE PEATGES!

Mallorca Lliure de Peatges
16 de desembre del 2012

Manifest llegit a la marxa de Bunyola

Fa un any, ens vàrem trobar aquí mateix per reclamar per als veïns i veïnes del municipi de Bunyola les mateixes condicions i bonificacions de què gaudeixen els nostres veïns de Sóller, Fornalutx i Escorca per passar pel Túnel des que es va inaugurar l’any 1997.

Excuses i evasives han estat l’única resposta que hem rebut dels nostres representants a les institucions, tant del Consell de Mallorca com del Govern de les Illes Balears. Ni tan sols la intervenció del Defensor del Poble ha pogut aconseguir d’aquestes administracions (que suposadament vetllen per els interessos generals de la ciutadania) que se’ns doni una resposta realista a les nostres demandes.

Ha quedat clar que no ens volen igualar als ciutadans de Sóller, Fornalutx i Escorca. També ha quedat clara la nul·la voluntat de les institucions per complir els seus compromisos a l’hora de solucionar i abonar les subvencions que deuen. Avui, en aquest mateix moment a l’altre boca del túnel i de manera coordinada amb aquesta marxa, els veïns i veïnes de Sóller reclamen que es compleixin aquests compromisos.

Ja n’hi ha prou.

Reclamam, com a solució única i igualitària, la rescissió de la concessió del servei: el rescat de la concessió.

No podem consentir que circulant per Mallorca hi hagi ciutadans de diferents categories, ciutadans que gaudeixen d’importants infraestructures sense cap sobrecost, i altres que per anar al poble veí o sortir del propi es vegin obligats a pagar peatge.

Aquest túnel està amortitzat. No l’hem de continuar pagant.

Una vegada més els governants mostren el llautó: sotmeten els interessos públics als interessos privats.

Ja n’hi ha prou.

No es rescaten bancs privats amb els diners públics? Doncs tenim tot el dret per exigir que amb els diners públics es rescati la concessió pública del Túnel de Sóller. Aquest és un dret fonamentat en els arguments ja assenyalats per l’Associació de Veïns i Veïnes de Bunyola fa un any, a la manifestació de 2011. Però avui és convenient i necessari repetir els motius de la nostra mobilització:

  1. Perquè un 75% del túnel està ubicat dins el terme municipal de Bunyola, la qual cosa posa en evidència el seu ús habitual per part dels bunyolins en les seva vida diària.
  2. Perquè els estudiants que cursen estudis a Sóller i els seus pares són coaccionats amb la retirada de les bonificacions.
  3. Perquè un alt percentatge de persones bunyolines fan feina a Sóller i no existeix cap mitjà de transport públic amb horaris compatibles amb la seva activitat laboral. Una realitat que fa que continuïn empadronant-se a Sóller per així poder-hi matricular els seus vehicles. D’aquesta manera els nostres impostos paren a les arques municipals solleriques, en detriment dels dret dels ciutadans de Bunyola, i això es tradueix en menys capacitat d’inversió en sanitat, serveis socials, educació i altres serveis públics.
  4. Perquè els altres veïns de Bunyola que no treballen a Sóller i els que no tenen fills l’institut solleric estam limitats en el contacte amb el municipi veí. Un fet que si més no repercuteix negativament en l’activitat comercial, turística i veïnal entre els dos pobles, perquè visitar Sóller sempre suposa un increment de 10 euros en el cost de qualsevol gestió o operació comercial.

Per tot això: EXIGIM EL RESCAT DEL TÚNEL DE SÓLLER JA!

Ho repetim i no aturarem de repetir-ho: Si es rescaten bancs, que també es rescati el túnel ja.

Associació de Veïns i Veïnes de Bunyola
16 de desembre de 2012

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.