Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Defensa del territori, Illes Balears i Pitiüses

[Crònica] Assistim al Foro Vacacional, un ambient “agradable i luxós” propici per fer negoci

Publicat per dia 30 maig 2017 – 8:14Cap comentari | 453 views
Share to Google Plus

Article extret del bloc de Ciutat per qui l’habita

La cita és dia 5 de Maig en un Hotel de luxe amb camp de Golf en sòl rústic proper a la Universitat de les Illes Balears previ pagament d’una entrada de 21,43 euros. (amb un petit descompte si ets soci d’APTUR, ETV o FORO).  Trobo poc adient que sigui l’entorn més adequat per defensar els interessos de la gent que es veu abocada al lloguer vacacional per obtenir uns complements de renda per arribar a finals de mes o per poder mantenir casa seva. (Ja veurem més endavant que no és el tema)

Durant la jornada em trobo amb una coneguda que “es vol llançar” amb el lloguer vacacional, li comento que no estic d’acord amb la defensa del lloguer vacacional en plurifamiliars. Ostres ets una espia? em diu. Una espia? . Li responc que he pagat la meva entrada com la resta!!  S’ensuma un alè sectari dins un ambient “agradable i luxós” propici per fer negoci amb agències immobiliàries i empresaris envoltats de estands d’empreses patrocinadores d’aquest esdeveniment com Airbnb. On m’he ficat!

Cal a dir que no veig una preocupació ni tan sols es fa menció en cap moment durant tota la jornada a “l’estudi de la UIB”,  que recordem fa un parell de dies demostrava amb dades del patrocinador estrella Airbnb, que el lloguer vacacional és una ruïna en comparació amb el lloguer a llarg termini.

En arribar al meu seient una noia amablement reparteix uns fulletons on posa “Airbnb para professionales”. Ostres dic ara jo! la cosa promet…

123

I COMENCEM!!

Després del agraïments a les empreses patrocinadores que els recolzen per professionalitzar el sector, es dona pas als ponents de la jornada.  I reproduiré de la forma més literal possible les diverses intervencions.

En primer lloc Joan Carles Verd President de La Federació de Municipis de Balears (FELIB) i Batlle de Sencelles recorda aquells temps on els mallorquins es lamentaven per desprendre’s de les seves cases en els pobles d’interior per falta de rendibilitat i com el lloguer vacacional els ha salvat per rehabilitar i treure una rendibilitat de l’herència dels “nostres pares i avantpassats” per que al final estem parlant d’això, diu.

Afirma que és una oportunitat per crear un “turisme de proximitat” que es bo per el teixit comercial, i on les terrasses dels restaurants atrauen l’atenció dels nostres visitants. Exposa que s’ha de posar en valor el nostre patrimoni, entorn natural i teixit urbà que tenim a l’illa que atrau al turista (cal a dir que no diu res sobre els residents d’aquests pobles).

Lamenta la falta de professionalització de les administracions locals i polítiques municipals, es a dir, la falta de sentit professional de la gestió pública.  Diu que hi ha coses que poden crear polèmica en l’àmbit polític de “las cosas del comer”  i reclama anar més enllà d’ideologies i pensar en termes més professionals.  Diu que els ajuntaments han de tenir una visió més professional davant una oportunitat d’or i fer que els ajuntaments i operadors privats col·laborin junts per evitar externalitats com font de problemes per aconseguir el màxim de beneficis per tots i beneficis per el be comú. (??!)

Es presenta a continuació a l’artífex de la defensa de la llibertat d’empresa i la llibertat de prestació de serveis en contra de la limitació de la oferta turística. Entre aplaudiments anuncia el pròxim ponent l’advocat Tomás Villatoro que va presentar el recurs contra el Reglament d’habitatges vacacionals a Canàries:

  • Al seu parer la norma impugnada vulnerava el dret a la propietat, la llibertat d’empresa, el principi d’igualtat davant la llei, el principi de no discriminació (davant un tracte injustificat i desproporcionat) i per motius de jerarquia normativa.

Tomás anuncia que després de la seva ponència potser molta gent vulgui sortir de la sala alguns per que l’administració no estigui contenta en el que exposa i d’altres per avorriment degut al plantejament de termes tècnics-jurídics.

La ponència realment va ser  molt interessant, al meu parer, no per que els empresaris del sector del lloguer vacacional argumentin les seves demandes si no per tal d’aprofitar aquesta informació tècnic-jurídica per tal que les administracions no caiguin en els punts que han permès que un jutjat dicti sentència a Canàries  en contra de la regulació turística per manca de justificació.  La clau era la falta de justificació de l’interès públic ni utilitat social que certament esclareix que sí son motiu de restricció de la llibertat d’empresa en la constitució dret europeu quan es per raó de idoneïtat, necessitat, seguretat jurídica, eficàcia  i proporcionalitat.

[Les polítiques i la futura llei per tant han de argumentar precisament aquests punts]

Es congratula en dir que l’administració ha estat condemnada a assumir els costos del judici i possibles indemnitzacions que malauradament en el seu cas del seus honoraris son mínims (cal a dir que els costos que ha de pagar l’administració els paguem TOTS amb els nostres impostos). Diu que la sentència recull que la especialització d’usos, la regulació turística pretén  ser una aspiració que dista molt de ser una realitat i que pensa que és un possible argument per Balears en deixar fora de la regulació un 90% de la oferta il·legal real. (!!!!!) (de cap manera defensar una amnistia a una activitat prohibida pot ser un argument!!)

La sentencia no accepta que no basti una declaració responsable per l’inici de l’activitat front la exigència d’un control  previ de l’administració i entén que el control ha de ser posterior en cas que  voler comprovar que efectivament compleix amb els requisits. Certament això és així i caldrà un esforç de l’administració en termes d’inspecció i control així com la justificació de la documentació i requisits, que han de ser proporcionats per tal de presentar una declaració responsable.

Els requisits necessaris no només s’hauran d’enumerar sinó justificar en la llei de la necessitat i proporcionalitat dels mateixos per tal que no els qualifiquin de requisits impossibles que ha sigut un altre dels arguments de la seva defensa.  La justificació del compliment de la llei d’accessibilitat, eficiència energètica no son requisits desproporcionats ni impossibles, de fet ja es recullen en els deures dels propietaris en la llei estatal.

La llei 7/2015 del sòl i rehabilitació urbana estatal estableix en l’article 15 els deures de propietat  que son:

  • Dedicar-los a usos que siguin compatibles amb la ordenació territorial i urbanística.
  • Conservar-los en les condicions de seguretat, salubritat, accessibilitat universal, ornament i demés condicions que exigeixi les lleis per servir de suport a aquests usos.
  • Deure de realitzar les obres addicionals que la administració ordeni per motius turístics o culturals. o per la millora de la qualitat i sostenibilitat del medi urbà fins on arriba el deure de conservació. En aquest últim cas les obres poden consistir en la adequació a totes o alguna de les exigències bàsiques establertes en el Codi Tècnic de l’Edificació, que l’Administració haurà de fixar de manera motivada el nivell de qualitat que ha de ser assolit per cadascuna d’elles.

El termini de 5 anys màxim i l’acord de les comunitats de veïnats  no vulnera els drets de lliure empresa, ni d’igualtat i no discriminació, com assegura l’advocat, ja que fins i tot ho recull la directiva europea per tal de fomentar la rotació i evitar el monopoli.

L’advocat parla de l’arbitrarietat de les zonificacions per part de les administracions. Resulta que per ell tota zonificació, planificació urbanística i territorial vulnera el dret a la llibertat d’empresa. Posats a l’extrem ¿la llibertat d’empresa ha de permetre restaurants en tercer pis sense ascensor i tallers mecànics en àtics?  Òbviament no. (encara que no sembla obvi per alguns).

AirBnB

Després de veure el repartiment del fulletó de Airbnb per a professionals, escoltem que diuen:

Tant si gestiones 5 o 500 propietats, Airbnb es la plataforma que et proporciona les eines i el marcat global que necessites per complir els teus objectius.

3.000.000 d’allotjaments, més de 160 països, el 38% dels allotjaments es troben en destinacions turístiques (com Mallorca) i el creixement es duplica cada any!.

Estan fent una gran inversió en vacacional i té centrat el seu mercat en la major part en grans ciutats com Barcelona, San Francisco, Singapur.

Aquest any esperen seguir creixent i aquest ant 2017 estan duent a terme diverses accions que demostren aquest compromís amb els professionals i els mercats vacacionals tradicionals. Per aquest motiu han ampliat l’equip per donat suport a professionals en el mercat vacacional. A Espanya tenen una plantilla de 6 persones en el departament de negoci i son contacte per aquells professionals a Mallorca.

En mercats com Mallorca tenim un departament de polítiques publiques per contactar amb les administracions i governs. Airbnb ha tancat acords amb més de 300 administracions.

Airbnb presenta el seu nou producte de adquisicions estratègiques amb la compra de la companyia vacacional Luxury Rentals per complementar els esforços gestionant propietats de luxe per potenciar els mercats vacacionals tradicionals i l’oferta personalitzada.

Estem fent millora de productes per aquells que tenen més de 5 propietats iagències, alguns esteu aquí per que jugueu un paper important. Fa un mes varen venir enginyers  d’Airbnb  des de San Francisco per contactar amb les agències per millorar el servei.

Presentem la integració amb KIGO per gestionar la integració, el canal de contingut, les notificacions de reserva i per fer créixer el negoci.

Mallorca diuen que tenen més de 16.000 anuncis per uns 385.000 viatgers amb una estada mitja de 5,6 dies. Més del 50% de la oferta fora de Palma i continuem “diversificant” i contribuint en l’economia local.”

Per si us feu la pregunta: Ha dit alguna cosa sobre economia col·laborativa? La resposta es NO.

GOVERN

Certament el públic de FORO VACACIONAL estava ansiós per fer preguntes a la Directora General de Turisme Pilar Carbonell.

 És literal:

Malauradament a la pregunta sobre la prohibició de habitacions, va decidir respondre només en base a una decisió política i en la meva opinió s’ha d’argumentar i justificar si es pren una decisió com aquesta sigui la política que sigui.

Per altre banda a la pregunta d’una senyora que diu:

Jo espero que en dos anys acabi aquest calvari…no es pot prohibir una cosa que ja està implantada (aplaudiments de tota la sala) i per davant de tot hi ha la justícia i els jutges que poden tirar per terra totes aquestes animalades (riures en la sala) “.

De forma immediata, Pilar fa un aclariment “Li agraeixo les seves paraules però m’agradaria recordar-li que ara està prohibit en la Llei Turística de l’anterior Govern des de 2012, si no modifiquem la llei continuarà prohibit. Es modifica la llei per que es puguin autoritzar llicències i es pugui dur a terme aquesta activitat el que no pot ser es  un “todo vale”, i això no ho permetrem;  no hi cabem tots, és impossible, per tant s’han de posar límits”.

Respecte a les declaracions responsables, Pilar al final de la seva intervenció aclareix un punt: Davant l’allau de declaracions responsables que s’han trobat, que s’han presentat davant l’Administració respecte als pisos turístics en plurifamiliars, adverteix que aquests estan declarant a la Administració que estan cometent una activitat il·legal  i diu que no només es un cas, sinó moltíssims!!  Automàticament, continua, es veuen obligats a enviar inspecció i torna a recordar que actualment hi ha una prohibició total en plurifamiliar.

Tomás Villatoro, anterior ponent de la jornada. reflexiona sobre el termini de 8 mesos que es dona per zonificar segons la llei i que si no es zonifica roman la prohibició. I fa la pregunta ¿això no vulnera el dret constitucional de llibertat de empresa i dret europeu de principi de competència?

Pilar contesta que aquesta zonificació es planteja des de les administracions que son les que tenen competències en zonificació com els consells i els ajuntaments com ho fan amb altres activitats.

L’advocat insisteix i posa en qüestió la zonificació dins la planificació urbanística. Pilar li respon que precisament la diferència amb Canàries es que la zonificació no la fa el decret, sinó les administracions que tenen competències en zonificació i planejament . Com veu que no li queda sortida, l’advocat acaba dient que les lleis també es poden atacar.

Ens veurem als tribunals segur,  però espero que millor preparats i amb prou justificació jurídica.  Cal recordar que aquest dret constitucional de lliure empresa és un dret individual (art 38). Dins els principis rectors de la política social i econòmica de la Constitució s’estableix en l’article 47 el dret a l’habitatge  on els poders públics han de promoure les condicions necessàries i han d’establir les mesures pertinents per fer efectiu aquest dret, regulant el sòl d’acord amb l’interès general per evitar l’especulació. (literal !!)

Al meu entendre un dret individual com el dret de lliure empresa no pot vulnerar un dret de TOTS els ciutadans davant un problema de falta d’accés a l’habitatge i l’augment de la desigualtat social com estem vivint avui en dia amb la inexistència de lloguers disponibles a llarg termini i una nova bombolla immobiliària dels preus de venda (que amb l’inici de la temporada  turística sembla que es troben fins i tot en preus per sobre dels nivells de 2008).

Finalment, afegir que actualment la turistificació del nostre territori està vulnerant molts d’altres drets com el dret a la ciutat, l’entorn urbà i el medi ambient per el be dels seus RESIDENTS I CIUTADANS que clarament es vulneren en els processos de turistificació del nostre territori i ciutats.

Ángela.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.