Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Illes Balears i Pitiüses

22M: Educació retallada, Conselleria ocupada xe0f32c09ox xe0f32c09ox xe0f32c09ox xe0f32c09ox xe0f32c09ox

Publicat per dia 22 agost 2012 – 13:251 Comentari | 1.100 views

22M: Educació retallada, Conselleria ocupadaxe0f32c09ox
xe0f32c09ox
xe0f32c09ox
xe0f32c09ox
xe0f32c09ox

Share to Google Plus

[ACTUALITZACIÓ - 22:00] El Conseller d’Educació, Rafel Bosch, ha criminalitzat l’acció, com era d’esperar. S’ha dit que han estat les estudiants les que han agredit a una funcionària. La realitat és que la cap de gabinet del conseller, Ana Maria Rodríguez Arbona, ha pegat un estudiant. En el següent vídeo es posa de manifest aquesta agressió.

[ACTUALITZACIÓ - 16:40] L’Assemblea de la Comunitat Universitària ens ha fet arribar aquest comunicat sobre l’acció d’avui migdia.

Comunicat davant l’okupació de la Conselleria d’Educació

Palma – 22/05/2012

 Avui a les 13h, després de desplegar una pancarta a la façana dela Conselleria d’Educació, Cultura i Universitat, hem okupat l’edifici. L’acció s’emmarca dins una vaga d’educació a escala estatal que no ha estat secundada pels sindicats de les Illes Balears. Tot i així, l’Assemblea dela Comunitat Universitàriavolia fer arribar al Conseller d’Educació, Rafael Bosch, les nostres exigències: l’aturada de totes les retallades en matèria d’educació; la congelació de les taxes dela UIB(i que es camini cap a la gratuïtat de la matrícula); la defensa d’una educació pública, gratuïta i de qualitat i la retirada de les modificacions dela Lleide funció pública i del model de lliure elecció de llengua a les escoles. A més, exigim a l’equip rectoral dela UIBque es declari insubmís a l’augment de les taxes universitàries i a la política de retallades del Govern.

Setanta estudiants i algunes professores han anat planta per planta dela Conselleria, han difós el missatge i donat suport a les funcionàries d’aquest sector. Tot ha esdevingut d’una manera pacífica fins que hem arribat al despatx del conseller. Allà tres membres del gabinet de Rafael Bosch han intentat evitar la nostra entrada i finalment han agredit una de les nostres companyes. Paradoxalment, Rafael Bosch ha utilitzat aquesta circumstància per mentir al poble, i ha dit que nosaltres hem estat les agressores, la qual cosa ha generat una falsa polèmica per desviar el focus del vertader problema: els atacs a l’educació pública.

Després de la vergonyosa actuació del “conseller” Rafael Bosch, exigim la seva dimissió de manera immediata.

La policia espanyola s’ha personat mentre estàvem pacíficament assegudes a fora del despatx del conseller demanant la seva presència. Ens han tret una per una -sense que nosaltres haguem oposat resistència- i ens han impedit llegir el manifest perquè ens l’han llevat. A fora, ens han identificat a tots i ens han anunciat que ens denunciaran per “estar a un espai privat”. A més, han requisat les càmeres de dues companyes i han intentat esborrar el contingut, però aquestes s’han negat i la policia les ha requisades.

Anunciam així la nostra voluntat de continuar mobilitzant la comunitat universitària i tot el sector de l’educació pública contra unes retallades que posen en perill el futur de totes i tots. Ara més que mai cal sumar esforços cap a noves convocatòries, accions, mobilitzacions i una vaga de totes les treballadores i estudiants de l’educació pública que també arribi a les Illes.

No a les retallades, defensem l’educació pública!

Si no rectificau, no aturarem!

[CRÒNICA] Un centenar de persones ha pres avui la Consellera d’Educació, Cultura i Universitats com a protesta per les retallades que s’estan duent de forma massiva en l’àmbit educatiu. L’acció havia estat organitzada per l’Assemblea de la Comunitat Universitària, tot i que s’han afegit més persones, no sols estudiants, a l’acció.

Sobre les 13:00, han començat a aparèixer persones per les rodalies de l’edifici i poc després des del terrat s’ha estès una pancarta que donava el tret de sortida a l’acció. “Conselleria, estàs ocupada”, cridaven les persones que han entrat a l’edifici. Les estudiants han anat a totes les plantes cridant càntics com “A l’escola, en català”, “Educació pública i de qualitat”, “Contra les tisoress, pedra”…. En les diferents oficines s’han trobat la mirada sorpresa i sovint del grata de les persones funcionàries que no s’esperaven tot aquell enrenou.

Seguidament, han anat a la quarta planta, allà on treballen les persones que no són funcionàries. En veure l’arribada de la massa de gent,  alguns dels treballadors s’han posat molt nirviosos i aquesta situació s’ha agreujat quan els estudiants han entrat al despatx d’en Rafel Bosch (que no es trobava en aquell moment a dins). Aquestes treballadores han intentat impedir per la força l’accés dels estudiants a la sala, però la superioritat numèrica dels estudiants ha fet fracassar aquest intent de bloqueig. Un pic a dins, els manifestants han dedicat alguns càntics a Rafel Bosch i en aquest moment la reacció dels treballadors ha sigut la de tancar la porta del despatx i retenir de forma il·legal alguns estudiants a dins. Aleshores, entre els que eren defora de la sala i els de dins hi ha hagut una resistència a aquesta retenció i s’han produït sempentes i sacquessades entre un i altres. En una d’aquestes, la cap de gabinet del conseller ha caigut  al terra i, en aixecar-se ha agredit un estudiant. En veure aquest acte, algunes persones han tranquil·litzar la dona i d’altres han començat a corejar “No a la violència”. Així, la cap de gabinet ha sortit  de la sala i també ho han fet les manifestatnts.

Tot seguit, s’han assegut al terra i han llegit el manifest, que el podeu trobar més avall. Les demandes són clares: l’aturada de totes les retallades en matèria d’educació, la congelació de les taxes de la UIB, la defensa d’una Educació pública, gratuïta i de qualitat i la retirada de les modificacions de la Llei de funció pública i del model de lliure elecció de llengua a les escoles. També demanen a l’equip rectoral de la UIB que declari la insubmissió de la universitat com a forma de protesta per l’augment de les taxes universitàries i la política de retallades del Govern.

 Al cap de poc, la policia espanyola ha arribat a l’edifici i ha pujat fins a la quarta planta on ha demanat als concentrats que abandonessin la sala. Els estudiants els han dit que no se n’anirien fins que es duguessin a terme les seves demandes. A això, els agents han anat persona per persona fent-les baixar i sortir de l’edifici. Un cop a fora els han acorralat i han demanat els carnets a totes les persones. A més, han confiscat dues càmeres. No hi ha hagut cap detenció.

Ràpidament, el conseller d’Educació, Rafel Bosch, el qual, com ja hem dit, no era al seu despatx, ha comparegut davant els mitjans convencionals denunciant una violència inexistent per part de les persones concentrades.

Així, estam a l’espera d’una valoració per part de l’Assemblea de la UIB que, a les 17h ha convocat una concentració davant la Conselleria d’Educació.

A continuació, us aferram el manifest elaborat per l’Assemblea:

L’Assemblea de la UIB ha ocupat avui migdia la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats.

El Partit Popular, aprofitant el context de crisi capitalista, accelera, amb les mesures dels darrers mesos, la transformació del model educatiu cap al que representa desmantellar l’ensenyament públic.

No contents amb les retallades que s’han anat anunciant al llarg del curs, els líders polítics autonòmics i estatals ara contesten les mobilitzacions de la comunitat educativa amb noves retallades. Si amb la reforma laboral situen el món del treball una altra vegada al segle XIX, amb el camí de la política educativa del PP, es vol tornar també a la universitat del segle XIX: només per a les classes benestants i al servei dels interessos d’empresaris, polítics i banquers.

En resposta a tots aquests atacs que pateix directament la comunitat educativa, i en solidaritat amb la resta de lluites en defensa de la llengua, la sanitat pública i el territori, l’Assemblea de la UIB ha decidit ocupar la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats. No marxarem d’aquí fins que el Govern Balear reculi en tots i cadascun dels atacs que ha llançat contra l’educació.

Per què hem ocupat la Conselleria?

 • Reducció d’un 20% en el pressupost d’educació. Mentrestant, altres despeses com la militar, l’església o la monarquia no s’han reduït tant, deixant ben clar quines són les prioritats d’avui.

 • Augment molt greu de les taxes universitàries per al proper curs. Si ara una estudiant pagava, per exemple, 1.000 euros de matrícula, el pròxim curs en pot arribar a pagar fins a 1.380. Les taxes podran pujar fins més d’un  60%. I això encara va molt més enllà si parlam de segona, tercera o quarta matrícula.

 • Introducció de numerus clausus (limitació de places) a totes les carreres. Això significa que moltes persones es quedaran sense poder estudiar allò que volen.

 • Augment de la ràtio d’alumnes per aula a les escoles i instituts de secundària. Això és un atac frontal a la qualitat de l’ensenyament i va contra tots els criteris pedagògics.

 • Atac contra la llengua catalana i les seves parlants. S’ha implantat un model de segregació lingüística a l’ensenyament, cosa que hipoteca greument el futur de la nostra llengua. A més, des de la Conselleria d’Educació no tenen altra idea que engegar una persecució ridícula contra els llaços pel català.

 • Reducció de les beques i la modificació dels requisits per a l’obtenció. Tot i les promeses que se’ns havien fet, la realitat és que de cada vegada és més difícil accedir a beques, i els criteris per atorgar-les es basen en l’“excel·lència” i no pas en les possibilitats econòmiques, la qual cosa provoca que molts d’estudiants no podran seguir els seus estudis l’any que ve. A més, es camina cap a la completa implantació del pervers model de les beques-préstec que, a més, encara augmenta el poder dels bancs dins de la Universitat.

 • Privatització de l’educació. De cada vegada es fa més evident que l’ensenyament superior s’orienta segons els interessos del mercat. També veiem com el capital privat té una via d’entrada directa dins l’ensenyament universitari, condicionant-ne els continguts i els objectius.

 • Augment escandalós de les tarifes del transport públic. Un 45% si ets universitària, 23% si ets resident, 100% si ets pensionista, a més, les menors de 16 anys ara han de pagar. Per si això no fos poc, s’acaba d’aplicar una pujada dels preus de metro i tren de més d’un 50% en alguns casos.
 • Repressió contra la protesta estudiantil. Com va quedar clar en els casos de València i Barcelona, la única manera que han trobat per aturar l’escalada de protestes ha estat la repressió brutal.

Davant de tot això, exigim:

A la Conselleria,

 • L’aturada de totes les retallades en matèria d’educació, que deixa els centres educatius i les famílies en una situació asfixiant i que hipotequen el nostre futur.

 • La congelació de les taxes de la UIB, que es donin facilitats a les famílies amb més dificultats i que es camini cap a la gratuïtat de la matrícula, també a les universitats.

 • La defensa d’una Educació pública, gratuïta i de qualitat. Estudiar no ha de ser un privilegi, sinó que és un dret i ha de ser accessible a  totes persones.

 • La retirada de les modificacions de la Llei de funció pública i del model de lliure elecció de llengua a les escoles.

A l’equip rectoral,

 • Que es declari la insubmissió de la universitat com a forma de protesta per l’augment de les taxes universitàries i la política de retallades del Govern.

Tenen un pla: acabar amb l’educació pública i implantar un model elitista que estigui al servei dels seus interessos econòmics. La crisi els hi ha servit d’excusa perfecta per accelerar aquest pla i només la resposta al carrer podrà parar-los els peus! No tenim por! No ens aturarem! Plantem cara als atacs a l’educació pública!

1 Comentari »

12 Pingbacks »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.