Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Estat espanyol i el Món, Politiqueig, Publicació oberta

Turistes, refugiades i #UErgonya

Publicat per dia 6 juny 2016 – 19:16Cap comentari | 320 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

S’acosta l’estiu i com cada any Mallorca s’omplirà de turistes. Les previsions son de que es trencarà un nou rècord i 26 milions (!) visitaran la nostra illa. Mentre acollim aquestes persones, alimentant així un model econòmic precari, perjudicial pel medi ambient i garant dels milionaris beneficis del capital, a unes altres persones, les refugiades, se’ls hi nega l’entrada la fortalesa Europa.

refugiats_xarxesEn un moment en el que a la nostra illa els habitatges buits, cortesia de la especulació de bancs i constructores, s’acumulen per desenes de milers, difícilment es pot argumentar que no tenim espai per a refugiades. Les classes dominants fan gala d’una perversa doble moral que mentre argumenta falta de recursos amaga la seva cara vertadera: racista i classista. Mentrestant, les que escapen de la guerra i la barbàrie del Daesh, són rebudes a cops i humiliacions.

Els darrers mesos hem sentit repetidament veus que reclamen un canvi d’actitud a la Unió Europea. L’esquerra descafeïnada protesta, escandalitzada, pel tracte a les refugiades. No així l’Esquerra Independentista, ja que entenem que la UE no està fent altra cosa que complir fidelment la funció amb la que va néixer: protegir els interessos imperialistes de les seves classes dominants.

Fa quaranta anys, el gran capital, tant nord-americà com europeu, observà preocupat com forces polítiques sobiranistes i progressistes s’alçaven amb força arreu dels països àrabs. En aquell context, al que se li ha de sumar la guerra freda, alimentar el gihadisme radical fou la fórmula amb la que occident volia ofegar l’esquerra àrab.

Aquesta política, aplicada per la UE i els Estats Units d’Amèrica, ha donat com a resultat una sèrie de desastroses conseqüències de les quals la guerra a Síria no és sinó el darrer capítol. No falten estats, com Turquia i Aràbia Saudita, disposats a fer el paper de braç executor d’occident i a donar suport directe als gihadistes. La mateixa Turquia, ara immersa en un nou intent d’extermini del poble kurd, es va guanyant la seva cadira a la UE aportant la repressió més dura contra les refugiades, estalviant-li a la Unió més d’una portada incòmoda.

La lluita per la obertura immediata de les fronteres i la acollida de les refugiades és una prioritat política. Això, però, s’ha de combinar obligadament amb un rebuig frontal de la Unió Europea, en tant que és directament responsable del drama econòmic, social i humà que motiva els fluxos migratoris. L’organització internacional, qüestió imprescindible, és possible fora de la UE, i amb uns paràmetres socialistes, feministes i antiimperialistes. Aquest és el repte a assumir, dins i fora dels Països Catalans. Acabem amb aquest ordre internacional tacat de sang i al servei dels poderosos, construïm un mon de pobles i persones lliures.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.