Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Turisme

Estructura empresarial del Lloguer Turístic

Publicat per dia 11 maig 2017 – 8:08Cap comentari | 803 views
Share to Google Plus

 Aquest article forma part d’una serie d’articles publicats al blog de Margalida Mestre

Com és sabut per tots el Lloguer Turístic d’habitatges es veurà regulat en els pròxims mesos per una llei que canviarà el seu funcionament actual. Les noves condicions que aportarà la normativa a aquesta activitat forçarà a propietaris, gestors i comercialitzadors a adaptar-se a nous requeriments. És degut a això que sorgeixen aquestes línies, la intenció és, per una banda, reveure amb aquest nou enfocament els principals temes tractats amb l’Associació de Veïns (AVV) de Son Serra de Marina i, per altra, posar una mica de llum sobre la influència que tindran aquestes noves condicions sobre el funcionament del lloguer turístic a nivell d’estructura empresarial.

Així doncs, recordant la xerrada amb l’Associació de Veïns, una de les principals conclusions fou que el Lloguer Vacacional d’habitatges representa una font d’ingressos alternativa per les famílies. Donar el pas cap al lloguer de les seves residències no és fàcil d’entrada, parlem de despersonalització de les propietats, una opció a la que, fins que la costum no la normalitza, s’hi és reticent. D’aquesta manera el lloguer es planteja com un fet temporal, “nosaltres volem gaudir del que ens ha costat tant aconseguir i mantenir”.

L’entrevista amb l’AVV de Son Serra va ser anterior a una xerrada sobre la nova Llei de Lloguer Turístic a la que vaig assistir a Manacor, i sobre la que ja vaig escriure una reflexió al blog. Estirant d’aquest mateix fil conductor, s’ha intentat traduir, de nou, sobre una gràfica la idea entorn al Lloguer Turístic com a font alternativa d’ingressos, la qual, al meu entendre, amb la nova llei desapareixerà per convertir-se en un negoci, com qui té una cafeteria. Tant és així, que el que parlàrem amb l’AVV queda en reflexions mullades per la nova realitat que esdevindrà en els propers mesos.

Vegeu el plantejament:

 Gràfica estructura empresarial

Com poso a la gràfica, la fórmula de la nova llei turística és el Lloguer = Empresa. Més enllà de debatre si és o no la millor fórmula, aquest fet posa sobre la taula una regulació del lloguer que està lluny de la concepció inicial que plantejaven els veïns del nucli. És clar, que a aquesta forma d’enteniment ha de sumar-s’hi també la d’aquells que han construït de nou, o fet una gran reforma a les seves propietats per passar a llogar-les directament. La creació d’una empresa com a forma de gestió del Lloguer Turístic, tornarà la font alternativa d’ingressos que s’exposava des de l’AVV en una font fixa a partir de la qual passaran a viure les famílies. El funcionament del Lloguer Vacacional es tornarà rígid, poc dinàmic, i pot contribuir encara més a això el nou sistema d’aconseguir places turístiques, el “plaça per plaça” com a forma per definir un sostre.

Més encara, aquesta xarxa d’empreses i serveis que anirà estructurant-se al voltant d’aquest negoci, sobre qui repercutirà? Principalment sobre noves petites empreses o, ho farà en la seva gran majoria sobre les empreses turístiques de sempre que aniran copsant de nou aquest nou mercat?

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.