Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Politiqueig, Publicació oberta

[Reflexió] Vota, però escolta

Publicat per dia 25 maig 2015 – 9:26Cap comentari | 234 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

 

«Vota, sí, vota; però escolta. El teu primer deure és sortir d’aquí i seguidament actuar per compte propi. Vés i a cada barri obre una escola laica, funda un periòdic, una biblioteca; organitza un centre de cultura, un sindicat, un cercle obrer, una cooperació, alguna cosa del molt que et queda per fer. I veuràs, quan això hagis fet, com les regidores, les diputades i les ministres, encara que no siguin les teves representants, les representants de les teves idees, segueixen aquesta corrent d’acció i, per seguir-la, promulguen lleis que ni els demanes ni necessites; administren conforme a aquestes tendències, encara que tu res els exigeixis; governen, al cap i a la fi, segons l’ambient per tu creat directament, encara que a tu maleït el que t’importi del que elles facin. Mentre que ara, com creues els braços i dorms sobre els llorers del vot-providència, regidores, diputades i ministres, per molt radicals i socialistes que siguin, continuaran la rutina dels discursos buits, de les lleis nècies i de l’administració ravenera. I sospiraràs per la instrucció popular, i continuaràs tan carabassot com abans, clamaràs per la llibertat i tan amarrat com abans a l’argolla del salari seguiràs, demandaràs equitat, justícia, solidaritat, i te donaran enfarfecs i més enfarfecs de decrets, de lleis, reglaments, però ni un pessic d’allò a que tens dret i no gaudeixes per que ni saps ni vols prendre-t’ho per la teva mà».

«¿Vols cultura, llibertat, igualtat, justícia? Doncs ves i conquista-les, no vulguis que altres venguin a donar-te-les. La força que tu no tenguis, sent-ho tot, no la tendran uns quants, petita part de tu mateix. Aquell miracle de la política no s’ha realitzat mai, ni es realitzarà mai. La teva emancipació serà la teva obra mateixa, o no t’emanciparàs en tots els segles dels segles».

«I ara ves i vota i rebla la teva cadena».

Ricardo Mella a Solidaridad Obrera, el 25 de desembre de 1909

direcaction

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.