Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Països Catalans, Publicació oberta

[Opinió] Fer efectiu el referéndum, desobeir, descompondre l’estat, fer Països Catalans

Publicat per dia 15 juny 2017 – 7:06Cap comentari | 472 views

[Opinió] Fer efectiu el referéndum, desobeir, descompondre l’estat, fer Països Catalans

Share to Google Plus

El passat 9 de juny, el Govern de la Generalitat de Catalunya va anunciar la data i la pregunta que pretenen fer per al referéndum d’autodeterminació del Principat, “Vol que Catalunya esdevengui un estat en forma de república?”, aquest proposat per al proper 1 d’octubre.

Molta gent ha mostrat gran emoció per l’anunci, tal com ho han fet en totes les grans cites del procés sobiranista, però fa falta també fer anàlisi i no només fer córrer les emocions.

La proposta de referéndum anunciada és aquella que respon més fidelment a la realitat política de l’estat, Espanya és un entramat jurídic i polític hereu del franquisme i que té com a màximes aspiracions el benefici de les elits econòmiques i polítiques i la unitat de la pàtria, per tant és impossible que accedeixi a reconèixer el dret d’autodeterminació a cap dels pobles que la integren.

El Procés sobiranista ha deixat de ser La revolució dels somriures, per altra banda una imatge totalment irreal quan s’enfronta un estat com l’espanyol, i ha resultat un veritable combat per capitalitzar electoralment la mobilització popular. Els darrers sis anys han estat carregats de xantatges, secretismes, pressings i neteja de cares, per part de partits que més enllà de la voluntat real o no d’exercir l’autodeterminació han cercat el benefici personal i de partit.

Fer patent que el veritable fet revolucionari dins l’estat no ha estat l’anunci del passat divendres, ni cap de les pantalles que ha passat Catalunya els darrers anys. L’únic fet revolucionari possible és la realització del referéndum en la unilateralitat i fer efectiva la resposta donada per la majoria, sigui la creació de la República Catalana o la permanència a l’estat.

Per últim, vull assenyalar la capacitat real que té el poble per transformar les seves condicions, sempre que es faci assumint la necessitat de Desobeir, siguin els dictats econòmics d’institucions europees, siguin lleis injustes o siguin velles estructures com l’estat espanyol. L’enorme potencial que té la descomposició de l’estat espanyol, una vegada demostrada la seva veritable naturalesa, tant pel que fa al dret de tots els pobles, com també alhora de proposar un model alternatiu econòmic i social al capitalisme. I entendre que la desestructuració de l’estat i la desobediència seran eines imprescindibles en la futura construcció dels Països Catalans.

Lluc Gayà, militant d’Endavant OSAN

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.