Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Opinió, Treball i economia

[Opinió] Xoc de civilitzacions o xoc de classes?

Publicat per dia 24 febrer 2011 – 8:22Cap comentari | 234 views
Share to Google Plus

Article de Jesús Castillo.

Des de la caiguda del bloc soviètic i la famosa “fí de la història” de F. Fukuyama (1992) en la que el capitalisme neoliberal s’havia imposat a tota forma de resistència, ideòlegs i polítics conservadors es llançaren a explicar els conflictes internacionals en el marc del “xoc de civilitzacions” (S. Huntington, 1993). És a dir, els actors polítics principals de finals del segle XX i el segle XXI serien les civilitzacions (molt marcades per influències religioses), i no els Estats ni les classes socials.

Aquesta teoria es va aplicar amb especial afany per justificar les diferències entre els països àrabs (“món musulmà”, segons Huntington) i la “cultura occidental”. Es justificaven, per diferències culturals entre civilitzacions, des de la “guerra contra el terror” dels Estats Units arrel dels atemptats del 11 de setembre de 2001 (amb les invasions de Irak i Afganistàn al capdavant), fins el domini de règims autoritaris en els països àrabs o les lleis discriminatòries cap a la població musulmana a Europa (com la “llei del vel” i les lleis migratòries). Una “civilització occidental” molt més desenvolupada, lliure i democràtica xocava plenament amb la “civilització musulmana” més endarrerida, primitiva i intransigent.

Si hi havia algun dubte les errades d’aquestes interpretacions interessades i per a res científiques, l’onada de processos revolucionaris que s’estén ara pels països àrabs les ha fet esclatar pels aires.

Les revolucions polítiques a Tunísia i Egipte, la seva extensió a molts altres països àrabs com Iemen, Algèria, Líbia, Bahrain, etc., i el seu possible aprofundiment cap a revolucions socials que canviïn radicalment la organització de la societat, ens mostren que la “civilització musulmana” no és per si mateixa ni endarrerida, ni repressiva.

Aquests processos revolucionaris deixen totalment al descobert la hipocresia I crueltat dels governs occidentals, amb l’imperialisme nord americà al capdavant, que han donat suport I han fomentat durant dècades règims autoritaris als països àrabs com a forma de dominació de les seves poblacions, mercats I recursos naturals. Ara veim clarament que les diferències de desenvolupament i llibertats entre els països àrabs i els del bloc occidental no tenen absolutament res a veure amb diferències culturals irreconciliables, si no amb un domini imperialista del segon que va condemnar als primers a la misèria en tots els sentits.

Les revolucions àrabs ens mostren que els interessos dels i les treballadores àrabs són els mateixos que els de la classe treballadora europea o nord americana, guanyar llibertat I qualitat de vida en front al domini d’una classe dirigent que també comparteix interessos a escala internacional, independentment de la “civilització” a la que pertanyin.

La manta del suposat “xoc de civilitzacions” ha desaparegut en unes poques setmanes de mobilitzacions massives a Tunísia i Egipte per deixar al descobert la dinàmica social que realment explica la geoestratègia internacional i l’avanç d’una història més viva que mai: la lluita de classes entre els oprimits i opressors tan dins dels Estats com a escala planetària expressada amb la dominació imperialista i les seves resistències.

Ara que els poble àrabs donen lliçons de democràcia i avenços socials aprenguem d’ells, i en front de la fal·làcia del “xoc de civilitzacions” construïm un gran xoc de classes que ens alliberi del capitalisme neoliberal que arruïna les nostres vides al sud I al nord del Mediterrani.

Jesús Castillo és militant d’En lluita, delegat del SAT i professor a la Universitat de Sevilla. Acaba de publicar el llibre Migraciones ambientales per la editorial Virus que pots comprar aqui

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.