Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Opinió, Publicació oberta

[Opinió] Turismefòbia i descolonització

Publicat per dia 10 març 2017 – 7:39Cap comentari | 1.102 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Mentre l’Estat que ens colonitza ens titlla de turistefòbics per por a què li espanyem el negoci, una ben nodrida colla de representants de diversos nivells del Govern colonial fa turisme a Berlín on, com a grans fites, assoleix a escenificar un episodi d’alta tensió amb el ministre, un spot publicitari d’un lobby privat de postcomunicació i la santificació de Ramon Llull com a alquimista de la sostenibilitat turística, conciliador dels oxímorons, tótem de la desestacionalització i souvenir imprescindible per al tan cobejat turista cultural.

Resulta curiós que els mateixos que culpen a Madrid de tots els mals massificadors, que amb una mà signen manifestos que des-signen amb l’altra mà, i que s’omplen la boca amb paraules altisonants com sostenibilitat, socialització dels beneficis, etc., perdin el cul per a anar a fires de promoció turística amb la intenció de desestacionalitzar i expandir a tot el territori i àmbits i dinàmiques socials el model d’explotació econòmica que ens està portant a la ruïna.

Una cosa és que per por, ignorància o negligència no facin res, però una altra ben distinta és que es converteixin amb la punta de llança de la versió més agressiva del model turístic, la que a més de depredar territori (la ja clàssica “Balearització”), infecta tots els sectors de la societat i se’ls apropia en la seva tendència inherent a esdevindre monocultiu, parasitant totes les dinàmiques econòmiques de tal manera que el que no té rendibilitat en termes d’explotació turística no té sentit de ser: sigui una producció agrícola o una experiència cultural.

El turisme lligat a qualsevol altre àmbit: cultura, patrimoni, esport, muntanya, etc., implica la desnaturalització d’aquest àmbit i la seva absorció en les lògiques que són pròpies del model d’explotació turística. La cultura esdevé folclore; el patrimoni, souvenir; l’esport, espectacle; la muntanya, parc d’atraccions; la ciutat, escenari de luxe amb figurants.

Les conseqüències de tot plegat, deixant a part l’efecte “bombolla” que impliquen en el context geopolític vigent, són òbvies: deculturització, gentrificació, exclusió social. I tot això patrocinat sota etiquetes tan enganyoses com perverses de l’estil “Better In Winter”, “Palma365”, desestacionlaització, sostenibilitat, turisme cultural, turisme esportiu, etc.

La situació és greu, la indústria turística ha estat històricament un dels eixos principals de la colonització de les illes per part de l’Estat Espanyol. Per a la metròpoli, el turisme és el que en el seu dia foren l’or i l’argent d’Amèrica. Combatre la colonització implica entendre les dinàmiques en què es fonamenta; lluitar per l’autonomia, en tots els àmbits, suposa plantejar i treballar per un model alternatiu a l’imposat.

Des d’aquesta perspectiva, la turismefòbia (molt diferent a turistefòbia) és l’actitud que millor tradueix la lluita anticolonial i anticapitalista que ens cal per a avançar cap a una societat més justa, lliure i igualitària. No de bades, el boicot als mitjans de producció sempre ha estat una de les eines de combat més efectives: fer vaga, espanyar la màquina, espantar el turista…

Sembla que a alguns, la barba florida de Ramon Llull no els deixa veure la floridura a la barba del nostres veïns venecians.

gentrifying

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.