Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Mitjans alternatius

Tancam fins setembre, i tornarem canviats amb molts reptes

Publicat per dia 21 juliol 2017 – 7:391 Comentari | 1.864 views

Tancam fins setembre, i tornarem canviats amb molts reptes

Share to Google Plus

Les persones que formam l’assemblea de contrainfo.cat hem volgut aturar, deixar el dia a dia i parar-nos a reflexionar.

El projecte va néixer amb el nom de contrainformació mallorca fa més de set anys, un poc abans del 15M, quan l’ús de les xarxes socials no era tan estès. Ens emmirallàvem amb el projecte indymedia, volíem fer arribar les accions, comunicats, posicionaments, etc. el més ràpid i directe possible, fent front així al discurs imperant dels grans mitjans de comunicació. Poc després d’aparèixer, el projecte va canviar amb una nova web, l’actual, molt més funcional que l’anterior.

Ja ho dèiem al primer anuari, el primer any de contrainfo.cat, que el 2011 havia sigut un bon any per a la contrainformació. Molts eren els projectes que existien. El magnífic Cultura Obrera que cada dos mesos amb un diari en paper feia un tractament acurat de la realitat, ple de continguts i discurs. Radio77 molt activa, amb gran diversitat de programes i retransmissions en directe de les mobilitzacions. Si és que fins i tot una tele teníem, Barri TV. Els mitjans no venien sols, hi eren perquè hi havia una necessitat comunicativa. El 15M generà infinitat de projectes, accions, mobilitzacions, campanyes que tenien grans necessitats comunicatives. Una gran fita aconseguida va ser la col·laboració que vàrem tenir tots els col·lectius, per fer arribar les informacions a la població, amb el centre de mitjans independents instal·lat a l’Ecoxarxa durant la vaga general del 29M per exemple.

Un temps més tard, la primavera mallorquina va tenir molta importància, per les protestes i per la repressió amb la que el Govern va voler respondre. Tant en les accions arreu de Mallorca, com en el seguiment dels casos repressius, contrainfo.cat va ser referència informativa. Remarcable és l’anuari 2012, on amb el mapa de la repressió es visualitzà la gran onada repressiva. La feina antirepressiva sempre ha estat un dels pilars del projecte, colze a colze amb els col·lectius.

Contrainfo.cat va seguir evolucionant com a projecte i el seu clímax arribà amb una de les darreres grans mobilitzacions a les Illes, la vaga de docents. En aquest moment, mitjançant el seguiment de les accions, de les vagues i amb la retransmissió quasi instantània es va aconseguir fer front al silenci institucionalitzat de la majoria de mitjans.

La situació ha canviat radicalment, el cicle de lluita s’ha acabat i se n’han obert de nous. La lluita pel decreixement turístic seria un d’aquests nous fronts i, a la vegada, ens trobam que aquest és un tema que els mitjans generalistes (tant d’esquerres com de dretes) arriben a cobrir. No únicament ens trobam amb la baixada de l’activitat al carrer, també la realitat comunicativa de Mallorca ha sofert canvis importants.

Veim, com en l’actualitat, mitjans com dBalears, Ara Balears i, fins i tot, IB3 treuen bona part de les informacions que a contrainfo (a l’anticapitalisme) interessen, possiblement perquè no hi hagi accions que vagin contra el règim (a excepció del discurs antidesenvolupista turístic). I, per altra banda, tenim la gran sort que en els darrers anys han aparegut, o han trepitjat ben fort, mitjans, periodístics la majoria i no afincats a Mallorca, que expliquen la realitat des d’una perspectiva rupturista i transformadora.

Així, aquests darrers anys han estat complicats per al projecte, les persones que el formam  hem estat sobresaturades i no del tot motivades i això ens ha portat a debats interns. Debats interns que han estat molt interessants, reflexius i, encara, inacabats.

Estimam contrainfo.cat, creim que és necessari tenir un mitjà a Mallorca que, des de l’anticapitalisme, expliqui la realitat que ens rodeja. Però també pensam que l’eina ha de ser útil, ha de donar quelcom als moviments socials per a les seves lluites i, si escau, obrir debats nous que no s’estiguin plantejant.

L’escenari polític és diferent del que teníem els anteriors anys de mobilització. Volem aprofitar aquest moment per evolucionar, per aportar i passar la pantalla actual en la qual veim que únicament som el contenidor dels moviments socials. No volem, únicament, que el més important de contrainfo sigui que faci difusió, RT o comparteixi informacions de la resta de col·lectius anticapitalistes. Volem ser més útils, i trobam que en aquests darrers anys ho hem deixat de ser.

Volem incidir i transformar la nostra societat, crear discurs, que la tasca que feim diàriament les persones al col·lectiu no sigui debades. Aquesta sensació també és una de les que ens ha duit a engrescar-nos a canviar el projecte, no podíem seguir fent funcionar una eina que no era contemplada per molts col·lectius com a referent. Volem ser referents, volem que se’ns tingui més en compte. I creim que això implica modernitzar-nos, generar més continguts propis i fer un tractament de la informació més acurada.

El projecte contrainfo.cat ve de set anys de trajecte, tenim idees molt clares que no canviaran. Altres estan obertes a debat. Tot aquest procés de canvi l’hem començat a parlar, però encara ens queda molt a perfilar i detallar. Ens reunirem amb gent i amb col·lectius diferents per veure les necessitats que existeixen. Us anirem informant. Per molts de canvis que ens facem, seguirem, com hem fet sempre, donant la veu a les de baix i assenyalant les culpables, no caurem amb banalitats com l’objectivitat de la informació, ens posicionarem en cada paraula, no fer-ho és posar-se al seu bàndol. Cercarem col·laboradores (sense les quals no serà possible), amb la disponibilitat de cadascuna, per a publicacions periòdiques.

Aturam un mes i mig, tornarem el setembre. La plana seguirà activa gràcies a vosaltres, tot el que ens faceu arribar mitjançant la publicació oberta es publicarà. També intentarem fer l’agenda setmanal, però us avisam, no farem el que hem estat fent els darrers temps: recercar l’actualitat dels col·lectius, per intentar que mai faltàs res a l’agenda.

Estigueu atentes, a contrainfo, venen canvis. Qui sap, potser quan ens tornem a veure hàgim canviat de nom i de gènere.

1 Comentari »

  • Sebastià V. escrigué:

    Gràcies per la feina feta tots aquets anys! Deixeu una petjada inesborrable.
    Puc assegurar que per molta gent segiu sent un referent en l’àmbit dels moviments socials de Mallorca.
    Ànims!

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.