Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Memòria històrica

Memòria de Mallorca es desplaçarà a Argentina per tirar endavant la querella contra els crims franquistes

Publicat per dia 24 novembre 2013 – 10:23Cap comentari | 195 views

Memòria de Mallorca es desplaçarà a Argentina per tirar endavant la querella contra els crims franquistes

Share to Google Plus

Les associacions memorialistes i de víctimes del franquisme han tingut molts problemes per portar als tribunals espanyols els responsables de la repressió. Per això, una de les vies que s’ha obert és la de la Justícia argentina, que ja ha dictat diverses ordres de detenció de torturadors franquistes. Per impulsar aquest procés, una delegació de Memòria de Mallorca viatjarà a Buenos Aires la pròxima setmana amb 30 querelles relacionades amb la repressió a Mallorca. Aquesta expedició, que forma part d’una comissió d’organitzacions que aglutina unes 50 entitats, presentarà testimonis d’un total de 150 querelles.

Per tal d’explicar la situació i demanar suport econòmic, l’Associació Memòria de Mallorca ha emès aquest comunicat:

L’Associació Memòria de Mallorca (MdM) forma part de la comissió d’organitzacions (unes 50 entitats) que viatjaran a la República Argentina el proper dia 28 de novembre. El motiu d’aquest viatge és activar les querelles contra els crims franquistes que instrueix actualment a Bons Aires la jutgessa María Servini de Cubría.

Fa prop d’un mes, la jutgessa citada va dictar ordres internacionals de detenció contra coneguts torturadors franquistes. En lloc de ser detinguts immediatament i posats a disposició judicial, com procedeix legalment conforme al Tractat d’Extradició i assistència Judicial en matèria penal, subscrit entre Espanya i Argentina, la Fiscalia de l’Estat va intervenir per a impedir aquestes detencions, donant així continuïtat a la conducta de les autoritats espanyoles de protecció als repressors franquistes.

Fins i tot el Comitè de Drets Humans de l’ONU recentment ha fet públic que Espanya incompleix les seves obligacions en matèria de Desaparicions Forçades, instant al Govern de l’Estat a col·laborar amb la Justícia Universal, concretament amb la causa instruïda a l’Argentina,  i a no posar traves ni dilatar el procés.

S’han presentat un total de 170 querelles a tot l’Estat, de les quals 30 són querelles mallorquines. Representam per tant una part important d’aquest procés, i no podem deixar passar l’ocasió de xerrar directament amb la jutgessa que l’instrueix.  Enregistrarem tot el procés en vídeo per a l’Arxiu de l’Associació i en un futur servirà per la realització d’un documental.

Pensam que la lluita contra la impunitat del franquisme no afecta únicament a les víctimes directes de la repressió i les seves famílies, sinó i també a tota la societat democràtica de la nostra comunitat.

Com bé sabeu, Memòria de Mallorca és una entitat sense afany de lucre, que es manté amb aportacions dels socis i sòcies i amb la tasca voluntària dels i de les que hi treballem. Memòria de Mallorca assumeix les despeses inicials de la causa (viatges i estància), però ens quedarem pràcticament sense recursos per altres projectes que oferim gratuïtament.

Per recuperar part de les despeses volem posar en marxa un conjunt d’iniciatives, concerts, teatre, etc, de les que vos anirem informant.

També podeu participar amb una aportació voluntària al compte de Memòria de Mallorca a la Caixa de Colonya, al número:

Entitat: 2056
Oficina: 0004
DC: 49
Compte: 4102006399

Gràcies per endavant.

Salut, coratge i resistència!

Associació Memòria de Mallorca

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.