Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Feminisme, sexualitats i antipatriarcat, Publicació oberta

La nit és nostra

Publicat per dia 17 novembre 2015 – 12:321 Comentari | 342 views

La nit és nostra

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Des de Geneta ens hem vist amb la necessitat d’expressar externament el nostre posicionament en relació a la transexualitat, ja que hem estat interpel·lades recentment en un article que qüestionava els motius de la nostra manifestació de dia 21 de novembre.

Començam fent autocrítica, perquè no hem especificat que significa per nosaltres “no mixta”, pensàvem, que sobretot, les altres companyes feministes entendrien a què ens referíem.

En primer lloc volem deixar clar que Geneta va néixer fa menys d’un any, i que dins el col·lectiu existeixen diferents matisos ideològics en relació al feminisme. D’això, en feim una riquesa, i aprenem a créixer i a formar-nos juntes. És un col·lectiu només de dones (més endavant especificarem què entenem per dones), perquè ens dóna la gana. No pensam justificar-nos per crear espais no mixtes, n’estam fartes d’haver d’explicar-nos contínuament, i consideram que és caure en un rol antifeminista demanar explicacions i qüestionar un grup de dones que han creat un espai feminista nou perquè elles consideren que el necessiten.

Pel que fa al tema de la transexualitat volem dir:

1. El nostre subjecte polític és la dona. En cap moment hem parlat de la dona biològica. Consideram que les dones patim una opressió concreta pel fet de ser dones, ja sigui biològiques, transitants, transexuals o transgenitals.

2. Per a nosaltres ser dona és una forma de ser, però també de voler ser i de voler no ser. I contemplam tant l’opció transgenital com l’opció de mantenir-se en un constant estat de transició, res té a veure amb ser o no ser dona.

3. Entenem el feminisme com un moviment interseccional que acull a totes les persones oprimides i totes les lluites possibles i no només per a dones heterosexuals, blanques i de classe alta. Per nosaltres, ser dona és una categoria transversal i no encaixada dins el concepte hetero-patriarcal del que es considera que és ser dona.

Ara bé, els motius pels quals hem convocat la manifestació ja els hem especificat i no creim que siguin gens ambigus, si algú té qualque dubte ens pot escriure per trobar-nos i per aclarir mals entesos, no cal increpar-nos al mig del carrer ni mencionar-nos en articles difamatoris.
Volem remarcar que ens sap greu el qüestionament per part de representants de la lluita anomenada “transfeminista”, perquè per a nosaltres és evident que quan parlam del concepte ”dona” ens referim a totes: cada una amb les seves particularitats, i cada una amb possibles altres opressions a les seves esquenes, però totes, de qualsevol origen, de qualsevol classe social, biològiques o no, etc.. És obvi que no hi ha una única manera de ser dona, però a banda d’altres trets, totes compartim aquesta identitat, aquesta manera de presentar-nos al món i de ser enteses per aquest.

Per acabar, volem aprofitar per animar a desenvolupar interpretacions del subjecte ”dones” no com a categoria tancada, ni entesa de forma biologicista, excloent i normativa, sinó la reinterpretació del concepte que reconegui llaços, enforteixi les aliances i apropi les lluites feministes. Perquè ser feminista implica una pràctica i una actitud de qüestionament constant del que som i del que feim.

Ens veiem als carrers, salut i revolta!

Geneta,  col·lectiu de Dones Feministes de Mallorca

1 Comentari »

  • jaume escrigué:

    Cadascú fa el que vol, s’ajunta amb qui vol i convoca el què vol. Amb això cap dubte. Però si voleu que la gent vos entengui avesau-vos a explicar, argumentar i justificar les coses la quantitat de vegades que faci falta, i, sobretot, a no ser tan pedants.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.