Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Feminisme, sexualitats i antipatriarcat, Illes Balears i Pitiüses, Publicació oberta

El col·lectiu de persones Trans, vulnerable davant les accions que no arriben a realitzar-se des de la Conselleria de Salut

Publicat per dia 28 novembre 2016 – 13:34Cap comentari | 413 views

El col·lectiu de persones Trans, vulnerable davant les accions que no arriben a realitzar-se des de la Conselleria de Salut

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

L’associació de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals de les Illes Balears exposà ahir els fets esdevinguts en els últims dies des del Servei de Salut Mental de l’Hospital Universitari de Son Espases (HUSE). De la mateixa manera, s’explicà de forma global l’actual situació en l’atenció del sistema públic de salut dirigit a les persones trans.

Les persones trans fins al moment estaven sent ateses per la unitat de Salut men Mentaltal del HUSE a causa de la necessitat d’aquestes d’estar acompanyades en el procés de la seva transició. Ben Amics ha informat que, a principis de setmana, s’ha cridat a les persones trans que acudien a aquesta unitat per comunicar-los l’anul·lació de l’atenció psicològica (acollint-se a la llei 8/2016 de 30 de maig, art. 22 en el qual especifica la despatologització de la transsexualitat). Per aquest motiu, s’ha deixat a les persones trans sense cap tipus d’alternativa en el seu respectiu acompanyament i totalment desemparades.

Ben Amics recorda que les persones trans presenten un índex de suïcidi entre 20 i 30 vegades més elevat que la població cisexual. A més, el passat 21 d’octubre es va presentar una carta amb 8 sol·licituds d’informació de la qual a dia d’avui, encara no s’ha rebut resposta alguna. En aquesta carta se sol·licitava informació sobre el canvi de nom en la targeta sanitària i possibilitats quant a cirurgies de reassignació sexual o masculinització del pit, entre unes altres.

Hormonació i operacions:

Respecte a la no comercialització de Meriestra, hormona que prenen diàriament les dones transexuales i també les dones que estan en procés de sotmetre’s a tècniques de fecundació, l’alternativa que donen els especialistes és receptar la fórmula magistral. Però aquesta no està coberta per la Seguretat Social, detall que queda recollit també en la Llei 8/2016 en la qual s’especifica que:

“S’establirà un protocol d’atenció integral per a les persones transexuales, per millorar la detecció primerenca de les manifestacions de transsexualitat i la qualitat de l’assistència sanitària que es presta a aquest col·lectiu, que respecti els principis de lliure autodeterminació de gènere, de no discriminació i de no segregació. Aquest protocol inclourà en la cartera de serveis bàsica el tractament hormonal d’adults i menors d’edat i en la cartera de serveis complementària es preveuran convenis amb centres de referència del Sistema Nacional de Salut per sufragar el procés de reassignació sexual.”

A més de tot el ja explicat, també s’ha denunciat la situació de saturació i col·lapse que pateix la Unitat d’Endocrinologia.

L’associació és conscient dels quantiosos esforços que suposa canviar el model de funcionament intern del sistema públic sanitari davant el col·lectiu trans. Però en paraules de Virginia Vallejo:

“Exigim una major transparència cap a noies i nois, en edat adulta i menors, que són extremadament sensibles a qualsevol acció duta a terme des de Sanitat. Ara mateix estan vivint moments d’impotència i frustració que els posen en risc” .

L’entitat ha recordat també que la Conselleria de Salut pot comptar amb informació de les associacions LGTBI com Ben Amics i Chrysallis. Aquesta informació és molt valuosa perquè ofereix una perspectiva diferent i enriquidora amb la finalitat de construir eines (com el protocol sanitari o per formar des d’una perspectiva social als professionals de la salut).

En paraules del president de Ben Amics, Jan Gómez:

“Estem totes d’acord en la necessitat de despatologitzar la Transsexualitat. Però el que no podem permetre de cap manera és que comuniquin que deixen de donar un servei imprescindible per al benestar de les persones que es troben en ple procés de transcició, sense donar una alternativa o derivar a altres especialistes que puguin realitzar l’acompanyament voluntari i necessari en alguns casos.”

En les properes setmanes les entitats Ben Amics i Chrysallis esperen poder reunir-se amb la Conselleria de Salut amb l’esperança de poder engegar mesures urgents i necessàries que incideixin de forma positiva en el col·lectiu trans.

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.