Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ensenyament, Publicació oberta

[Opinió] Vaga de docents: algunes reflexions sobre l’aprovat general

Publicat per dia 8 novembre 2013 – 23:426 Comentaris | 468 views

[Opinió] Vaga de docents: algunes reflexions sobre l’aprovat general

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Una de les virtuts de la vaga per l’ensenyament ha estat la de recuperar conceptes i paraules que semblaven oblidats en el temps. Conceptes com assemblees de centre, democràcia directa, vaga general revolucionària, insubmissió, comitè de vaga, caixa de resistència, sindicalisme de classe…, són ben antics i universals; varen ser creats pel moviment obrer i ciutadà al llarg dels segles XIX i XX i tingueren el ple significat en la lluita contra la dictadura franquista.

Un d’aquests conceptes, nous per als més joves, però antics que per als que tenim memòria històrica, per edat i per tradició de lluita, és el d’aprovat general. L’aprovat general polític va ser una de les reivindicacions punta del moviment estudiantil i universitari dels anys del franquisme, i més en concret del curs 1975-76. Les raons per aquesta demanda eren bàsicament que, degut a les lluites i vagues constants d’estudiants i professors no numeraris (els interins d’aleshores) al llarg del curs, no s’havien pogut impartir les classes necessàries i per tant, no es podia avaluar. L’altra raó, més de fons, era el posicionament davant un professorat acrític en el millor dels casos, pro-sistema i per tant acientífic en la majoria.

Ara més que mai té sentit que ens plantegem l’aprovat general com a fita per aquest trimestre. Les raons són òbvies:

-primer: amb tres setmanes de vaga, hem perdut gairebé una tercera part del trimestre. Això significa que no hem pogut posar l’atenció necessària a aquells alumnes que tenen dificultats en la matèria

-segon: les retallades del govern en educació, l’augment de classes i ràtios fa que no poguem atendre la diversitat d’alumnes que tenim a les aules. Contràriament al que haurien d’ésser les classes: una reflexió sobre la matèria, uns ensenyaments respectuosos amb les diferents capacitats i ritmes d’aprenentatge dels estudiants, ens estam precipitant en unes classes accelerades, uns ritmes estressants i una tensió per acabar el temari contraproduents pel bon ensenyar i bon aprendre.

-tercer: la llei Wert va dirigida a la formació selectiva dels talents, dels millors. Ja no és una ensenyança democràtica per a tots i compensadora de desigualtats. Col.laborarem amb ella presentant-li una llista jerarquitzada d’alumnes en una escala de notes?

Les mares i pares s’han bolcat amb nosaltres en la defensa d’una ensenyança de qualitat pels nostres fills. Ens han recolzat en els dies durs de vaga, han participat en la lluita, en els actes, han col.laborat amb la caixa de resistència. Algú de nosaltres es creu legitimat per suspendre el seu fill?

Els estudiants més grans han estat els primers en la lluita. Tots, petits i grans se n’han adonat per primera vegada que l’escola no és una imposició, sinó una necessitat i un dret. Els podem suspendre?

I finalment, no podem enganyar a ningú. No basta dir “jo posaré exàmens fàcils i els aprovaré a tots”. L’aprovat general s’ha d’expressar clarament, s’ha de fer patent i conscient com un dels objectius de l’escola democràtica i formativa que tots volem.

Martí Canyelles

 

 

6 Comentaris »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.