Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ensenyament, Opinió, Publicació oberta

[Opinió] Sóc un repressor (Part I)

Publicat per dia 2 març 2017 – 12:30Cap comentari | 478 views

[Opinió] Sóc un repressor (Part I)

Share to Google Plus

Ho reconec, sóc un repressor, tinc una autoritat atorgada per un títol universitari i ho exercesc dia a dia però el curiós és que les persones del meu voltant m’afalaguen, em feliciten, em donen l’enhorabona, admiren el meu treball, em diuen: quina bona labor fas!, fa falta més gent com tu, deu ser dur, no? Jo no podria fer-ho…

Ja vos podeu imaginar el que sóc, sí, un repressor.

Ens hem convertit en instruments del poder per preservar el poder establert, aquest és el nostre veritable treball.

Comencem pel principi, tot s’inicia de manera innocent (com gairebé tot en aquesta vida) per alguna cosa denominada així com filantropia, humanisme, biofilia i fins i tot vocació! Que ens empeny irremeiablement a “ajudar” i ensenyar a aquelles persones que no saben quin és el camí correcte en aquesta vida, tot això en “pro del benestar social” però (sempre hi ha un però) de manera gairebé imperceptible acabem convertides en figures autoritàries assalariades del poder.

Entrem de ple en el seu joc, en el de l’enemic, en aquest joc roin i mesquí anomenat “normalització democràtica” en el qual aquelles persones que se surten de les línies marcades són assenyalades, estigmatitzades, marcades i limitades; en aquest punt entrem nosaltres.

El nostre treball consisteix en reconduir a aquestes persones, portar-les pel camí correcte, just i apropiat, és a dir aquell camí que les persones de béns (que no de bé) consideren correcte, llegeixi’s: civisme, serietat, submissió, individualisme, consumisme… paradigmes intrínsecament inherents a l’hegemonia social i cultural moderna/dominant.

Avui dia, aquest és el nostre treball, que tota la maquinària segueixi el seu curs, que res ni ningú falli, modelar persones subversives i/o disruptives en peces que encaixin perfectament en el vast engranatge actual.

I com s’aconsegueix això? Doncs a través de la repressió, l’opressió, amb mètodes i estratègies punitives i/o coercitives. Limitem a les persones dient-los el què està bé i el què no ho està, què s’ha de fer i què no, com perquè. Però què feim si no funcionen les nostres estratègies, mètodes o eines que utilitzem en primer terme?

Bàsicament, recorrem a eufemismes orals o escrits que queden en evidència quan els escoltam: posem conseqüència però en veritat ens referim a càstig, diem separació de grup quan el que volem dir és cel·la d’aïllament, verbalització severa quan ens estem referint a amenaces…

I encara que podem posar-li els noms que vulguem, en realitat és el que és, pur exercici d’autoritarisme per imposar la nostra figura que constata i destapa totes les nostres manques, inseguretats i el més absolut fracàs en el nostre treball.

Quan som incapaços de guanyar-nos el seu respecte a través del diàleg, l’aprendre d’ellxs i que nosaltres aprenem d’ellxs, educar d’una manera horitzontal i no jeràrquica i hem de recórrer a mètodes punitius és que hem fracassat absolutament.

Avui dia preferim “guanyar-nos el seu respecte”  a través de tanques de pues, vigilants de seguretat, murs de formigó armat que arriben al cel, cel·les, portes blindades… però tot això no és més que una constatació de fets, d’aquells que ens diuen que emmalaltim d’eines educatives i pedagògiques i com deia Paulo Freire “Solo educadores autoritarios niegan la solidaridad entre el acto de educar y el acto de ser educado por los educados”.

Com ja haureu endevinat, no sóc policia sinó educador social.

Tancant no s’educa.

Eder Rodeño

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.