Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ensenyament, Illes Balears i Pitiüses

L’Assemblea de la UIB es torna a posar en marxa

Publicat per dia 2 octubre 2012 – 12:57Cap comentari | 215 views
Share to Google Plus

Aquesta setmana es torna a posar en marxa l’Assemblea de la UIB, un dels principals referents de l’activisme mallorquí durant el passat curs. Davant d’això, hi ha certes expectatives i interrogants que ben aviat es resoldran. Quina serà la següent acció contra Bosch i la seva Conselleria? Hi haurà noves jornades de vaga estudiantil amb els cèlebres piquets informatius? Bona part d’aquests interrogants es començaran a respondre aquest dimecres, en la primera assemblea del curs. Recordem breument com ha estat la curta però intensa història d’aquesta Assemblea.

La irrupció de l’Assemblea fou visible a principi del novembre de l’any passat amb una primera acció contra les retallades, més concretament, contra el tancament de les biblioteques durant els caps de setmana. També es dugué a terme una acció simbòlica de “tancament” dels espais i serveis universitaris, tot representant la “mort” de l’educació pública. Totes aquestes accions anaren peparant el terreny per la vaga estudiantil del 17 de novembre, que va tenir una minsa repercussió al campus però un intens seguiment a secundària. Molt exitosa fou la manifestació estudiantil d’aquella jornada. Tot plegat serví d’”entrenament” per la setmana de lluita del febrer, que culminaria amb la vaga estudiantil del 29F. En aquella ocasió s’ocupà l’edifici Guillem Cifre durant quasi 24 hores, mentre es feien els preparatius per a la vaga. Aquell 29F esdevingué una jornada històrica pel moviment estudiantil mallorquí, tant per l’èxit de convocatòria com per la contundència i eficàcia de les accions que es realitzaren davant la sorpresa de tothom. El missatge era clar: “a partir d’ara, si a la UIB es convoca una vaga, hi haurà moguda segur”.

Just un mes després arribà la vaga general del 29 de març, una convocatòria que l’Assemblea de la UIB també traslladà al campus. Es tornà a ocupar un edifici durant la revetlla de la vaga, en aquest cas, el Jovellanos. Es repetiren les imatges dels piquets informatius, que s’allargaren durant tota la jornada, fins i tot el capvespre.

El següent capítol protagonitzat per l’Assemblea fou la penjada del llaç pel català a l’edifici de la Conselleria d’Educació, encetant d’aquesta manera una “història d’amor” entre les estudiants i el conseller Bosch, que encara dura.

El final del curs coincidí amb nous anuncis de retallades i la pujada clamorosa de les taxes universitàries de cara al curs 2012-13. Per això nombroses persones realitzaren una protesta a la Conselleria d’Educació, que acabà amb l’agressió de la Cap de gabinet del Conseller, Ana Rodríguez, a un dels joves que protestaven, així com l’expulsió de l’edifici per part de la policia. Aquesta protesta, durament criminalitzada pel Govern balear i bona part dels mitjans corporatius, s’ha convertit en un dels episodis repressius més sonats dels darrers temps, amb més d’una trentena de joves imputats judicialment en un procés penal en què la CAIB s’ha personat com a acusació.

Ara, un any després de la seva irrupció, l’Assemblea de la UIB torna a encetar el curs amb una convocatòria oberta a tothom (com sempre) per mirar de posar fil a l’agulla a un curs que s’albira calent i reivindicatiu.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.