Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » #VagaIndefinidaDocents, Ciutat, Defensa del català, Ensenyament, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Països Catalans, Treball i economia

La història és nostra

Publicat per dia 29 setembre 2013 – 22:1111 Comentaris | 989 views
Share to Google Plus

Es parla que han estat prop de 100.000 persones les que han desbordat els carrers de Ciutat avui horabaixa en suport a la vaga indefinida dels i les docents. Als membres i voluntaris de la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-XEIX) els ha fet falta calcular 3 cops la xifra d’assistents abans d’arribar a aquesta estimació. L’èxit d’aquesta convocatòria era quelcom que ja es podia respirar en l’ambient previ dels darrers dies. Uns 170 autocars procedents de diversos pobles de Mallorca, una infinitat d’activitats preparatòries, centenars d’AMIPAs implicades, una caixa de resistència que en pocs dies assolia xifres rècord, la vaga dels docents essent trending topic pràcticament cada dia a les xarxes socials… i camisetes verdes pertot. Finalment, les previsions s’han complert.

Una riuada de gent, vestida de verd, ha omplit el centre de Ciutat, sobrepassant àmpliament el recorregut previst, i llançant un missatge rotund al Govern de Bauzá: no al TIL, no a les retallades, sí a l’educació. La marxa ha estat molt festiva, amb nombrosos càntics a ritme de batucada. La marxa estava farcida de pancartes i cartells amb missatges enginyosos i irònics, com per exemple “IES Son Guantánamo” o “El TIL per la culata”. I també hi ha hagut moments molt emotius, com els diversos cants de l’Estaca i la lectura del manifest per part de l’Assemblea de Docents,vertader múscul d’aquest moviment social històric en defensa de l’educació, que a hores d’ara han llegit més de 30 cops per possibilitar que tots els manifestants el poguessin sentir.

2013-09-29 19.03.16

En el vídeo que teniu a continuació, penjat per taro llegat, es veu una fantàstica panoràmica sobre les dimensions de la manifestació:

També, el company Miquel Brunet ens ha fet arribar un altre document audiovisual elaborat per ell mateix que mostra l’ambient tranquil, però alhora combatiu i engrescador que es va poder viure a Palma el #29S.

Avui també hi ha hagut manifestacions multitudinàries a Menorca, on s’han concentrat entorn de 8000 persones. A Eivissa a la manifestació que partia de Vara del Rey hi han participat entre 6000 i 9000 manifestants, segons estimacions de la policia i l’STEI. A Formentera també s’ha realitzat una manifestació, amb una participació d’unes 400 persones que ha acabat amb la lectura d’un manifest. A continuació imatges de les concentracions:

Un punt d’inflexió

No cal oblidar que aquesta manifestació arriba en un moment clau del conflicte educatiu d’aquest curs 2013-14. Després de dues setmanes de vaga indefinida, el suport popular a la protesta de les docents no ha aturat de créixer. Si la primera setmana el Govern es dedicà a menysprear i minimitzar la protesta, durant la segona setmana no ha tingut més remei que escenificar una negociació. La gran pressió popular, amb concentracions multitudinàries pràcticament cada dia, juntament amb la determinació dels i les mestres, professorat i familiars d’alumnes, i les esquerdes internes dins del PP, han fet que aquests contactes amb els responsables d’Educació es puguin fer des d’una posició de força. Calia, potser, una mostra definitiva, objectiva i contundent del suport amb el qual compta aquesta vaga. I avui ja la tenim. Aquest 29S pot suposar un punt d’inflexió en aquest conflicte i fer tombar, definitivament, la balança cap al costat verd.

Una manifestació que ja és històrica

Si fem l’exercici de comparar la manifestació d’avui amb les grans mobilitzacions de la història recent de les illes, tot d’una ens adonam de la importància d’aquest 29S. La llengua, l’autogovern i el reconeixement dels drets històrics de les Illes, han estat des de sempre una de les reclamacions que han mobilitzat més gent. És el cas de la històrica gran manifestació per l’Estatut d’Autonomia, celebrada el 29 d’octubre de 1977, i que reuní unes 20.000 persones a Ciutat, aproximadament. L’any 1995 se celebrava una multitudinària marxa en defensa de la llengua, que aplegà unes 30.000 pesones. També cal recordar el mosaic humà del 5 de maig de 2007 que portava per lema «El futur és nostre»; l’Obra Cultural Balear aconseguí mobilitzar 30.000 persones en aquesta ocasió. Finalment, qui no recorda la gran manifestació «Sí a la nostra llengua» celebrada el passat 25 de març de 2012, que reuní més de 50.000 persones contra la política lingüística del PP.

La defensa del territori també ha estat un dels temes més sensibles de la ciutadania de les illes. El 26 de novembre de 1992 la defensa de la Llei d’Espais Naturals aplegava més de 25 mil persones, mentre que l’any 1998 unes 30 mil persones van recórrer els carrers de Palma amb el missatge «Prou urbanitzacions», en oposició al model territorial del Govern de Jaume Matas. Fou, emperò, el 15 de febrer de 2004 quan es produí la més gran manifestació en defensa del territori que s’havia vist fins llavors. Sota l’eslògan «Qui estima Mallorca no la destrueix», unes 50.000persones palesaren el rebuig als projectes urbanístics impulsats pel PP i UM, com per exemple, l’ampliació de l’aeroport, l’autovia Inca-Manacor, el segon cinturó o la reducció de superfície dels Espais Naturals. Però tres anys després, el 18 de març de 2007, aquestes xifres foren superades amb la multitudinària manifestació «Salvem Mallorca», que sobrepassà el llindar de les 50.000 persones.

La resposta ciutadana contra l’atac imperialista a Iraq per part de la coalició formada per Bush, Blair i Aznar, amb aquella infausta foto del «Trio de les Açores», també fou molt important a Mallorca. El 15 de febrer de 2003 unes 20.000 persones sortiren al carrer, mentre que un mes després, just el 15 de març, entre 40 i 60 mil ompliren els carrers de Ciutat amb aquell clam unànime de «No a la Guerra».

Les dues darreres vagues generals, del 29 de març i el 14 de novembre de 2012, també van culminar amb manifestacions multitudinàries, amb xifres que rondaven les 50.000 persones contra la reforma laboral del PP i les retallades en els àmbits socials (ensenyament, sanitat, prestacions socials, etc.).

Finalment, cal parlar de la manifestació de condemna a l’assassinat de Miguel Angel Blanco, el juliol de 1997, i la gran manifestació de rebuig als atemptats de l’11 de març a Madrid, el 2004, que reuní fins a 130.000 persones a Palma, convertint-se en la més gran mobilització que hi ha hagut mai a Mallorca, tot i que hi ha força motius de pes per analitzar-la amb uns altres paràmetres.

Això no s’acaba aquí

L’èxit d’avui no ha d’eclipsar el fet que aquest dilluns la vaga de docents tira endavant. A més a més, es durà a terme una nova sessió negociadora entre Govern i el comitè de vaga de l’Assemblea de Docents i els representants sindicals. La mobilització del 29S pot significar una empenta definiftiva al procés però cal tenir present que el Govern de Bauzá encara no s’ha fet enrere i, per tant, caldrà mantenir el pols i la pressió popular tant de temps com faci falta. Com sabem, en aquest sentit s’ha manifestat l’Assemblea de Docents, que aprovà en assemblea mantenir la vaga tot i el procés negociador, de la mateixa manera que decidí mantenir la retirada del TIL com una exigència inamovible. Estem guanyant: l’opinió pública és molt favorable a la vaga i el conflicte està traspassant les fronteres de les nostres illes fins al punt d’adquirir molt de ressò i rebre diverses mostres d’admiració, suport i solidaritat. Estem guanyant, sí, però això encara no s’ha acabat.

A continuació podeu trobar un recull d’algunes imatges de la gran manifestació d’avui a Palma:

Les imatges utilitzades en aquesta crònica pertanyen a: @JuanjoGxE, @RafelRuiz, @Agustiyern, @Radioilla, @FapmaMenorca, Laura Gorrias, Albert Abad.

A continuació, vos passam el manifest elaborat per a l’ocasió i que es va llegir una trentena de vegades ahir a la plaça de la Reina per poder ser escoltat per totes les persones que alimentaren la manifestació:

Manifest de la manifestació 29-S en defensa de l’educació pública

Enhorabona als mestres i professors, als alumnes i a les famílies! Hem tenyit de verd els centres docents, els carrers i les places, i hem cridat ben fort contra les pitjors polítiques en matèria educativa que es recorden en democràcia!

Gràcies als vaguistes. El seu esforç és un exemple per a tota la societat.

Gràcies a les famílies i als infants i joves, que s’hi han compromès.

Gràcies a totes les persones i col·lectius de les Illes Balears, i de fora, que han donat suport a la lluita.

La gent de Mallorca, de Menorca, d’Eivissa, de Formentera, la majoria, la silenciosa i la cridanera, tots, més junts que mai, som aquí per defensar a ultrança l’educació de les retallades, de la purga ideològica, dels atacs a la llengua catalana.

Som aquí per defensar una educació de qualitat i amb coherència pedagògica.

Però també per defensar els nostres drets socials i individuals. Perquè no només està en perill l’educació.

La llista és llarga, llarguíssima…

-Des de la conselleria d’educació s’han obert expedients disciplinaris a tres directors, per unes instruccions suspeses pel Tribunal Superior de Justícia.

-El govern Bauzá ataca sense pietat tots els serveis públics: l’educació, la sanitat, l’atenció a la dependència, els serveis socials, l’administració pública, els serveis d’extinció d’incendis, etcètera.

-El govern Bauzá atropella totes les institucions de les Illes Balears: no acata les decisions del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, amenaça el Consell Consultiu amb l’eliminació o menysprea la mà estesa del rector de la Universitat.

-Bauzá i els seus acòlits usen els mitjans públics de ràdio i televisió per manipular la informació i atacar els qui no són de la seva corda.

-Bauzá i els seus insulten, coaccionen i, sobretot, menteixen. Des del primer moment han intentat deslegitimar aquesta vaga amb una guerra bruta impresentable.

-El diputat Antoni Camps ha anunciat l’elaboració de llistes negres dels vaguistes i n’Ana Aguiló amenaça els pares amb la retirada de la custòdia dels fills.

-S’han produït retencions arbitràries d’estudiants per part de la policia, amb insults, vexacions i agressions.

-S’ha prohibit la lliure circulació a persones amb camiseta verda.

-S’han depurat inspectors.

-Han redactat la llei de símbols i el decret de convivència, propis dels règims totalitaris.

-Preparen una normativa per controlar el contingut dels llibres de text.

La tropa d’opinadors del PP acusa els docents de tenir els infants com a ostatges. Aquí els únics segrestadors que hi ha són ells, que tenen segrestada la voluntat de tot un poble amb la coartada d’una majoria absoluta que obtingueren gràcies a prometre una sortida de la crisi. Ja basta senyor Bauzá!

Rectifiquin o se’n vagin!

-Llevin immediatament els expedients als tres directors de Menorca.

-Retirin el TIL.

-Respectin la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, la cultura i la història.

-Tornin enrere les retallades.

-Recuperin el professorat de suport.

-Baixin les ràtios d’alumnes per aula.

-Dotin els ajuts als menjadors, al transport escolar, als llibres de text i les beques.

-Posin recursos als programes d’ensenyament en anglès que han tengut èxit.

-Escoltin els professionals de la Universitat.

-Substitueixin els professors de baixa.

-Respectin el dret fonamental de participació dels pares i mares a les escoles.

-No insultin, coaccionin, ataquin o menyspreïn.

-No tudin els doblers en autopistes i atenguin les més de 12.000 famílies de les Illes que viuen sota el llindar de la pobresa.

En són capaços? Sí o no? Perquè si no estan disposats a respectar i a escoltar el poble que diuen que representen, ens tendran davant, com una paret seca, pedra a pedra, infranquejable. Ni la tomaran ni la botaran.

Avui, companyes i companys, amics i amigues, ha estat un gran dia, un dia de lluita social, un dia més en aquesta lluita que no cessarem fins que aconseguim que el govern faci marxa enrere en el despropòsit de voler destruir el poble que hauria de governar.

I demà tota la societat s’ha de sumar a la lluita. Hi estau tots cridats!

Coratge i endavant!

11 Comentaris »

 • Gaby escrigué:

  Una manifestació increible però jo vull denunciar una agressió que he sofrit durant la manifestació.
  Jo portaba una insignia que deia PPSOE (En al·lusió a que PP i PSOE són lo mateix), per mala sort m’he trobat una regidora del PSOE que anava amb més gent del partit polític i m´han començat a increpar: “Eso es mentira!”, “Nosotros no somos el PP”, “Mejor ni mirar! No No, ni lo mires!” (li deien a una nina que demanava a on miraven i que comentaven els seus adults), “Qué vergüenza por favor”, i els dos comentaris més estrambótics els ha fet un home: “A éste pilladle la matrícula, pilládsela, que se la pilles” (allà he començat a temer per la meva integritat), “Que ya hemos pedido perdón joder!” (aquesta no se ben bé a que venia), i quan han començat a golpejar-me la motxil·la que portaba, a empenyer-me i posarme la trabeta, he hagut de martxar a unaltre banda.
   
  Per la resta, hem fet historia.

 • Marc Morell escrigué:

  I tant si s’ha fet història!! I per això donc el meu més sincer agraïment a tots. Gent ben diversa per una causa comuna. D’altres ens dividiran però aquesta la tenim clara i cal mantenir-la clara. Sí voldria que es corregís la informació donada pels companys de kontra. La mani de l’11-M fou el 2004, no el 2007, i la de la llengua del 1995, bé no ho tenc clar però molt possiblement es refereix a la que es feu contra l’Ordre Rotger el 1994, no el 1995, des de les associacions d’estudiants de la UIB, coordinada pel BEI. Després vengueren les de la Plataforma de Joves de Mallorca per la Llengua. Clar, potser us referiu a al guna d’aquestes. Sigui com sigui, vull recordar quelcom que venc comentant els darrers dies, tant se me’n fot la definició que li doneu al mot poble però per primer cop els docents hem aconseguit que es fes poble arreu de les Illes. I de quina manera! Cal seguir endavant amb la feina feta fins ara, tenim un suport ben envejable.
  Salut i bons aliments,
  Marc Morell
   

 • Joan Manuel escrigué:

  No, no es el mateix. PP i PSOE no son el mateix. Ni ho han estat mai Les agressions del PP als serveis públics i a la nostra identitat mai les va fer el PSOE(PSIB) quan va governar en coalició amb l’esquerra i nacionalistes als dos “Pactes de Progrès.
  Dir que el PSOE i el PP son el matex es com comparar el Barça amb el Real Madrid; les victimes del franquisme amb els seus botxins. Basta de mentides !
  Les agressions son rebutjables. I les provocacions i calùmnies també. El nostre enemic es el PP ( Bauzá, Wert, Rajoy); quant més serem contra ells, millor per tots.
  unitat, força i coratge. Orgullós de ser mallorquí. Gràcies, mestres i docents ! 

 • X escrigué:

  EL PSOE tb ha fet de botxí!! i són semblants al PP no t’enganis JM. Oportunistes i favorables al bipartidisme i ara han tornat federalistes quan fa més de 30 anys ho varen rebutjar.
   
  salut
  X

  • Joan Manuel escrigué:

   A mi hi ha moltes coses del PSIB /PSOE que no m’agraden . Per això vaig deixar d’estar afiliat fa ja uns quants anys ; pero d’aqui a dir que es igual al PP hi ha molta distáncia, perque, senzillament, és fals.
   A Mallorca els socialistes sempre han defensat la nostra llengua; basta recordar els governs del Pacte de Progrès i comparar-los amb els de Matas i Bauzá. Per no parlar els serveis públics -ensenyament, sanitat, pensions-
   Critiques al PSOE moltes sens dubte.  Mentides i calùmnies cap ni una

 • marcos escrigué:

  No  se si PP=  PSOE
  El que esta clar es que PSOE = Inici de les privatititzacions
                                               Reconversió industrial
                                               Entrada ala OTAN
                                               Entrada ala UE
                                               Ley Corcuera
                                               GAL i terrorisme d’estat
                                               Llepar el cul a la monarquia durant 30 anys
                                               Finançat per EEUU i Alemanya
                                               Amic del gran capital (sino mirau on han acabat Felipe Gonzalez, etc)
   

 • X escrigué:

  En això anava!!
  Ben explicat Marcos!
   
  salut
  X

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.