Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » #VagaIndefinidaDocents, Ensenyament

Els “negociadors” o com boicotejar qualsevol sortida pactada al conflicte educatiu

Publicat per dia 2 octubre 2013 – 12:421 Comentari | 384 views
Share to Google Plus

L’estratègia del Govern de Bauzá ha estat, des del minut 1, no negociar. D’això no n’hi ha cap dubte després de nombroses reunions maratonianes entre representants d’Educació i vaguistes. Aquest tarannà autoritari, però, s’havia de dissimular d’alguna manera. Si en la primera setmana de vaga es va dedicar a menysprear la convocatòria, després de les reiterades mostres de suport popular a la vaga, el Govern no tenia més remei que escenificar una negociació. I diem “escenificar” perquè aquestes reunions intempestives a la Conselleria, de negociació real, no n’han tingut res.

Ho corroboren tant el comitè de vaga de l’Assemblea de Docents, com els representants sindicals i de pares i mares que han presenciat les reunions. Reunions caòtiques, desordenades, sense ordre del dia (per manca de voluntat del Govern), sense moderació formal, sense acceptar la possibilitat d’una figura mediadora (per rebuig del Govern), amb girs inesperats que ensorren les hores prèvies de converses, amb excuses formals, amb compromisos de pa amb fonteta sense garanties de compliment, amb atacs directes als interlocutors…

Podria semblar que tot plegat respon a una ineptitud flagrant d’alts càrrecs polítics que no tenen capacitat de gestionar assumptes complexos. Però més enllà d’això, que no és descartable, tot indica que la vertadera voluntat del Govern ha estat no pactar res. Enredar, desgastar psicològicament les vaguistes i mirar d’encetar enfrontaments interns entre els diversos sectors que promouen la vaga (assemblea, sindicats, pares i mares). Mentrestant, 13 dies en què l’alumnat no ha començat el curs per mor de la irresponsabilitat del Govern de Bauzá, que ha pres la decisió política d’allargar el conflicte.

Qui són, però, els “negociadors”, aquests actors que interpreten la comèdia de la negociació i que fan perdre el temps i les energies als docents en vaga? A continuació, repassam els seus perfils i el paper que han jugat fins ara en aquesta “negociació”:

137726Joana M. Camps, la Consellera moderada

Sense cap experiència en el sector de l’ensenyament, va aterrar al Govern de Bauzá en substitució de Rafel Bosch, el conseller “catalanista” que Bauzá es va treure del damunt seguint el dictat de Jorge Campos i el Círculo Balear (el vertader Conseller d’Educació a l’ombra). La nova Consellera ha volgut transmetre, des del primer dia, una imatge de persona dialogant i conciliadora, cosa que en realitat no ha estat en cap dels conflictes en què ha estat implicada. Sense anar més lluny, ha atacat públicament el professorat dient que alguns d’ells adoctrinen els infants. En les reunions de “negociació” amb les vaguistes, Camps pràcticament no ha parlat. El seu paper s’ha limitat a intentar moderar les converses, cosa que ha fet francament malament vist el procés caòtic i resultats inexistents. El seu paper polític es limita a netejar la imatge desgastada del PP en l’àmbit educatiu i a complir els dictats que arriben de dalt.

v10ma001Guillem Estarellas, el que “talla el bacallà”

Fou enviat de Palma a Bunyola per posar “ordre” al PP local. No sabem si ho aconseguí, però al manco adoctrinà en les arts del fanatisme, l’insult i la demagògia el jove que gestiona el compte de twitter @ppbunyola. I també intentà “posar ordre” a peu de carrer, quan era la mà dreta de l’ex Delegat del Govern espanyol, José M. Rodríguez, en l’època en què es produí la ràtzia policial contra l’activisme a Mallorca. Recordem que aquell trist episodi acabà amb més de 20 detencions polítiques en poc més de 10 dies. Estarellas surt en aquella foto, però sempre en un segon pla. Per suposat, és l’home que està al darrere de les detencions premeditades dels 4 joves a Bunyola el dia de la protesta contra Bauzá. Els coneixia i donà ordres d’anar a per ells, cosa que és vox populi a Bunyola.

Guillem Estarellas és l’actual Secretari Autonòmic d’Educació i Cultura. Aglutina un fotimer de competències, tantes que en la pràctica és qui “talla el bacallà”, per damunt de la Consellera. El seu paper en aquestes “negociacions” és cínic i incendiari. És un dels responsables de rebentar la negociació.

TolowebBartolomé Isern o com apagar el foc amb benzina

Bartolomé Isern és el Director General de Planificació, Infraestructures Educatives i Recursos Humans. Es va fer famós el primer dia de vaga cuinant unes xifres de seguiment del 22%, quan era ben evident que el seguiment, aquell 16 de setembre, era massiu. El seu paper en les reunions de “negociació” ha estat, juntament amb Estarellas, el de rebentar la reunió. Va desfer totes les passes que s’havien fet durant les hores prèvies, tot realitzant demandes absurdes als vaguistes i llançant atacs personals al president d’ANPE, que acudia en qualitat de convidat. Les seves intervencions van elevar la crispació i van ajudar que les petites passes se n’anessin en orris.

miguel-deyáMiquel Deyà, el de l’esparadrap a la boca

És professor d’història i Director General d’Universitats, que hagué d’aguantar el menyspreu dels seus companys de professió en la cerimònia d’obertura de l’any acadèmic de la UIB. Tot i la seva ideologia d’extrema dreta, que exhibeix de manera desacomplexada sempre que pot, curiosament el seu paper en la reunió de “negociació” de dia 30 de setembre fou sensat. Amb un to dialogant i raonable permeté d’iniciar el diàleg i la negociació, tot obrint vies de discussió constructives i generant una bona dinàmica de feina. No se sap ben bé per què, però durant el descans a meitat de la reunió, alguna cosa passà. En la represa, Deyà no tornà a obrir la boca. Li havien posat un esparadrap. Qui i per què?

IMG_1428_rolIsabel Cerdà, la gran absent

Isabel Cerdà és la Directora General d’Innovació, responsable directa de l’aplicació del TIL. Curiosament, no ha assistit a cap de les tres reunions que s’han fet des del començament de la vaga malgrat les repetides peticions per part de les vaguistes. Algú hauria d’explicar aquesta absència, si en realitat el Govern tenia intenció de negociar el TIL.

que-PP-del-Bosch-Camps_ARAIMA20130922_0076_12Ana M. Aguiló, la “troll” de les xarxes socials

Un “troll”, en l’argot d’Internet, sol ser la persona que publica missatges provocatius amb la intenció de molestar i trencar el clima que es respira en una determinada comunitat. Ana M. Aguiló és diputada del PP al Parlament i s’ha fet famosa gràcies a les bajanades i provocacions que publica constantment en el seu compte de twitter. Són tantes, i tan grans, les animalades que arriba a dir que es podria considerar un personatge humorístic si no fos perquè les seves polítiques atempten greument contra el nostre present i futur. Ella no ha participat en les reunions de “negociació” entre Govern i vaguistes, però ha exercit un paper de “suport virtual” atiant el foc i desviant l’atenció dels debats importants. Tota una feina en equip per part del PP.

Avui horabaixa s’ha convocat una nova ronda negociadora. Aprofitarà l’ocasió el Govern per solucionar d’una vegada aquest conflicte o continuarà boicotejant qualsevol sortida, com ha fet fins ara?

1 Comentari »

  • figaflor escrigué:

    A na Cirer no la treuen a negociar perquè deu ser pureta i tampoc és qüestió der fer encara més el ridícul. Ja basta amb els que ja estan a la mesa de “negociació”.
    Supòs que no hi deu possibilitat d’enregistrar les negociacions… Crec que ens encantaria a tots poder escoltar el desatre de viva veu.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.