Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ensenyament, Estat espanyol i el Món, Lluita de carrer i acció directa, Publicació oberta

[Crònica] La resistència de les mestres a la reforma educativa a Mèxic

Publicat per dia 23 juny 2016 – 7:58Cap comentari | 307 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

 

Des de diumenge passat, diversos territoris de l’estat d’Oaxaca, al sud de Mèxic, juntament amb les zones de l’Istme de Tehuantepec, Nochixtlán i la ciutat d’Oaxaca, es troben assetjades pels atacs constants de les forces policials i la gendarmeria de l’Estat Mexicà, a causa de les manifestacions iniciades per les mestres contra les mesures promogudes pel govern d’Enrique Peña Nieto que violen i ignoren l’estat de dret educatiu universal.

Des del 2013, el professorat mexicà protesta contra la reforma educativa, amb la qual el govern culpa el magisteri dels problemes del sistema i apunta mesures d’aplicació administratives (avaluació i restricció de les competències docents; supressió de drets, com és el cas de la jubilació ampliada; i, restricció de llibertats) en lloc de mesures educatives de base per pal·liar la problemàtica social real (la manca d’accés a l’educació lliure i gratuïta; la corrupció i la desigualtat en les infraestructures, condicions i riquesa de materials i recursos pedagògics; o, l’alta taxa d’abandonament escolar i d’analfabetisme entre els sectors populars i les àrees rurals).

Per part de les seccions que conformen la Coordinadora Nacional de Treballadors d’Educació (CNTE) i de les entitats que conformen l’Espai Civil Oaxaca i les aliances de grups llibertaris, es rebutgen de manera directa les mesures punitives que s’implanten amb la nova reforma educativa i que s’enforteixen amb la paral·lela reforma laboral, incrementant la inestabilitat i promovent, encara més, la desigualtat i la permanència del model capitalista.

Favela41Com a resultat dels atacs violents i l’ús excessiu de la força, s’han comptabilitzat fins ara almenys vuit morts, fins ara 12 assassinats a Nochixtlán, prop d’una vintena de persones detingudes i desaparegudes, i un gran nombre de ferides en tot l’estat. Fins ara, encara no se sap on es troben les persones detingudes ni el nombre exacte de persones ferides. Tal com expliquen diversos mitjans de comunicació, sembla que l’atenció mèdica no ha estat garantida per a la població civil i que s’han hagut de crear llocs d’atenció mèdica urgent alternatius.

—Solidaritat en altres territoris de l’estat—

Les respostes als atacs violens contra les mestres no s’han fet esperar i, en tot l’estat, la solidaritat s’ha desplegat mitjançant diverses accions de protesta. L’Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) ha emès un comunicat, juntament amb el Congreso Nacional Indígena (CNI) en què denuncien els atacs i les agressions patides per part de les forces de l’Estat:

20 de junio del 2016.

Al Pueblo de México.

 A los pueblos del Mundo:

Frente el cobarde ataque represivo que sufrieron los maestros, maestras y la comunidad en Nochixtlán, Oaxaca, -con que el Estado Mexicano nos recuerda que esto es una guerra contra todos y todas-; los pueblos, naciones y tribus que integramos el Congreso Nacional Indígena y el Ejército Zapatista de Liberación Nacional, le decimos al magisterio digno que no está solo, que sabemos que la razón y la verdad están de su lado, que la dignidad colectiva con la que habla su resistencia es inquebrantable y ésa es la principal arma de los que de abajo somos.

Repudiamos la escalada represiva con la que pretenden imponer en todo el país la reforma neoliberal capitalista a la que llaman “educativa”, principalmente en los estados de Oaxaca, Chiapas, Guerrero y Michoacán.  Con amenazas, persecuciones, golpes, encarcelamientos injustos y ahora asesinatos se quiere doblegar la dignidad del magisterio en rebeldía.

Llamamos a nuestros pueblos y a la sociedad civil en general a estar con el magisterio que resiste en todo momento, a reconocernos en él, pues la violencia para despojarlos de garantías laborales básicas con el propósito de hacer privada la educación, es un reflejo de la violencia con la que nos están despojando a los pueblos originarios, a los pueblos campesinos y urbanos.

Quienes se regocijan en el poder decidieron que la educación, la salud, los territorios indígenas y campesinos, e incluso la paz y seguridad, son una mercancía para quien pueda pagarla, que los derechos no son derechos sino productos y servicios que se arrebatan, se despojan, se destruyen, se negocian según lo dicte el gran capital.  Y esta aberración pretenden imponerla de una manera sangrienta; asesinando y desapareciendo a nuestr@s compañer@s, enviando a prisiones de alta seguridad a nuestr@s vocer@s, haciendo de la tortura descarada la mercadotecnia gubernamental y, con ayuda de los medios de comunicación de paga, equiparando con la delincuencia a lo más valioso de la sociedad mexicana, es decir a quienes luchan, no se rinden, no se venden y no claudican.

Exigimos el cese a la represión en contra del magisterio en lucha y la liberación inmediata e incondicional de TODOS los presos políticos.

Invitamos a todos los pueblos del campo y las ciudades a estar atentos y solidarios con la lucha magisterial, a organizarnos de forma autónoma para estar informados y alertas ante esta tormenta que cae sobre todas y todos, sabiendo que una tormenta, además de tempestad y caos, también hace fértil la tierra de donde nace siempre un nuevo mundo.

Desde las montañas, campos, valles, cañadas y barrios de los pueblos, naciones y tribus originarios de México.

 ¡Nunca más un México Sin Nosotros!

Congreso Nacional Indígena.

Ejército Zapatista de Liberación Nacional.

México, a 20 de junio del 2016.

A la marxa llibertària de la Ciutat de Mèxic, dilluns, un fort operatiu policial es va desplegar al seu davant, colpejant algunes integrants, i es va emportar nou companyes, les quals van quedar retingudes durant hores, on van ser agredides físicament i psicològicament, assetjades sexualment i amenaçades de ser violades i de ser desaparegudes. Ahir a la tarda, un grup d’estudiants del Centre Universitari (CU) va prendre els carrers propers a la Universitat per reclamar suport amb el poble d’Oaxaca i el moviment magisterial.

A san Cristóbal de las Casas, Chiapas, les mestres i part de la població van sortir al carrer en oposició a «la masacre que policías federales y estatales están llevando a cabo en contra de nuestros hermanos oaxaqueños», i van projectar vídeos de mitjans lliures produïts a Oaxaca per tal de visibilitzar els successos; a Morelia, Michoacán, prop de 10.000 mestres de les 22 regions que conformen l’estat es van reunir per vindicar justícia amb les companyes i denunciar, un cop més, la seva oposició amb la reforma; a Guadalajara, Jalisco, dilluns es va realitzar una concentració en suport a les mestres, com a recordatori de les assassinades per l’Estat, i avui s’ha fet una marxa multitudinària pel centre de la ciutat. A Oaxaca, continuen encara ara els actes de resistència i manifestació contra els atacs constants del govern.

Aquestes són algunes de les accions i respostes que s’han anat desplegant arreu dels territoris mexicans i de fora, com ara a Colòmbia, Xile o l’Argentina, en solidaritat amb la violació dels drets que han exercit sobre les companyes d’Oaxaca i de totes les que portem la llibertat com a bandera. De moment, es preveuen jornades d’acció i resposta durant aquests dies, dins i fora del territori.

 Alcem la veu per la solidaritat amb les companyes d’Oaxaca i arreu de Mèxic!

Si ens toquen a una, ens toquen a totes!

MITJANS D’INFORMACIÓ LLIURES

Agencia Autónoma de Comunicación: http://subversiones.org 

—Desinformémonos: http://desinformemonos.org/

ÀUDIOS

—Oaxaca Radio Universidad: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2459&v=04MLg0AMfjw

—Radio Plantón: http://miradioenlinea.net/8506/

—Radio Zapote: http://www.espora.org:8000/radiozapote.ogg

—Radio Universidad a través de Radio Tlayuda: https://radiotlayuda.wordpress.com
—Radio Tu Ñuu Savi: http://m.radio-comunitaria-tu-un-nuu-savi.webnode.es/sinton…
—Radio comunitaria Ayuujk Jënpoj: http://jenpojradio.info/inicio/radio
—Radio Zaachila: http://tunein.com/radio/Zaachila-Radio-s190994/

—Radio NOFM: http://nofm-radio.com/2016/06/oaxaca-cronica-de-la-insurreccion/

VÍDEOS

Oaxaca Resiste, 19 de junio del 2016 (19 de juny del 2016) https://www.youtube.com/watch?v=yQ7PTpQBcwU

Es que los helicópteros no son armas y no disparan… ¿o sí? (19 de juny del 2016) https://www.youtube.com/watch?v=ZE-qiaO0F1o

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.