Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ensenyament, Illes Balears i Pitiüses

Aprofitem aquest canvi polític per actuar de forma clara, urgent i contundent derogant el desplegament de la LOMCE a la nostra Comunitat

Publicat per dia 15 juny 2015 – 16:231 Comentari | 298 views
Share to Google Plus

Dijous dia 11 de juny, representants de la Plataforma Crida assistiren a la reunió convocada per la comissió negociadora de temes educatius dels partits PSIB, PODEM i MÉS amb les entitats educatives per tractar el tema únic de la LOMCE.

En primer lloc, Crida valora positivament el nou tarannà dels partits esmentats, disposats a escoltar les entitats, associacions, plataformes, sindicats, etc. que tenim molt a dir sobre temes educatius. Però aquesta reunió no va respondre a les expectatives que s’havien generat quant a mesures concretes per paralitzar al màxim la implantació de la LOMCE.

Durant 3 anys, la comunitat educativa ha demanat la derogació de la LOMCE en considerar-la una llei excloent, segregadora, competitiva i que afavoreix només uns determinats sectors de la societat. De fet, la LOMCE no compta amb l’aval de ningú, ni professionals, ni acadèmics, ni científics, ni de ningú de la comunitat educativa. Sols el PP i l’Església catòlica han donat suport a una llei educativa feta d’esquenes a la societat.frontcomu

L’estiu del 2013 CRIDA ja va encapçalar la formació d’un FRONT COMÚ CONTRA LA LOMCE que va reunir més de 38 entitats, associacions, sindicats, assemblees… de Mallorca. I, posteriorment, s’hi afegiren tots els partits polítics que avui fan passes per configurar un nou govern pel canvi. Tots ells es varen comprometre a derogala LOMCE en cas de configurar-se un nou govern progressista.

La LOMCE és una llei estatal i que la seva derogació correspon al govern central. Però les CCAA són les que l’han de desplegar i l’han de concretar en determinats aspectes. El govern del PP ja ho ha fet. Però ara la situació ha canviat, i un possible parlament i govern progressista pot capgirar la situació. No fer-ho, o posar excuses per no actuar des de la comunitat autònoma de forma urgent, clara, transparent i contundent, és, per a nosaltres, no respondre a l’aval de la societat que ha votat les forces polítiques que en el seu programa electoral defensaven la paralització d’aquesta llei (1).

Mentre, el govern del PP ha aprovat el decret de primària que s’ha aplicat aquest curs, un decret que, a més, ha suposat la realització d’una prova d’avaluació segregadora a tot l’alumnat de 3r de primària i que ha estat motiu d’una jornada de vaga dels docents i del rebuig explícit de moltes de famílies. 

I fa una setmana aquest mateix govern ha aprovat dos decrets, d’ESO i de batxillerat (el Decret d’aprovació dels currículums d’ESO i Batxillerat i el Decret d’Organització i desenvolupament), sense cap consens ni amb la comunitat educativa, ni escoltant el Consell Escolar de les IB que no el va ratificar. Aquests dos decrets tenen moltes i profundes deficiències, i la seva aplicació pot afectar a la qualitat de l’educació i a tota la comunitat educativa.

Així les coses, aquest és el camí que va consolidant la LOMCE a tot el sistema educatiu:
  • Implantació a 1r i 3r d’ESO d’itineraris segregadors per a l’alumnat.
  • Eliminació, o minva considerable, de les àrees humanístiques i artístiques a ESO i BATX, que, a més de privar l’alumnat d’aquestes àrees, suposen una reducció més de professorat.
  • Importants modificacions en els horaris que ja estan afectant els centres, l’alumnat, els docents i les famílies de forma considerable.

Per tot això, Plataforma Crida demanaren a la reunió amb els partits (i així ho seguiran fent):

  • La derogació dels decrets aprovats pel govern del PP i la recerca de les mesures legislatives que permetin paralitzar la implantació de la LOMCE a la nostra comunitat, com es varen comprometre a fer aquests partits en el període electoral. Creim que les mesures legislatives són possibles (existeixen iniciatives en aquest sentit en altres comunitats), i consideram que s’han d’utilitzar precisament ara, en un moment polític i social on la ciutadania ha avalat les demandes de la comunitat educativa.
  • Aprofitar aquesta oportunitat de màxima participació democràtica per actuar de forma ràpida, transparent i contundent sobre un tema tan obvi com la LOMCE i que els tres partits que ens han de representar apliquin les seves pròpies propostes electorals de paralització de la LOMCE i utilitzin tots els recursos disponibles per fer-ho possible.
  • Un posicionament dels partits de forma urgent.

Per tot això, la Plataforma Crida anima la comunitat educativa a no acceptar com a mal menor la minimització de la LOMCE a través de petites modificacions als decrets aprovats pel  PP, i a recuperar a la pràctica tot allò que aquesta llei ens pren.

(1) Punts transcrits des dels programes electoral dels tres partits:

- MÉS (punt 66): Cercarem estratègies, en aplicació de les competències educatives, per tal d’aturar la implantació de la LOMCE

- PSIB-PSOE (punt 26): En qualsevol cas el PSOE ha expressat el seu compromís de derogar aquesta Llei educativa en el proper període legislatiu. En aquest context revisarem els currículums aprovats per la Conselleria, possibilitant la participació real dels professionals de l’educació i les seves associacions i entitats representatives.

- PODEMOS (punt 5.1): Instarem el govern central, mitjançant l’acció política del parlament i del govern de les Illes balears, a la immediata paralització de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE) i a la seva posterior derogació. A l’hora procurarem la immediata paralització dels decrets de desplegament d’aquesta llei i l’elaboració d’una nova normativa que tingui en compte la comunitat educativa.

1 Comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.