Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Economia alternativa, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Publicació oberta

Llistat de projectes autogestionats que participen de la Campanya d’objecció fiscal 2013

Publicat per dia 7 maig 2013 – 9:007 Comentaris | 1.691 views

Llistat de projectes autogestionats que participen de la Campanya d’objecció fiscal 2013

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

A final d’abril anunciàvem la posada en marxa de la Campanya d’Objecció Fiscal 2013. Des de llavors s’han realitzat diferents xerrades i l’interès mostrat està fent que es programin més a diferents localitats. A més, aviat tindrà lloc un primer taller pràctic per fer la declaració amb l’objecció fiscal. En aquest taller participarà gent que ja s’ha apuntat prèviament a una de les xerrades.

Com sabeu, quan fem objecció fiscal, desviam un percentatge de la nostra declaració a projectes socials que volem recolzar. Enguany, com l’any passat, des de la Campanya hem fet una crida als col·lectius autogestionats a presentar els seus projectes per a què més gent els pugui conèixer i així puguin ésser recolzats per més persones.

A continuació publicam el llistat de projectes que s’han interessat en participar d’aquesta campanya. Recordau que, d’igual manera que en l’edició passada, proposam que les persones que vulguin objectar facin l’ingrés de la seva objecció al compte 1491 0001 28 1009490820 a nom de Xarxa Integral i posant com a concepte: Objecció Fiscal Mallorca. Llavors s’ha d’enviar un correu a objecciofiscalmallorca@riseup.net. Al correu se pot especificar la quantitat derivada per l’objecció i a quin o quins projectes es desitja que vagi la mateixa (concretant la quantitat per a cada projecte), així com si vols participar de la caixa de resistència. A més, com que aquest és un moviment assembleari, totes les persones que facin objecció, seran convidades a participar de l’assemblea per decidir com es vol que sigui la caixa de resistència que neixi enguany.

Campanya d’Objecció Fiscal 2013

Projectes autogestionats que subscriuen el manifest “Una nova dignitat rebel“:

Coordinadora Llibertària de Mallorca

La Coordinadora Llibertària de Mallorca és una xarxa de grups i individualitats amb ànim de ser una estructura de recolzament mutu i solidaritat entre aquelles que consideren un món amb justícia social i ambiental és antagònic a l’existència de l’Estat i el Capital.

El major projecte econòmic de la coordinadora és la caixa de resistència, destinada al recolzament a activistes del moviment amb problemes conseqüència de la repressió, però des de la darrera assemblea ja ens hem embarcat en altres iniciatives que també requereixen recolzament econòmic: la Fira del Llibre Anarquista per la tardor i la compra d’una vaixella de plàstic al servei dels moviments socials afins. Les persones que facin objecció i donin els seus doblers a la Coordinadora han de saber que una bona part d’aquests aniran destinats a aquest fons. La resta serà destinat a finançar altres activitats i despeses de la coordinadora.

Per a més informació sobre la CLM, visitau la nostra web a coordinadorallibertariamallorca.cat.

Contra l’Estat i el Capital, desobediència i organització.

Col·lectiu Escola Lliure Mallorca

El col·lectiu Escola Lliure Mallorca neix el 2011 de la idea que per realitzar una transformació en la societat és fonamental i necessari realitzar un canvi en l’educació, basat en una mirada diferent cap a la infància i l’adolescència. El nostre objectiu principal és oferir una escola lliure, alternativa al sistema educatiu actual on les nines, nins i adolescents siguin les protagonistes del seu propi aprenentatge.

Escola Lliure Mallorca és un col·lectiu heterogeni, format per mares i pares, educadores, professores i gent de diferents entorns professionals.

Després de dos anys treballant en la definició de l’ideari, la metodologia, fent formació, autoformació i coneixent altres experiències, ens trobam a les portes de posar en pràctica tot allò treballat i aprés. Però encara ens queda una empenta per poder fer front a totes les despeses inicials que genera el projecte. En aquest sentit, la recuperació d’impostos a les campanyes d’objecció fiscal representa per a nosaltres una font de finançament popular en concordança amb la idea de projecte autofinançat que no vol dependre de subvencions ni de concerts.

Si voleu més informació, podeu escriure a escolalliuremallorca@autistici.org

Projecte d’autoformació de transitant: llibres i línies de fuga.

transitant és un projecte autogestionat que cerca la transformació social profunda i que fa feina amb altres col·lectius dels moviments socials de Mallorca com l’Ecoxarxa o la Universitat Lliure.

Una de les línies de fuga de transitant és el treball d’autoformació. Fins ara hem oferit diferents tallers (Narrativa, Feminismes altres… ) i hem generat altres activitats d’aprenentatge col.lectiu com són lectures de textos, cinefòrums…

Actualment estam preparant un Curs sobre Autonomia (autonomia obrera, grups armats…) de cara a les properes setmanes i tenim la idea de muntar un altre Curs sobre antidesenvolupisme per a despreś de l’estiu. També seguirà oberta la línia de treball de feminismes per continuar fent feina després del taller esmentat al primer paràgraf.

Les activitats són diverses però en tots els casos hi sol haver despeses com ara:

- Edició de materials escrits (fotocòpies)

- Bitllets d’avió de ponents convidats

- Aparells informàtics: projector

- Les hores de feina de qui prepara i/o fa els tallers o cursos…

Des de transitant hem prioritzat sempre que totes les activitats siguin gratuïtes (ho hem aconseguit excepte una!) però això és difícil de sostenir a llarg termini ja que hi ha despeses i moltes hores de feina darrera de tota l’oferta d’autoformació.

Aleshores, des de transitant estam interessades en trobar vies de finançament per la línia de formació, que ens sembla prioritària per a fonamentar i fer més sòlida la nostra lluita. La campanya d’objecció fiscal ens sembla una possible opció per a aquest finançament.

Esperam que la proposta tengui prou interés per als moviments socials. Nosaltres trobam que la formació seriosa i gratuïta és clau, per això presentam aquesta iniciativa.

Per més informació sobre transitant i les nostres activitats passau pel nostre local C/Socors,16 o consultau el nostre web: http://www.transitant.net

Proyecto de cooperativas de trabajo “Laburatorio”

Ante la cesión de un nuevo local a la Ecoxarxa Mallorca, un grupo de personas a fines, está trabajando en la creación de cooperativas de trabajo de electricidad, carpintería, mecánica de coches, textil y un estudio de grabaciones-sala de ensayo.

El nuevo espacio es una antigua fábrica en Son Gotleu de unos 400 mts², ideal para gestar este nuevo proyecto.

La creación de autoempleo y potenciar la utilización de la moneda social como herramienta de intercambio económico, son los pilares fundamentales de este proyecto. Ampliar la posibilidad de adquirir servicios con una moneda alternativa, lo entendemos como un aporte fundamental a una economía alternativa, dentro del marco de la “Cooperativa Integral Mallorquina (XIM)”.

Debido a la necesidad de adquirir máquinas y herramientas para el desarrollo de los distintos proyectos, hemos visto lo importante de participar en la campaña de objeción fiscal de este año.

Sindicat de CNT de Palma

La CNT en general, i per tant també el sindicat de Palma, és una organització autogestionada, autònoma i que es finança a través de les quotes dels seus afiliats, de donacions i d’esdeveniments com el concert que tingué lloc el passat primer de maig. A l’apartat de donacions en diferents ocasions hem estat rebedors dels doblers de l’objecció de consciència d’afiliades o simpatitzants.

Però, a banda de tot el tema del finançament, que és interessant però no és allò principal, el nostre sindicat és una eina d’autodefensa de la classe treballadora i la nostra secretaria d’acció sindical està gestionant diferents conflictes o reclamacions. El més conegut és el conflicte de Mercadona, però també hi ha problemes a altres empreses com H&M, Impremta Badia, calcers Marypaz.

És per tot això que ens afegim a aquesta llista de projectes autogestionats.

Si voleu més informació sobre el nostre funcionament, estatuts o la nostra idiosincràsia visitau aquest enllaç.

Contrainfo.cat

Contrainfo.cat és un projecte contrainformatiu que va néixer a Mallorca el gener de 2011. El seu objectiu principal és fer d’altaveu i canal de comunicació propi dels moviments socials i dels col·lectius crítics de Mallorca i les Illes. Som un col·lectiu horitzontal, assembleari i autogestionat.

Treballem amb la il·lusió de crear un punt de trobada dels sectors més dinàmics i compromesos de la societat illenca. Creiem que s’ha de fer una aposta per reforçar la creació de discursos propis dels moviments socials, amb espais de reflexió que ajudin a consolidar aquests discursos, tant en els aspectes de solidesa ideològica com d’extensió social del missatge. Necessitem, per tant crear una xarxa de mitjans de comunicació que permeti visualitzar les pràctiques dels moviments socials, difondre les seves campanyes i socialitzar el discurs. Volem que aquest mitjà sigui crític, entenedor, plural i obert, on les organitzacions, entitats, associacions i col·lectius siguin els agents actius de la comunicació.

I si ens finances enguany… a què ho destinarem? Per ara no tenim més despeses que les del manteniment de la pàgina web. Això sí, tenim la intenció de donar continuïtat a l’Anuari, pel que destinaríem la quantitat rebuda a la impressió de la que serà -esperem- la tercera entrega de l’Anuari dels moviments socials mallorquins!

Sa TevaVisió

Sa Teva visió, la televisió participativa i autogestionada de les Illes Balears

Una nova manera de fer televisió

Sa Tevavisió es un projecte de televisió que neix com a resposta a la situació actual de la crisi del periodisme i de l’oferta televisiva a les Balears. Impulsada per un equip de professionals lligada a l’associació Barri.tv, Sa Tevavisió es una televisió plural d’organització horitzontal amb la voluntat de fer periodisme i televisió de servei públic.

Una nova televisió,un nou model

Sa Tevavisió és un model nou de fer televisió i això inclou també el finançament, que es farà només a través de petites aportacions de la ciutadania: ja sigui amb el pagament de la quota de soci individual o com a associació, en forma de donacions, o amb publicitat de petites i mitjanes empreses que compleixin amb el codi ètic de publicitat de Sa Tevavisió.

La ciutadania pren les regnes de la comunicació

La televisió participativa implica una programació realitzada per participants no professionals que hi col•laboren de forma voluntària. D’aquesta manera s’empodera la ciutadania a l’hora que es realitza una televisió no condicionada per interessos de tercers. A través de tallers d’audiovisuals i amb assessorament professional tothom pot participar en aquesta televisió

Una televisió educativa, informativa i entretinguda

La programació de Sa Tevavisió vendrà determinada per allò que triïn de manera telemàtica els nostres socis, tot respectant els valors de llibertat, solidaritat i igualtat. Emparam la nostra tasca i programació en la voluntat ferma de donar a conèixer la Carta dels Drets Humans i dur a terme un periodisme honest i valent.

Televisió participativa = Televisió democràtica

Els socis de Sa TevaVisió poden ser tant persones individuals com organitzacions sense ànim de lucre amb entitat jurídica. Els socis de Sa Tevavisió gaudeixen de diversos avantatges: tallers d’audiovisuals i periodisme gratuïts, ús d’equips d’enregistrament i edició o assessorament dels tècnics de l’associació.

A més a més, els socis de Sa Tevavisió són els que decideixen els continguts del canal de forma democràtica i prenen les decisions sobre el futur de la televisió mitjançant assemblees, tant en línia com presencials.

A la web http://www.sateva.tv teniu tots els detalls d’aquest projecte i informació actualitzada de les activitats que duim a terme, els vídeos que fem, articles d’interès i d’opinió sobre televisió.

Si pensau en un altra manera de fer televisió donau-nos el vostre suport i feis-vos socis Sa Tevavisió.

Ecoxarxa Mallorca

L’Ecoxarxa Mallorca continua el seu desenvolupament, aquest any el nostre principal repte és construir la Cooperativa Integral Mallorquina, difondre el projecte arreu l’illa i donar-li una bona empenta a la nostra moneda social (el talent).

Per altra part, el local que ens serveix de trobada de grups afins, rebost, cafetó, sala d’actes i d’altres activitats, necessita mobiliari adequat i funcional, fins ara hem anat recollim mobles i estris cedits que moltes vegades emprenyen més que ajuden. Aquesta serà la utilització que li donarem als diners que es desviïn dels impostos estatals en aquesta campanya d’objecció fiscal 2013.

Més info a http://ecoxarxamallorca.blogspot.com.es/

Projecte biblioteca autogestionada

La Biblioteca Autogestionada és un projecte autònom i col·lectiu coordinat dins del marc de la Universitat Lliure de Mallorca. Consta d’un espai físic als baixos del local de l’Ecoxarxa Mallorca en el passatge Antoni Torrandell 16, baixos, on qualsevol persona interessada pot consultar els llibres i disposar d’un espai per l’estudi així com gaudir d’un servei d’auto-préstec basat en la confiança. Els objectius d’aquest projecte son bàsicament dos: per una banda garantir un accés lliure i gratuït a la cultura, d’altra banda oferir una col·lecció de materials útils per poder desplegar un pensament crític propi.

Pel moment contam amb una col·lecció de llibres, diaris i revistes de diverses temàtiques, composta de aportacions que venen des de la biblioteca de l’Acampada Palma a la primavera de 2011, de la Biblioteca Popular del CSOA Sa Foneta, de la desapareguda Distri-Nòmada de lla Universitat Lliure de Mallorca o de la cooperativa de consum Agrohoritzontal entre d’altres. Amb les aportacions econòmiques de la campanya d’objecció fiscal ens plantegem omplir la Biblioteca amb llibres difícils d’aconseguir des de les donacions, sobretot de temàtiques polítiques i socials, millorar infraestructura de la biblioteca amb noves estanteries, taules, cadires, etc… per oferir un espai d’estudi més agradable i potser finançar qualque publicació.

Finalment cal destacar que la biblioteca es gestiona des del grup assembleari, horitzontal i obert GABA, que obté tots els seus recursos de petites donacions o activitats per a l’autogestió i que com a projecte anticapitalista, ningú rep més compensació per les seves hores de feina que una profona satisfacció i el plaer de desenvolupar relacions no basades en la mercaderia.

Per a més informació es pot consultar la web: http://uni-lliure.ourproject.org

Impremta autogestionada de Mallorca Lucio

El projecte de la “ Impremta Autogestionada de Mallorca Lucio” va poder tirar endavant gràcies a la campanya d’objecció fiscal del 2012. Enguany participam de la campanya per poder fer créixer el projecte, millorar les eines de la impremta i ampliar el seu cap d’acció. Tot això amb la finalitat de resoldre les necessitats de creació de materials, tant per a la difusió com per a l’autoformació dels moviments socials.

7 Comentaris »

 • pau escrigué:

  És impressionant la quantitat i varietat de projectes que s’estan desenvolupant darrerament. Moltes felicitats a tots, és molt encoratjador.

 • pep escrigué:

  Salut companys i companyes. Vos he de dir que l’estat mangonea amb els doblers, a mes a mes financia a l’exercit, presons, polocia, etc. pero tambe redistribueix -malament- els doblers,per a pensionistes, dependents, aturats,ect. Crec que els doblres de l’objeccio fiscal haurien d’anar a parar als mes desvaforist (almenys una part: incloent els del tercer mon), no fos que acabem llevant als pobres per a que pugem privar birres en locals “autogestionats”, llegint llibres sobre la solidaritat -pero sense exercirla-. Gracies per la vostra lectura: fins un altra ,salut.

  • a. escrigué:

   És una reflexió interessant. En realitat cadascú pot destinar els diners de l’objecció fiscal allà on vulgui, o sigui que no hi ha problema. Però en cap cas se lleven diners dels pobres per gastar-los en birres, això crec que és injust dir-ho…

   • pep escrigué:

    Benvolgut  company/a a, gracies per el teu interesant comentari: al’objecció-insubmissió fiscal l’hi veig dos vessants per una banda el negarse a col.laborar economicament amb l’exercit, etc  que te un fort component de ética solidaria, pero l’altra vessant el de financiar projectes  anomenats “autogestionats” pero que penso que no ho son vist que se volen  heterogestionar amb doblers de l’objeció , ni acaba de fer-me el pes -ho veuria millor si aquestos projectes foren amb solidaridad amb els que no tenen opció a triar: tercer mon, cuart mon, o amb projectes clarament antimilitaristes, etc-, be aquesta opinió val tant com cualquier altra. Gracies per la lectura.Adeu.

   • Too funny, Liz, and so like a little kid that age :-) I need to start a name sheet because I do the same thing with names with the same letter, etc. Great idea.

   • http://www./ escrigué:

    Where goes ESPN goes entire TV industry.Most disruptive non-technical thing Apple could do is buy Disney, then unbundle ESPN amd sell it direct. Of course technically only fat pipe can deliver 3M+ synchronous views, so not possible unless Apple owns a fat pipe. FTC would probably block this.Technically, most disruptive thing Apple could do is unbundle individual titles from within Apps on Apple TV devices, then let Genius deliver to users.

 • Augustina escrigué:

  That saves me. Thanks for being so seiblsne!

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.