Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Economia alternativa, Estat espanyol i el Món, Illes Balears i Pitiüses, Politiqueig, Publicació oberta, Treball i economia

TTIP? No amb el meu vot!

Publicat per dia 16 desembre 2015 – 11:29Cap comentari | 242 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

El proper 20 de desembre són les eleccions generals i els candidats i candidates estan cercant els nostres vots. A l’hora d’anar a votar convé saber què defensa cada un d’ells, sobretot en aquelles qüestions fonamentals i que són l’arrel de tots els problemes socials i ambientals d’avui dia. Aquest és el cas del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP per les seves sigles en anglès) del qual no es parla aquests dies en les campanyes electorals ni a gairebé cap mitjà de comunicació.

Com ja sabem, aquest és un tractat de lliure comerç que s’està negociant entre la Unió Europea i els EUA des del juny del 2013. L’acord cerca abaixar els arenzels, encara que aquests ja són prou baixos, alliberar nous mercats i armonitzar la legislació entre ambdues potències. El Tractat a més preveu la protecció de les inversions estrangeres mitjançant la inclusió del mecanisme de Solució de Controvèrsies entre Inversors i Estats (ISDS per les seves sigles en anglès), que otorga el dret exclusiu als inversors estrangers de demandar a un estat, davant tribunals privats poc transparents, per promoure polítiques laborals o ambientals que topen amb els interessos de les empreses.

logoTTIPsolo1La Campanya #NoalTTIP demanda la suspensió de les negociacions del TTIP (i la derogació de la resta de tractats de lliure comerç, com el CETA amb Canadà, i el TISA, Acord sobre el Comerç de Serveis) per considerar que és un acord que beneficiaria exclusivament a les grans corporacions multinacionals a banda i banda de l’Atlàntic a costa dels drets socials, laborals i ambientals de la ciutadania europea i nord-americana.

Aprofitant la setmana electoral, des de la Campanya estatal hem enviat un qüestionari amb 7 preguntes als partits candidats a la presidència per a què puguin aclarir als votants quina és la seva posició respecte a aquests tractats. Els resultats són que hi estan en contra: UP-IU, Podemos, MÉS, En Comú Podem, En Marea, NOS, Compromís, EH-Bildu, ERC, Geroa Bai; i hi estan a favor: PP, Ciudadanos, UPyD, PSOE, PNV.

Hem de dir que el PP, Ciudadanos, PSOE, UPyD i CDC-Convergència no contestaren a les preguntes, sent precisament aquests els partits que estan a favor del tractat o els qui no tenen una postura clara, o no volen banyar-se en el tema. En qualsevol cas, a més del qüestionari sabem per aparicions a premsa, discursos oficials o els propis programes electorals quines són les posicions d’aquests partits. Per altra banda, també sabem que altres partits es posicionen contraris al TTIP, com són PACMA o Partit Humanista, entre d’altres.

Ara és l’hora de dir ben fort i clar “TTIP? No amb el meu vot!”. Es tracta d’una acció per demanar als candidats/es a la presidència que el TTIP/CETA/TISA sigui una prioritat a les seves agendes polítiques i que es comprometin a suspendre definitivament les negociacions del TTIP i del TISA, i a no ratificar el CETA. Si algun dels estats de la UE s’oposen a la continuació de les negociacions aquestes es podrien paralitzar!

Des de la Plataforma de Mallorca animam a tota la ciutadania que se sumi a aquesta acció i demani als candidats/es que es comprometin a no continuar amb les negociacions del TTIP si fossin elegits/des.

Recordem als partits que nosaltres NO estam a favor d’aquests tractats ni de cap altre que posi a les grans corporacions per sobre de les persones i del planeta.

Campanya: TTIP? No amb el meu vot!                                                                                                                                                                              #VotoNoalTTIP

ENTITATS QUE FORMEN PART DE LA PLATAFORMA NOALTTIP MALLORCA : AMICS DE LA TERRA, AMS (Assemblea de Moviments Socials de Mallorca), Associació FeM-Dones per la Feina, Assemblea Republicana, ATENEU PERE MASCARÓ, ATTAC-Mallorca, CCOO Illes Balears, CGT Balears, CRIDA, Dignitat i Solidaritat-ADIS, Ecoxarxa Mallorca, ENDAVANT, ENTREPOBLES-Mallorca, ESQUERRA UNIDA Illes Balears,  FEMINISTES EN ACCIÓ, FÒRUM CIUTADÀ, GOB, Grupo de Educadores de Calle y Trabajo con Menores (GREC), JUBILATS PER MALLORCA, La Defensa, Lobby Dones per Mallorca, MÉS per Mallorca, PADRINES I PADRINS FLAUTES, PAH Mallorca, Partido X. Mallorca, PODEMOS, S’ALTRA SENALLA, STEI Intersindical, UcxR, UGT.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.