Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Economia alternativa

Sorgeix la ‘Aliança per l’Autoconsum’ amb l’objectiu d’aprofundir en el dret a l’autoconsum energètic

Publicat per dia 17 maig 2017 – 7:40Cap comentari | 506 views

Sorgeix la ‘Aliança per l’Autoconsum’ amb l’objectiu d’aprofundir en el dret a l’autoconsum energètic

Share to Google Plus

Organitzacions socials, sindicals, de consum i professionals uneixen les seves veus a l’Aliança per l’Autoconsum per reclamar al Govern un marc regulatori estable, que impedeixi qualsevol mesura retroactiva, i en el qual no s’imposin barreres tècniques, administratives ni econòmiques. L’Aliança ha presentat el manifest “Amb l’autoconsum guanyem tots” que suposa l’inici de les seves activitats per aconseguir que la societat gaudeixi dels beneficis ambientals, econòmics i socials d’aquesta forma de generació distribuïda.

L’Aliança reclama una regulació estable i favorable per garantir el desenvolupament de l’autoconsum i el seu reconeixement com un dret ciutadà

Les tecnologies per a la generació d’electricitat amb energia renovable han avançat fins al punt en què permeten a cada individu, comunitat o empresa proveir-se amb la seva pròpia energia neta facilitant l’exercici del dret ciutadà a participar activament al món de l’energia. Però perquè això sigui possible s’ha de donar un marc favorable per al seu desenvolupament.

Aliança per l’Autoconsum està formada per representants de tots els sectors de la societat: organitzacions ecologistes, de consumidors, empresarials, sindicats i col·lectius socials. Totes aquestes entitats busquen un canvi regulatori que desbloquegi les traves, tant econòmiques com a administratives, que actualment existeixen per l’autoconsum, reclamant una regulació adequada que garanteixi el dret individual i col·lectiu a generar energia per a consum propi amb fonts renovables.

La presentació del manifest “Amb l’autoconsum guanyem tots” marca l’inici de les seves activitats

Un marc favorable per al seu desenvolupament

La Directiva 2009/28/CE marca la necessitat de promoure un canvi en el nostre model energètic. Un canvi de model que no acaba en els objectius compromesos per 2020, sinó que continuarà amb el conegut com “Winter Package” i la proposta de revisió de la Directiva Europea de Renovables, fent que el nostre país hagi d’afavorir la integració d’energies renovables en el sistema energètic durant les tres pròximes dècades per aconseguir els objectius actuals i futurs.

En aquest context, l’Aliança reclama que es reconegui el dret a autoconsumir energia elèctrica sense cap tipus de càrrec o peatge sobre l’energia autoconsumida; que s’habiliti la possibilitat que diversos consumidors comparteixin instal·lació d’autoconsum; que s’adopti el règim sancionador en funció del veritable impacte de l’autoconsum en el sistema elèctric i que es defineixi una tramitació administrativa simplificada i adequada a les característiques de les instal·lacions.

L’autoconsum permetria una generació neta i distribuïda, implicant de forma activa a la ciutadania en el canvi de model energètic i fent a particulars, administracions i empreses més conscients del seu propi consum energètic.

Nombrosos beneficis ambientals, econòmics i socials

Els beneficis ambientals d’aquesta modalitat de generació són clars, sempre que es desenvolupi amb energies renovables. D’aquesta forma s’evitarien emissions de gasos d’efecte hivernacle i es milloraria la qualitat de l’aire. Addicionalment, evita les pèrdues del sistema que es produeixen entre la instal·lació de generació i el punt de consum.

A escala econòmica, Espanya depèn de les importacions energètiques en més del 70%, 20 punts percentuals més que la mitjana de la Unió Europea. Un major desenvolupament de l’autoconsum contribuiria a reduir la importació de combustibles fòssils, equilibrant així la balança comercial i millorant la sobirania energètica. L’autoconsum, a més, és solidari amb tots els consumidors, en contribuir a reduir el preu de l’electricitat i la factura de la llum i en generar competència en el sistema elèctric. Els autoconsumidors també contribueixen al manteniment dels costos del sistema, pagant el terme fix complet i el variable en funció de l’energia que finalment consumen de la xarxa.

Aquesta forma de generació posseeix també múltiples beneficis socials. No solament converteix als ciutadans en actors clau per accelerar el canvi de model energètic en línia amb la urgència dictada pel canvi climàtic, sinó que el seu desenvolupament crearà ocupació directa, qualificada i local, afavorint el desenvolupament tecnològic nacional i la innovació.

Aliança activa i oberta a totes 

Des de l’Aliança per l’Autoconsum es duran a terme iniciatives per conscienciar a la ciutadania i a la classe política que aquesta modalitat és un dret ciutadà amb múltiples beneficis, de manera que desapareguin les traves i barreres que avui la frenen.

L’Aliança té una àmplia representació de la societat civil i compta amb l’adhesió de les principals associacions de consumidors, ecologistes, empresarials i sindicats, tal com pot veure’s en el llistat d’organitzacions signatàries adjunt. Totes aquestes entitats, i aquelles que vulguin incorporar-se a l’Aliança, són signatàries del manifest “Amb l’autoconsum guanyem tots”, la presentació del qual marca l’inici de les seves activitats.

Integrants de l’Aliança per l’Autoconsum:

Amigos de la Tierra
Asociación Canaria de Energías Renovables (ACER)
Asociación Ecologista El Alcornoque
Asociación Empresarial de Energías Renovables y Ahorro Energético de Murcia (AREMUR)
Asociación de Empresas de Energías Renovables (APPA)
Asociación General de Consumidores (ASGECO)
Asociación Medio Ambiente (AMA)
Asociación Nacional de Productores de Energía Fotovoltaica (ANPIER)
Asociación Valenciana de Empresas del Sector de la Energía (AVAESEN)
Comunidad Internacional Arquitectura Responsable (CIAR)
Clúster de autoconsumo energético de Galicia (AGAEN)
Comisiones Obreras (CC.OO)
Confederación de Consumidores y Usuarios (CECU)
Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG)
Ecologistas en Acción
Eco – Unión
Emigrados sin fronteras
Eurosolar – Sección Española
Federación Española del Vino
Fundación Desarrollo Sostenible
Fundación Renovables
Goiener S.Coop
Goiener Elkartea
Greenpeace
Green Building Council España (GBCe)
La Corriente Sociedad Coorporativa
La Solar Energía S. Coop.
Nueva Cultura por el Clima
Observatorio Crítico de la Energía (OCE)
Organización de Consumidores y Usuarios (OCU)
Plataforma por un Nuevo Modelo Energético (Px1NME)
La Red Española de Desarrollo Rural (REDR)
Red Estatal de Desarrollo Rural (REDER)
SEO/BirdLife
Solabria S. Coop.
Som Energia SCCL
Unión Española Fotovoltaica (UNEF)
Federación de Industria Construcción y Agro (UGT-FICA)
Unión de Cooperativas de Consumidores y Usuarios de Madrid (UNCUMA)
Unión Nacional De Cooperativas Consumidores Y Usuarios De España (UNCCUE)
Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA)
WWF España

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.