Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Corrupció, Ecologia, Estat espanyol i el Món, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori

S’ensuma una nova Llei de costes que redueixi de 100 a tan sols 20 metres la protecció del litoral

Publicat per dia 11 abril 2013 – 12:37Cap comentari | 192 views

S’ensuma una nova Llei de costes que redueixi de 100 a tan sols 20 metres la protecció del litoral

Share to Google Plus

Les alarmes han sonat després que el PP hagi presentat esmenes a la Nova Llei de Costes en les quals redueix la zona del litoral protegit de 100 a tan sols 20 metres. Això vol dir que els habitatges de primera línia del mar, sempre que se situïn a un mínim de 20 metres, deixaran d’estar controlats i podran fer obres a pràcticament arran de mar.

El GOB ha emès un comunicat en què relaciona aquesta nova transgressió ambiental amb els efectes que pot tenir sobre el litoral de casa nostra.

El GOB adverteix que la Llei de Costes, amb les noves esmenes del PP, és una aberració

La nova llei de Costes és una carta blanca a la legalització dels desbarats urbanístics a la costa sense que ningú no en pagui les conseqüències.

La ponència en el Senat es reuneix avui dijous per informar de les 185 esmenes presentades pels grups polítics abans que el text es debati i aprovi el proper 23 d’abril.

El GOB denuncia que el Partit Popular ha aprofitat el període d’esmenes per seguir rebaixant la protecció ambiental de la costa i consolidar la seva privatització.

Els efectes més greus són la rebaixa de la franja de protecció de la costa de 100 a 20 metros en determinats trams o la desprotecció de salines i dunes no considerades necessàries per al manteniment de la platja.

De rústic a urbà

L’esmena 182 “flelxibilitza” la servitud de protecció per a aquelles zones que puguin demostrar que tenen alguns (no tots) els serveis bàsics.

O sigui que afectarà cases que estiguin situades a més de 20 metres i que tenigui o accés rodat, o abastiment d’aigua, o evacuació d’aigües residuals i sumbinitrament d’energia elèctrica – que no coincideix amb els requisits establerts per la Llei bàsica del Sòl per a considerar que uns terrenys puguis ser considerats urbans. Això o bé que estiguin en àrees que estigui consolidades per l’edificació, al menys en un terç de la seva superfície.

Així la Llei equipara a sòls urbans aquells terrenys que tenguin alguns serveis, o que formin part d’una zona transformada en un terç de la seva superfície. De manera que en defintiiva, s’iguala l’amplada de la franja de protecció amb independència de si és o no sòl urbà.

Aquest punt podia interpretar-se com a uns sortida per poder seguir les obres de Ses Covetes, Moli d’en Regalat i tants d’altres llocs.

Una claudicació davant els interessos privats

El projecte de llei és la claudicació de l’estat i de l’administració pública davant dels interessos privats expressats a través de propietaris, promotors, concessionaris, etc…

Amb aquesta reforma, la llei passa de ser una llei per a la protecció litoral a una llei que protegeix determinats interessos econòmics al litoral.

Les ampliacions de ports esportius ara seran “bones” pel canvi climàtic

Un altra paquet d’esmenes fan referència a la qüestió del canvi climàtic que és abordada de manera totalment irresponsable i que pretén un cop més justificar noves infrastructures al litoral, ara amb l’excusa que la contribució a disminuir els efectes del canvi climàtic.

És el cas dels ports esportius que ara podran justificar la construcció de nous espigons i ampliacions com a elements de control del canvi climàtic. Així pretenen solventarl el problema construint un simple espigó davant la pujada del nivell de la mar.

La nova llei, una aberració jurídica i tècnica posada en evidència per un catedràtic de la Universitat de Granada.

A final de l’any passat, diverses entitats ecologistes varen treure a la llum l’informe en què el catedràtic de la Universitat de Granada, Miguel Ángel Losada Rodríguez (autèntica eminència en la matèria, que la Direcció General de Costes sempre havia tengut en consideració en l’elaboració de normativa) havia remés al Ministerio de Fomento, detallant les aberracions d’aquesta norma, des del punt de vista tècnic i també jurídic. L’informe ha estat completament ignorat pel Ministeri que, teòricament, defensa l’interès general

Aquesta llei de fet, suposa l’exemple clar de tot el que mai no hauria de donar-se a una norma promoguda pels poders públics, en arraconar l’interès general i fer-se a mida de foscos personatges i interessos.

Jurídicament és una aberració segons la qual el domini públic deixarà de ser-ho depenent de a qui interessi especular amb ell, regalarà, directament, els béns públics que són ses Salines a empreses privades propietat d’empresaris afins al partit, o permetrà “solucionar” deslindes molests com el de la Caseta des Capellans a Platja de Muro o Molí den Regalat a Artà.

Des del punt de vista tècnic no és millor. En no tenir en compte els efectes del canvi climàtic, ni els més mínims criteris de seguretat en cas de temporal o fenòmens climatològics adversos, suposarà un increment del risc per a vides humanes i béns.

Podeu consultar l’informe complet a: http://gengob.org/premsa/miguellosada.pdf

El GOB exigeix a Demarcació de Costes una quantificació real de les possibles implicacions a Mallorca.

Davant l’amenaça real de la privatització de la costa i de la reculada de la protecció i atenent a les previsibles dinàmiques litorals futures que vendran condicionades per la crisi climàtica i que no han estat considerades en absolut per la llei, el GOB exigeix a l’administració autonòmica responsable una quantificació detallada dels possibles efectes de la llei al litoral de Mallorca.

En aquest sentit i després d’una reunió mantinguda el mes d’octubre passat amb el responsable de la Demarcació de Costes, vàrem sol·licitar informació de caràcter públic que encara a dia d’avui no ens ha estat contestada.

Volem saber:

- quants litigis hi ha vigents sobre partions que se’n poden veure afectats,

- una quantificació de les propietats afectades,

- una relació de les àrees naturals afectades,

- les activitats econòmiques al litoral afectades,

- expedients oberts per infracció actuals,

- concessions sol·licitades a dia d’avui

Més informació:

http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/territori-i-urbanisme/783-10092012-la-plataforma-no-a-la-nostra-costa-solmlicita-al-govern-lanulmlacio-de-lavantprojecte-que-reforma-la-llei-de-costes.html

http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/territori-i-urbanisme/735-16072012-ell-gob-denuncia-que-la-reforma-de-la-llei-de-costes-implica-una-amnistia-als-edificis-ilmlegals-del-litoral-.html

http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/territori-i-urbanisme/430-18042012-mobilitzacio-estatal-per-a-la-proteccio-de-la-costa-davant-del-retorn-de-les-politiques-desenvolupistes.html

Comunicat extret de http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/territori-i-urbanisme/992-11042013-el-gob-adverteix-que-la-llei-de-costes-amb-les-noves-esmenes-del-pp-es-una-aberracio.html

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.