Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Publicació oberta

Organitzen una excursió per protestar per la mala gestió i l’esgotament de l’aigua potable a Eivissa

Publicat per dia 3 juny 2015 – 12:11Cap comentari | 225 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

 

A les 11 h de diumenge 31 de maig, s’han aplegat prop de setanta persones per a l’excursió reivindicativa a la planta dessalintzadora de ses Eres, organitzada per la iniciativa SOS H2O. Durant el recorregut han portat una pancarta amb el lema ”alerta! Eivissa es queda sense aigua” i s’ha fet una parada de presentació de la iniciativa, que neix de diversos vesins de la zona preocupats pel descens dels nivells dels seus pous i alarmats pel que representa que s’hagin esgotat les reserves d’aigua subterrània.
A l’acte hi han assistit membres d’associacions de vesins de Sant Jordi ( que en 2013 ja varen emprendre accions de protesta) i des Rafal Trobat, per on transcorria el recorregut.
11390531_1588201644785950_6974430764692428719_nS’ha seguit fins a la planta de ses Eres. El motiu per triar aquest punt és perquè representa el màxim exponent de les coses mal fetes, segons els organitzadors: es tracta d’un pou fortament salinitzat, on seguir traient aigua implica que la intrusió marítima a l’aqüífer sigui crònica, amb una planta d’òsmosi, que implica que la meitat de l’aigua es descarti perquè és rebuig (aigua hipersalina) i que, a més a més, es llença al clavegueram, causant greus problemes als microorganismes del sistema de depuració i impossibilitant que aquesta aigua pugui ser reutilitzada, ja que és excessivament salada.
Abans de finalitzar l’excursió, s’ha anat a veure una zona amb grans fuites que periòdicament van apareixent i que en aquest cas porten més d’una setmana, davant la impassibitat dels treballadors d’Aqualia que hi passen a ls vora vàries vegades cada dia. En aquest punt, s’ha recordat que gairebé la meitat de l’aigua de la xarxa municipal es perd en la distribució i la necessitat de que s’emprenguin mesures urgents davant la situació d’emergència que es pateix.

Els motius que porten a aquesta convocatòria, segons la organització, són:

 1. Portam tres anys consecutius amb precipitacions per sota de la mitjana
 2. La demanda d’aigua s’ha incrementat, sense que s’hagin pres mesures explícites per a l’estalvi
 3. La xarxa municipal de Sant Josep de Sa Talaia té unes pèrdues de prop del 50%
 4. Les reserves d’aigua dolça, en especial dels aqüífers de Sa Serra Grossa i Jesús, gairebé s’han esgotat i que estan fortament salinitzats. Altres aqüífers de l’illa estan en perill si no s’actua.
 5. L’aigua disponible per a l’agricultura o se salinitza o desapareix en aquestes zones
 6. El pla hidrològic vigent no preveu ni actuacions contra la sequera, ni reconeix els aqüífers que estan sobreexplotats, i a més, permet noves perforacions per a l’ús residencial.
 7. La dessaladora de Santa Eulària del Riu està finalitzada però no dóna servei, sent tècnicament funcional.
 8. La interconnexió de les xarxes d’abastiment d’aigua s’ha interromput
 9. La qualitat de l’aigua d’abastiment urbà en algunes zones és no apta per al consum humà, amb nivells de salinitat exagerats.
 10. Les taxes i preus que imposa ABAQUA sobre l’aigua són inassumibles per les entitats locals i la ciutadania
 11. El model de creixement urbanístic i residencial actual no té en compte els recursos hídrics disponibles
 12. Els preus de l’aigua de xarxa, la necessitat de comprar aigua per beure i la mala qualitat de l’aigua que malmet electrodomèstics i instal·lacions, són factors que desencadenen la pobresa hidràulica.

 

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.