Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Especulació, Illes Balears i Pitiüses

Nova ofensiva per aturar la destrossa de Ses Fontanelles

Publicat per dia 21 gener 2014 – 15:59Cap comentari | 218 views
Share to Google Plus

 

ses fontanelles 2

Ja fa més d’un mes d’ençà que les màquines entraren a Ses Fontanelles i començaren a destruir els aiguamolls, la qual cosa ens deixà imatges com aquestes. Aquest procés avança, a poc a poc però constantment i en manco temps del que pensam: en lloc de la darrera zona humida de Palma hi trobarem un altre centre comercial.

Per això, la plataforma Salvem Ses Fontanelles ha fet avui una roda de premsa per a donar difusió a la denúncia penal presentada pel GOB en contra dels abocaments il·legals que s’hi estan duent a terme i per a difondre la convocatòria de la manifestació per a dissabte dia 1 de febrer a les 12h. A continuació deixam el text publicat per la plataforma:

El GOB presenta una denúncia penal per les obres de ses Fontanelles

Les obres incompleixen greument el Pla de Vigilància Ambiental en matèria de residus tòxics i sòls contaminants afectant greument la zona humida inventariada i protegida per convenis internacionals com el RAMSAR

El GOB, juntament amb la Plataforma Salvem ses Fontanelles, presenta avui denúncia a Fiscalia per les obres d’urbanització autoritzades per l’Ajuntament de Palma a la zona humida de ses Fontanelles, estan incomplint de manera greu el Pla de Vigilància Ambiental aprovat per la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears.

Abocament de residus potencialment tòxics a la zona humida

Les obres no disposen del Pla de gestió de residus, malgrat que el Pla de Vigilància Ambiental deixa clar que n’hi ha que poden tenir la consideració de residus perillosos.
Els residus són cremats en alguns casos, i en el pitjor dels casos hem pogut comprovar que part d’aquest material s’està abocant a les voreres de la zona inundada amb una possible afectació greu de l’aiguamoll protegit per la llei i per diversos convenis internacionals com el de RAMSAR incomplint a més, el que preveu el Pla de Vigilància pel que fa a les “Accions previstes de conservació de la zona humida durant les obres (zona verda)”.
Aquesta actuació, podria comportar un dany a l’ecosistema de la zona humida, i per tant entraria dintre del tipus penal de l’article 325 del Codi Penal de 23 de novembre de 1995, que entrà en vigor el 24 de maig de 1996, que contempla com a delicte els fets que es podrien donar en aquest cas:

Arrabassament i destrossa de la vegetació existent

Per altra banda, s’està incomplint el Pla de Vigilància Ambiental pel que fa a la “Conservació de la vegetació de la zona verda”.
Les pales estan arrabassant i decantant tamarells enormes, fins i tot exemplars marcats per a una possible replantació.
Així mateix, el GOB ha enviat un escrit de denúncia a l’Ajuntament de Palma, la Conselleria de Medi Ambient i el SEPRONA.

Convocatòria de concentració

La situació de ses Fontanelles és vergonyosa. S’han tramitat plans que no preveuen ni complir els promotors, ni controlar ni exigir l’administració. La situació no podria ser pitjor. Després d’anys de lluitar per la protecció de l’aiguamoll, els interessos especulatius estan arrasant tots els valors naturals d’aquesta zona.
Davant la indignació, la Plataforma convoca una concentració el proper 1 de febrer, coincidint amb el cap de setmana de celebració del Dia Mundial de les Zones Humides, per cridar l’atenció sobre aquest atemptat ecològic i exigir a l’administració que rectifiqui i que actuï amb respecte a la natura i d’acord amb l’interès general i no a mercè de l’especulació que ha destrossat el nostre territori.

La concentració serà el dissabte 1 de febrer a les 12h davant de les obres d’accés a ses Fontanelles.

 

ses fontanelles

També, la plataforma ha editat un vídeo que podeu veure a continuació:

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.