Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Economia alternativa, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori, Publicació oberta

[Llibre] Les il·lusions renovables

Publicat per dia 18 febrer 2016 – 10:21Cap comentari | 598 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

A propòsit dels dos grans projectes desenvolupistes que amenacen Mallorca ara mateix, els parcs fotovoltaics que es volen instaurar a Santa Cirga (Manacor) i a sa Marina de Llucmajor, vull compartir amb aquelles que hi volen oferir resistència la següent ressenya breu d’un llibre clau per entendre les enganyifes de les renovables, la suposada transició i altres interrogants de la sempre delicada qüestió energètica. Es tracta del llibre Las ilusiones renovables signat per Los amigos de Ludd i editat per Muturreko Burutazioak.

images

Amb aquesta nova contribució, Els Amics de Ludd (híbrid col·lectiu suma de la tradició llibertària i antiprogressista que explicita el seu nom) continuen amb el seu objectiu de realitzar una crítica radical de la societat industrial, iniciada ja en 2001 quan publiquessin el seu primer butlletí. Davant una catàstrofe comunament intuïda, els autors ens ofereixen una guia d’arguments i de referències, per abordar les inajornables labors de crítica que, en l’actualitat, hauran d’enfrontar-se no només a l’inassumible model energètic i social present, sinó també als seus edulcorats recanvis materials i il·lusoris arguments. Amb la producció i el consum d’energia succeeix alguna cosa anàleg al cas de la tecnologia industrial: en les condicions presents és impossible que la societat s’apropiï de l’energia sense fer un examen de les seves necessitats. Actualment sofrim una opresiva pluja d’opinions i informacions sobre la qüestió de l’energia, i des de l’Estat i les grans corporacions es promou una inquietud aclaparadora sobre el futur amenaçat per l’escassetat d’energia.

El que sens dubte serveix d’instrument per encegar l’enteniment i aixafar la consciència. Igual que amb els diners, les vacances pagades, l’escolarització, el transport motoritzat, etc., s’educa a les gents en el pànic per la pèrdua d’alguna cosa la presència abundant de la qual constitueix gairebé sempre l’anul·lació de la seva autonomia. Es dirà que qualsevol cultura que aspiri a una certa independènciaespiritual i a una consolidació de les seves funcions vitals precisa produir i emmagatzemar un determinat quàntum d’energies, més enllà del que és estrictament necessari per a la reproducció de la seva existència biològica. Cert, però el que avui està en joc és la mateixa apropiació d’aquesta cultura, i de les seves xarxes d’intercanvi, al marge de la seva reproducció amorfa en mans de les corporacions i l’Estat, la qual cosa vol dir que previ a qualsevol idea de substitució, en el transport, la producció, la calefacció, les comunicacions, etc., totes aquestes necessitats bàsiques han de ser revisades sense que intervingui l’embranzida de l’actual propaganda disfressada de realisme. Sense aquesta exigència preliminar, el veritable rerefons polític de la substitució dels models energètics perd els seus contorns i s’amalgama amb la resta del soroll mediàtic dels nostres dies”.

Les Il·lusions Renovables es defineix com una sèrie d’assaigs filats pel comú denominador de la qüestió energètica i dels motlles socials i polítics als quals aquesta respon i propícia.

Mira també: Preguntes i propostes per encarar el debat sobre com fer una transició energètica

Ressenya extreta de: http://escafandre.org/producte/las-ilusiones-renovables/

Podeu trobar el llibre a transitant

Una altre ressenya més completa (en castellà): ¿Hasta cuando seguiremos aceptando caramelos?

Article relacionat:

- Preguntes i propostes per encarar el debat sobre com fer una transició energètica, article de Margalida Ramis en el que reflexiona sobre la transició energètica, focalitzant el debat en l’ubicació de parcs solars en sòl rústic, “pocs estam disposats a sacrificar territori per a enriquir patrimonis privats”.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.