Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Andratx, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Politiqueig, Publicació oberta

Les seves retallades, la nostra terra cremada

Publicat per dia 29 juliol 2013 – 14:593 Comentaris | 460 views

Les seves retallades, la nostra terra cremada

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

L’incendi d’Andratx ha estat una mostra de la ineficàcia en la prevenció dels incendis. Hi ha una falsa cultura que diu que els incendis s’apaguen en s’estiu, cosa que és en part certa, però se salven més hectàrees a l’hivern quan els guardes forestals de l’IBANAT fan net el bosc. Aquestes tasques de prevenció fent net el bosc, retirant i talant els arbres morts, podant-los, fent tallafocs… genera ocupació i a més fa una feina importantíssima per quan els incendis es produeixen i, així, fan que la seva propagació sigui més lenta.

Però aquesta manera d’actuar no entra dins l’agenda del Partit Popular: 69 guardes forestals acomiadats en els darrers dos anys fa que aquestes tasques siguin difícils de mantenir i realitzar per dur un manteniment adequat de tots els boscos de les Illes, així com una reducció de recursos econòmics.

Les seves retallades per estalviar resulten que no són tan econòmiques un hidroavió, que costa 3200€ cada hora de feina (el salari de 2 guardes de l’IBANAT al mes). Per tant, aquestes actuacions de retallar i enganar la gent amb declaracions com ”hi havia molta gent acostumada a viure del medi ambient i s’ha de acabar”. Deia el nostre conseller de medi ambient en Biel Company que “[...] los despidos del Ibanat no afectarán al personal destinado a incendios”a Europapress. O la darrera de totes “limpia más un rebaño de ovejas que las brigadas del IBANAT

Aquest incendi posa de manifest que si és necessari i econòmic viure del medi ambient, així com que és impossible que no es notin 69 acomiadaments en la prevenció dels incendis. A més, el diari Ultima Hora diumenge va publicar que una de les causes que el foc s’hagués propagat tan aviat i amb aquesta intensitat ha estat produït perquè el bosc estava brut (és a dir, sense arreglar pels guardes de l’IBANAT). També s’haurà de mirar quants de tallafocs hi havia perquè tanta superfície cremada fa veure que molts no n’hi havia.

Però més enllà que pugui haver-hi responsables polítics, ja que des del meu punt de vista n’hi ha, ara començarà la campanya d’escraches contra el senyor que presumptament provocà l’incendi, perquè les responsabilitats polítiques no s’han de tocar, i perquè és més fàcil sedar la nostra consciència pensant que no es va poder fer res més i assenyalant amb el dit una sola persona. És com assenyalar que qualcú té febre però no saber de quina malaltia es té i el meu diagnòstic és austericidi.

Juan José Martínez Riera

3 Comentaris »

 • Mascle Ros escrigué:

  Mira, concretament en lo de les ovelles tenia raó en Company. Però què curiós, que havent fet aquestes declaracions no hagi contractat un bon grapat de pastors per fer la feina que abans feia l’IBANAT. Queda clar que l’únic que volia era desacreditar als treballadors forestals.

  A part, que evidentment en comptes d’acomiadar es podrien haver destinat aquests efectius a les tasques que les ovelles no fan: acabar amb la continuitat vertical de biomassa (poda de branques mitjanes-baixes), zones on la pendent fa recomanable no ficar bitxos per qüestions d’erosió o regeneració, etc. I vigilància sobre tot!!

  De totes maneres no tinc del tot clar que s’hagués pogut evitar aquesta desgràcia simplement a cop de talonari i treballs forestals. Quan el bosc vol cremar -justament als boscs joves passa molt-, ja hi pots dedicar mitjans i mitjans, que cremarà a poc que li arribi una espurna. I si bufa el vent, botarà qualsevol tallafocs amb facilitat. Excepte si en comptes de bosc ho converteixes en un jardinet, un bosc cultivat sense cap tipus de xixa ni valor ecològic. Supos que no és la intenció…

 • guillem escrigué:

  la detecció immediata del foc es el més important i l’actuació en els primers minuts la més efectiva.
  disminuir el personal de vigilancia i comunicació, és la segona cosa més greu que ha fet la conselleria de “mig ambient”
   

 • Juan José Martínez Riera escrigué:

  Mascle Ros, dic que l’incendi va tenir les proporcions que va tenir per abandó de les tasques de manteniment, tallafocs, vigilància, tala dels arbres morts neteja del sotabosc… Si no es fa es com si el bosc tingues benzina.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.