Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Salut, Video

Èxit de la cadena humana contra la importació de residus

Publicat per dia 28 gener 2013 – 18:462 Comentaris | 441 views

Èxit de la cadena humana contra la importació de residus

Share to Google Plus

Font: http://gobmallorca.com/notes-informatives/residus/942-28012013-el-gob-qualifica-dexit-la-cadena-humana-del-dissabte-contra-eurofems-.html

Aquest passat dissabte i malgrat el fred, el vent i la pluja, molta gent va sortir a dir NO a la importació de residus i a l’increment de la incineració a Mallorca.

Els motius són molts i la gent els té ben clars, malgrat la campanya que Consell de Mallorca i TIRME, han impulsat mediàticament per confondre els ciutadans amb els “suposats beneficis ambientals” de la importació de residus.

El que tenim clar és:

  • que el que s’importa són residus triturats, i amb un tractament previ per llevar la humitat, però són residus assimilables a residus sòlids urbans, procedents de la indústria, de moment, de Catalunya
  • amb la importació de fems, pretenen mantenir la incineradora funcionant al 100% de la seva capacitat. Això és cremar 750.000 tn de residus anuals, duplicant gairebé les tones incinerades actualment (el 84% dels RSU generats a Mallorca) i que podrien disminuir-se fins al 20% si s’aplicassin mesures reals de reducció i reciclatge de residus
  • amb l’augment de la incineració, augmentaran les conseqüències derivades d’aquest procés: la contaminació (aigua, aire i sòl) i el conseqüent  risc per a la salut pública i el medi ambient
  • no es baixarà la tarifa: malgrat els forns funcionin al 100%, TIRME no abaixarà tarifa. De fet, les previsions en que es basa el contracte entre TIRME i COnsell de Mallorca, estimen que la tarifa pugi fins a l’any 2041 arriban a costar més de 240€/tn suposant que funciona a ple rendiment.
  • està clar que incrementar la incineració, només beneficia a TIRME (conglomerat de grans empreses del sector de la construcció i elèctriques: FCC, ENEL, IBERDROLA i URBASER). Ni la salud, ni el medi ambient, ni la imatge turística de Mallorca se’n veuen beneficiats.

Per tot això, NO volem ser el femer d’Europa - recolzat per la resposta ciutadana a la primera de les convocatòries de mobilització massiva de la campanya- reclama al Consell de paralitzi la importació de residus i obri la modificació dels termes que determinen la concessió del servei públic i el contracte amb TIRME, per tal de restablir el control sobre el servei públic i aplicar polítiques que tenguin per objectiu l’interés públic i la sostenibilitat.

Imatges de Miquel Àngel Ballester Salas, Amics de la Vall de Coanegra i Smart Aerials.

Aquí teniu el manifest que es llegí abans de formar la cadena humana:

Manifest 26G

Bon dia i gràcies a tots per venir.

Som aquí per una raó molt evident. Som aquí, perquè NO volem ser el femer d’Europa, i no ho serem. Ja s’ho poden ficar dins el cap. Tenim molts de motius per dir No a la importació de residus de fora, i el primer de tots és perquè la idea, és en si mateixa absurda i ridícula.

Segurament cap dels motius per dir NO a cremar més residus, és tan important com la Salut, i la incineració de residus ataca la salut de les persones, de totes per igual. Això no ho diu el GOB, ni cap plataforma, ni ningú amb interessos econòmics contraris, això ho diuen metges i investigadors, com els de l’institut Carlos III, que acaben de publicar un estudi on es relaciona clarament incineració i augment de la mortalitat per càncer. No és l’únic estudi ni el primer i no serà el darrer. No pot ser que mentre ens retallen la sanitat ens minin més la salut. Ja n’estem farts.

La salut de Mallorca, del nostre entorn, empitjora com més residus cremam. L’aire que respiram, l’aigua que bevem  els aliments que menjam, també reben la contaminació de la incineradora. Per molt de controls que ens venguin, cendres, dioxines i fums s’escampen amb el transport, amb la seva crema, amb la pluja i el vent. La contaminació que genera la incineradora tampoc no discrimina entre ideologies, no destria nacionalitats, no coneix ni rics ni pobres, ni dretes ni esquerres, afecta a totes les persones per igual. També a les que voten a favor de la incineració o no fan res per evitar-­‐la quan hi ha canvi de govern. Tenim memòria. Convé no oblidar-­‐ho.

Més raons. Ja no vivim del turisme o què? Ja no vivim de la imatge que projectam a l’exterior? Que no han llegit els diaris internacionals, on se’n riuen de noltros per mor d’aquesta historia? Els països on més es rebutja la incineració, són precisament els que més turistes ens envien i allà fan tancar incineradores i en prohibeixen de noves. Per cert: Que opinen els hotelers i els touroperadors de tot plegat? Ens agradaria que ho diguessin en públic. Sigui a favor o en contra, no val no dir res amb aquest assumpte. Si amb tot això no tenen res a dir, ja no ho faran mai.

Més i més motius: la brutor del propi negoci. Tenim la incineradora més cara de l’estat, tenim una de les factures més cares d’Europa i la hipoteca d’estar condemnats a incinerar més i més cada dia. Mentre milers d’abocadors descontrolats s’escampen per tota l’illa, cada
pic n’hi ha més i són més grossos, si els nostres governants encara no els han vist, ja no els veuran mai. Tot plegat no pot ser més brut: Com més cremen més guanyen, com més ens enverinen més guanyen, si reciclam guanyen, sinó també i quan no ens queixam hi guanyen el doble. Ens retalla els drets, ens prenen la feina i la casa, els hospitals, les pensions i les llibertats…quan tots hi perdem ells encara hi guanyen. Al seu moment es van repartir els beneficis ells tot solets i ara volen que noltros es repartiguem les pèrdues i la brutor. La mateixa gent que ens fa tot això ara ens duu aquí l’Euromerda, i n’estam molt farts, molt.

Lo pitjor és que ens prenen per imbècils. Per amagar els perills d’incinerar fins i tot s’inventen un llenguatge nou. A la merda, ara l’hi diuen “CSR” Combustible Sòlid Recuperat, als forns crematoris “planta de valorització energètica” a la monstruosa incineradora “parc
de tecnologies ambientals”, a la incineració màxima l’hi diuen “abocament zero” i han arribat a dir que no cremen residus, sinó que estan “generant energia renovable a partir de biocombustible”. Que n’arribaran a dir de dois. Fins a on arribaran les mentides?

La idea de cremar prop de 200.000 tones anuals de residus estrangers a Mallorca, també diu molt de qui ens governa, en aquest cas un grup empresarial anomenat TIRME. I qui és TIRME? Una marca que amaga grans elèctriques i constructores com ENEL, Fomento
de Construcciones i Contratas, Urbaser i Iberdrola. Unes empreses, que s’han “forrat” durant anys, han generat part d’aquesta crisi i encara volen guanyar més. Aquests són els qui governen de veritat. El PP, Unió Mallorquina, Matas, Munar, José Ramón Bauzá, Catalina Soler, sols són servidors. Les empreses ordenen, els polítics executen i ens recorden cada dia que vivim a la post-­‐democracia, i ja n’esteim farts.

Alguns, quan deixin la política, acabaran d’assesors a TIRME, a Telefònica o a Bankia, que per cert també hi guanya amb la incineració.

Però hi ha alternatives a tot aquest negoci pervers i brut, i són més netes, transparents i sanes. Hi ha alternatives a TIRME i al seu contracte blindat fins al 2041. Hi ha alternatives a la generació constant de residus i a la contaminació sense límits, s’apliquen a molts de llocs del món: Amb una cosa que es diu: voluntat. Esteim farts que s’amaguin les solucions.

Aquesta guerra bruta la guanyarem, han de saber que no afluixarem fins aturar aquesta operació nefasta, i que no ens aturarem fins que s’arribi a tancar la incineradora. Avui i aquí, ara i a partir d’ara, podem aturar-­‐ho. Entre tots SI QUE PODEM, i a més a més ho farem. No volem ser el femer d’Europa i no ho serem!

2 Comentaris »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.