Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Defensa del territori, Ecologia

El nou decret de protecció de la posidònia oceànica és una gran passa per la conservació dels alguers però podria millorar molt

Publicat per dia 18 maig 2017 – 7:17Cap comentari | 402 views

El nou decret de protecció de la posidònia oceànica és una gran passa per la conservació dels alguers però podria millorar molt

Share to Google Plus

La Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient va presentar dimarts un nou projecte de decret sobre la protecció dels alguers (Posidonia oceanica) de les Illes Balears. A partir d’ara s’obri un procés participatiu i d’informació pública per tal de que entitats i persones puguin fer les seves aportacions.

Terraferida havia tengut accés a un primer esborrany fa mesos, que va considerar molt negatiu per a la conservació dels alguers d’haver-se aprovat com estava. És per això que vam iniciar una acció pública per fer-hi esmenes mitjançat un document que centenars de persones van fer seu i van fer arribar a la Conselleria de Medi Ambient per via telemàtica.

Després d’una primera lectura del decret destaquen el següent:

Felicita al Govern per aquest decret que millora considerablement els esborranys anteriors i recull bona part de les reivindicacions realitzades

1. Perquè suposa tenir una regulació clara que prohibeixi els fondejos sobre les praderies de Posidonia.

2. Perquè prohibeix la retirada de posidònia morta de les platges naturals sense serveis i això afavoreix la seva conservació.

3. Perquè els emissaris o instal·lacions en funcionament tenen un termini de 5 anys per adequar l’activitat i fer-la compatible amb la conservació dels alguers.

4. Perquè es tindran presents els sistemes dunars, les platges i la seva relació amb els alguers.

5. Perquè prohibeix de forma clara les piscifactories, l’extracció d’arena, els abocaments i la pesca d’arrossegament.

També hi ha aspectes molt millorables que s’haurien d’esmenar:

1. Perquè considera “d’àmbit reduït” destrossar una superfície inferior a l’1% de l’extensió d’un l’alguer o 1.000 m2 . Afectar 1.000 m2 d’alguer és molt greu, l’espècie necessita mil·lennis per recuperar-se d’un impacte així.

2. Perquè les praderies considerades “d’alt valor” haurien d’incloure praderies contínues sense fragmentar, i no només les que es consideren escullbarrera o altines.

3. Perquè l’annex on hi ha el llistat d’alguers de gran valor i alguers a restaurar s’hauria d’ampliar, afegint praderies contínues sense fragmentar al llistat d’alguers d’alt valor i praderies a restaurar com les de Portocolom o la Colònia de Sant Jordi.

4. Perquè l’article 14.2. diu que “S’exonerarà de responsabilitat sempre que la praderia no sigui visible, no estigui senyalitzada i no existeixi cartografia oficial a la disposició física o telemàtica del patró de l’embarcació”. És urgent fer una cartografia acurada, incloure-la en les cartes nàutiques i fer una aplicació que assenyali les zones on hi ha praderies i s’especifiqui la prohibició de fondejar-hi.

5. Perquè el decret preveu autoritzar noves instal·lacions de boies “ecològiques”. Ens preocupa que això faci augmentar la pressió sobre les praderies. El decret hauria d’incloure un nombre màxim de boies, un sostre clar i definitiu.

6. Perquè el decret no fa referència a l’eliminació de morts o boies il·legals que hi ha actualment sobre molts alguers. Aquestes boies il·legals destrueixen l’hàbitat i l’espècie i el decret hauria de ser l’eina que garanteixi la seva retirada.

Articles relacionats:

El control del fondeig sobre posidònia es segueix plantejant de forma insuficient

Propostes de Terraferida, front el sector nàutic, per a defensar la posidònia

El GOB reclama un pla integral de gestió i ordenació del litoral

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.