Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Economia alternativa, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori, Politiqueig

El GOB alerta que les inversions de l’impost turístic no han de servir per infraestructures que permetin mantenir la sobreexplotació turística

Publicat per dia 15 setembre 2016 – 11:39Cap comentari | 211 views

El GOB alerta que les inversions de l’impost turístic no han de servir per infraestructures que permetin mantenir la sobreexplotació turística

Share to Google Plus

El Govern ha convocat avui la comissió executiva de l’impost de turisme sostenible per presentar la proposta de Pla Anual d’Inversions. Tal i com ja va avançar dimarts la Presidenta Armengol, està previst que prioritàriament es destinin els fons d’aquesta temporada a «projectes que garanteixin el proveïment d’aigua de qualitat a la població, i que permetin una recuperació progressiva dels aqüífers». Concretament a la millora de les infraestructures hidràuliques.

Entre els projectes a potenciar en un futur immediat, es plantegen els següents:

  • Recarrega artificial d’aqüífers.
  • Dessalació d’aigua de mar.
  • Reutilització d’aigües residuals.
  • Interconnexió de les diferents fonts.
  • Campanyes d’estalvi.

Des del GOB s’alerta del risc de que l’impost, que d’acord amb el que han anat defensant des de que es va posar damunt la taula aquest impost hauria de servir per rebaixar el vector de pressió socio-ambiental derivat de l’allau de turistes, això és, rebaixar nombre de turistes (d’hivern o estiu, consumeixen també recursos), places d’allotjament i capacitat de les infraestructures, acabi finançant noves infraestructures per poder mantenir el ritme de degradació dels recursos naturals, en aquest cas els recursos hídrics derivats de la sobreexplotació turística.

En tot cas, les inversions per tal de recuperar el recurs i fer front al dèficit hídric que patim haurien d’anar encaminades a millorar l’eficiència de la xarxa, optimitzar l’ús de l’aigua i recuperar aqüífers, no amb noves infrastructures (dessaladores, per exemple) per augmentar la capacitat de consum derivat de la massificació turística.

Ens enfrontem a l’amenaça de la destrucció ecològica provocada per la superpoblació turística i el que cal són mesures de límits i contenció de l’oferta turística (tot l’any), reinvertir la tendència d’explotació i degradació dels recursos naturals i recuperació dels valors naturals (medi natural, rural agrari i matí) i del patrimoni històric i cultural.

L’impost no pot suplir el dèficit de finançament o pressupostos

Per altra vanda, l’organització ecologista ja va insistir en el caràcter finalista de l’impost front a la possibilitat de que acabi servint a la caixa comuna per suplir dèficits de pressupost. “El Govern hauria de plantejar els seus pressupostos al marge de l’impost”. Les inversions que calen a la xarxa d’infraestructures hidràuliques haurien de poder ser assumides pel Govern de les Illes al marge de l’impost. Aquest hauria de representar la possibilitat d’una inversió addicional en la recuperació del patrimoni natural.

El GOB considera com un error que l’impost es plantegi com una entrada de doblers per suplir el dèficit de finançament o pressupost del Govern en les àrees de gestió corresponents.

“L’increment de capacitat de les infraestructures no hauria de ser un objectiu” és una altra de les crítiques que es realitza a aquest impost.

Articles relacionats:

- El destinatari de l’impost turístic hauria de ser el patrimoni públic, en cap cas, el negoci turístic

- «Invertir l’impost turístic en projectes per fomentar el turisme sense plantejar limitacions de turistes/any és un suïcidi»

- El GOB i la Fundació Global Nature exigeixen una vertadera ecotaxa, ecològica i finalista a l’inici de la ITB de Berlin

- L’impost turístic hauria de servir per rebaixar la pressió ambiental del turisme

- L’impost turístic no serà una ecotaxa

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.