Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Ecologia, Economia alternativa, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Mobilitat i territori, Publicació oberta, Treball i economia

El Front Comú en Defensa del Territori celebra un altre estiu record de turistes

Publicat per dia 25 setembre 2014 – 10:05Cap comentari | 191 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

welcome6El passat dissabte dia 20 de setembre unes 30 persones participaren de la nova acció del Front Comú en Defensa del Territori. Aquest pic fou la terminal d’arribades del superaeroport de Son Sant Joan la triada per fer visible les brutals i cruels contradiccions de l’economia turística que aquí a Mallorca ho controla gairebé tot.

Per mostrar la cara oculta de les xifres rècord de turistes que celebren les autoritats polítiques i econòmiques de les Illes Balears, el Front Comú es plantà a l’aeroport amb una paradeta informativa on es repartiren pamflets en català, castellà, alemany i anglès, mentre una comitiva que portava pancartes al·lusives a la factura social i medi ambiental que no paga la indústria turística donava la benvinguda al turista 10 milions d’enguany. Així mateix, durant l’hora aproximada que durà aquesta acció s’aferraren un centenar d’adhesius denunciant els culpables de la destrucció de Mallorca.

Més informació:

Comunicat que acompanya l’acció:

20 de setembre de 2014

Acció mediàtica del Front Comú en Defensa del Territori

El Front comú en Defensa del Territori fa una acció a l’aeroport per denunciar la degradació social, ecològica i territorial de l’illa derivades de l’afluència massiva de turistes “low cost”.

Membres del Front comú en defensa del Territori han realitzat avui una acció mediàtica entre els turistes aprofitant que és el final de l’estiu astronòmic, i com succeeix any rere any per aquestes, que els lobbies empresarials vinculats al sector turístic i la política oficial celebren una nova arribada rècord de turistes oblidant que l’illa és limitada. Enguany no ha estat una excepció ja que en només tres mesos (juny, juliol i agost) han arribat a l’illa prop de 7 milions de turistes i les previsions per a finals d’any és que es superi la xifra dels 13 milions. Els convocants d’aquesta acció consideren que el manteniment d’aquestes xifres d’arribada no pot perllongar-se per més temps si no és a costa els recursos territorials com l’aigua, les dunes, la
posidònia, la terra fèrtil i les masses boscoses de l’illa. Els costos d’aquest turisme de masses l’assumeixen els mallorquins i mallorquines, situació que es veu agreujada per la precarietat laboral a la qual sotmeten als treballadors i treballadores que fan feina en el sector.

Com hem arribat a col·lapsar d’aquesta manera l’illa?

L’illa de la Calma de Santiago Russiñol no és més que el fals testimoni d’un paradís que molts hotelers s’entesten encara a promocionar tot i ja no existir per culpa d’aquests mateixos empresaris que han dictat als polítics la consolidació de l’illa que els era més idònia per a
satisfer les seves ànsies de negoci i enriquiment particular i que ha pres forma en la destrucció dels paisatges naturals i arboris per donar peu a barreres visuals de blocs de ciment a primera línia de costa, la precarietat laboral, i models d’oci nocturn que rebassen tota ètica i la dignitat
del poble de Mallorca. Som les mallorquines i mallorquins realment qui hem triat el balconing i el mammading? Som els mallorquins i mallorquines qui hem triat realment el retrocés de lesplatge i la pèrdua d’arena per culpa de l’afluència massificada de turistes poc informats? Recau en les mallorquines i mallorquins la responsabilitat d’informar als turistes sobre les bones pràctiques que han de fer quan visiten Mallorca? O recau aquesta responsabilitat en el polític i l’hoteler que promociona la seva vinguda? Des des Front Comú creim que els responsables de la degradació territorial i laboral que pateix Mallorca recau en la política oficial d’aquesta comunitat que respon només als interessos del sector hoteler i del mercat abandonant a la població d’acollida a la sort de les conseqüències d’un mercat vulnerable, fràgil i imprevisible.

Així doncs, des del Front Comú volem fer arribar als darrers turistes de la temporada la preocupació per les conseqüències que es deriven del model econòmic que ens han imposat hotelers i polítics al llarg de dècades convidant-los a que prenguin consciència dels impactes que genera la seva estada massiva a Mallorca fent la feina que els que guien la nostra economia haurien d’haver tingut el detall de pensar si el que pretenen és mantenir taxes de
benestar social i ecològic a Mallorca

328 milions de turistes en 50 anys

Què pensaria qualsevol ciutadà de l’estat espanyol si el diguessin que cada any passen per les fronteres del seu territori una xifra de persones tretze vegades superior a la seva població que seria l’equivalent als habitants del EUA, França i Alemanya juntes? Idò l’impactes que rebem les Balears cada any s’ajusta a aquesta comparativa. Cada any visiten les Balears una xifra de persones 13 vegades superior al nombre d’habitants i els desitjos dels polítics i dels hotelers és de continuar fent-la créixer indefinidament al llarg d’aquest segle. S’ajusta aquesta xifra als recursos reals que pot oferir l’illa? Nosaltres creiem que no i ja és hora de que es plantegi un canvi d’orientació de les expectatives si el que volem és una illa bella, agradable i amb recursos per a tots.

Octaveta repartida als turistes

Mallorca és molt gran, aquí tot s’hi val

Un altre estiu i un altre rècord de visitants, de turistes.

Durant aquest any X milions de persones ja han passat per aquest super aeroport de dimensions intercontinentals, les quals es sumen als X de visitants que hem tengut els darrers 50 anys. Unes xifres que tot el poble mallorquí celebra perquè significa que molta gent ens té en compte; que ens vol conèixer i vol ser amic nostre. Sí, qui estima Mallorca hi vol pegar un capfico, sigui a la mar, a una piscina o fins i tot a una terrassa o al mateix carrer. Així, per respondre en aquesta gran estimació, els nostres governants ja estan pensant en urbanitzar més territori; en oferir més allotjaments als nostres esforçats i admirats veïnats del nord. Gent que es mereix el millor descans després de treballar durament per fer d’Europa el que sempre ha estat: l’avantguarda de la civilització, de la unitat dels pobles i de la justícia i la llibertat de moviments. Per això aquí sempre trobaran el millor servei, perquè la gent d’aquesta terra és així, servicial amb els qui venen a gastar els seus estalvis aquí, a ajudar a fer més rics als rics i a fer més pobres als pobres.

Què faríem sense vosaltres! Ni ho volem pensar…

Així mateix, amb aquest acte també volem festejar que gràcies a vosaltres l’economia s’ha reactivat, que el nostre Producte Interior Brut torna a crèixer. Ja tornam a consumir més territori, més recursos i a contaminar més. També hem creat nous llocs de feina com volen que siguin els nostres i vostres dirigents (Merkel and Cia…): Flexibles i precaris. Com ha de ser el treball en el segle XXI.

Per tot això i més, veniu! Encara n’hi caben molts més. GENTRIFICAU-NOS!!!!!!!!!!

WELLCOME, WILLKOMMEN.

ATENCIÓ, EL TEU BITLLET NO INCLOU:

  • INCINERACIÓ DE RESIDUS (SON REUS)
  • COST ENERGÈTIC (ES MURTERAR)
  • CONSUM DE TERRITORI (KM2 CONSTRUÏTS)
  • CONSUM DE RECURSOS
  • DESIGUALTATS SOCIALS
  • EXPLOTACIÓ LABORAL

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.