Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Economia alternativa, Illes Balears i Pitiüses

Dos anys d’energia verda a Mallorca

Publicat per dia 28 octubre 2013 – 9:001 Comentari | 375 views

Dos anys d’energia verda a Mallorca

Share to Google Plus

El passat 26 d’octubre es complí el segon any d’ençà que el Grup Local de Mallorca de la cooperativa Som Energia inicià la seva activitat a l’illa. En dos anys més de 650 persones s’han sumat a la cooperativa com a sòcies i més de 500 llars han contractat l’electricitat renovable certificada amb la cooperativa.

Per a celebrar-ho, Pep Puig serà avui dilluns a Palma per impartir la conferència “Fent via per la sobirania energètica, a les 19:00 a la Sala d’actes de Sa Riera (UIB).

Pep Puig és vicepresident de Som Energia, expert en l’àrea dels recursos energètics i la seva relació amb el medi ambient i la societat i un militant històric en la defensa de les energies renovables i de les oportunitats que ofereixen per transitar cap a un nou model energètic i sostenible. A la conferència s’analitzarà l’escenari que es planteja després de la reforma energètica del ministre Soria i del paper que juga la sobirania energètica per fer front a aquesta situació i contribuir al canvi del model energètic.

La reforma energètica, aprovada al juliol passat, compta amb l’oposició frontal del sector de les renovables, així com ha estat criticada per les comissions nacionals d’Energia i de Competència i ha generat preocupació a la Comissió Europea pel fre que suposen al desenvolupament de les energies renovables i l’eficiència energètica.

Emprant l’excusa de la reducció del “dèficit de tarifa” la reforma consisteix en un conjunt de mesures per perpetuar l’actual model energètic i continuar beneficiant l’oligopoli elèctric nacional a canvi de perjudicar les energies renovables, l’eficiència energètica, l’autoconsum i, en definitiva, a la societat i al medi ambient.

Davant l’actual model energètic, insostenible, poc transparent i profundament injust, la sobirania energètica es planteja com una alternativa per superar la situació actual i aconseguir que l’energia sigui un dret per a tothom i que la societat pugui decidir què es produeix, com i per a què.

Què és Som Energia?

Som Energia és una cooperativa de consumidors, sense ànim de lucre, amb l’objectiu d’impulsar un canvi del model energètic a partir del consum i la producció d’energia d’origen 100% renovable i descentralitzada. Som Energia supera els 10.500 socis a tot l’estat dels que 650 són de les Illes Balears. En aquests moments més de 500 llars de les Illes ja reben energia verda amb un consum equivalent anual aproximat de 1.550 MWh.

Som Energia ofereix als seus socis electricitat certificada d’origen renovable segons les condicions de la Comissió Nacional de l’Energia. Els socis poden consumir electricitat de fonts renovables amb un simple tràmit per Internet (www.somenergia.coop) i sense cap canvi a la instal·lació elèctrica de les llars ni un cost addicional a la factura. Més de 500 llars a les Illes Balears ja tenen contractada la seva electricitat amb Som Energia.

1 Comentari »

 • Borja Rosa escrigué:

  És curiós que tot fent un discurs de Guerra social, no volguem escoltar, no sapiguem mirar-nos als ulls, trobar-nos. En un contexte, com digué el Subcomandante Marcos a la Sierra de LaCandona en el Encontre per la Humanitat i contra el Neolliberalisme: la IV Guerra Mundial és la del capitalisme contra la sobirania de tots els pobles.
  És curiós que donada la possibilitat de la critica revolucionaria, la possibilitat de cooperativitzar les lluites i col·lectivitzar les eines, preferim tornar a possicions academicistes i profesionalistes, de passivitat hastiada i d’autocomplaença ciutadanista.
  És per aquest motiu que us torn a insistir en que existeix una dicotomia al moviment entre el ciutadà radical i el revolucionari qualsevol que tensa la corda del moviment i ens fa avançar, aquest texte ho explica millor del que ahir se’m va deixar parlar, i tal volta possibilita certes reflexions que m’assemblerien conseqüents a dia d’avui:
  Nosaltres o ells | 12M/15M Apunts sobre el moviment
  Estos apuntes están dedicados, en primer lugar, a la Universitat Liure La Rimaia, una experiencia cuya improbabilidad e imposibilidad ha alimentado a tantas de nosotras durante los últimos tres años. En segundo lugar, están dedicados al libro Autonomie!, de Marcello Tarí, libro de estrategia revolucionaria que como un relampago ilumina nuestro presente.
  Estos apuntes tienen una gran deuda con algunas conversaciones mantenidas con Marcello y otros camaradas.
   
   
   

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.